Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Первомайськ – місто весни, дружби і добрих надій. Ще одна думка про перейменування

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 11.02.2018

У минулому році наші псевдопатріоти у Верховній Раді, щоб зімітувати бурхливу діяльність «боротьби з проклятим совковим минулим», запропонували ліквідувати першотравневе свято. Тоді громадянському суспільству вдалося відстояти улюблене і шановане свято весни, миру, дружби і солідарності людей усього світу у боротьбі за гідне життя. Його святкують в багатьох країнах Європи та у США. І на теренах України його почали святкувати задовго до жовтневої революції.

А тепер нам пропонують перейменувати наше місто, ще й нагло заявляють, що колись воно мало назву Богопіль! Та це ж була назва окремого маленького містечка, жителі якого вирішили об’єднатися з двома іншими містечками – Голтою та Ольвіополем, границею між ними були лише річки Синюха та Південний Буг. Щоб не було суперечок, хто кращий, громада вирішила по новому назвати місто – Первомайськ – на честь свята весни і боротьби за краще життя, ця назва сподобалася тоді всім.

Місто називали на другий (!) рік після жовтневої революції і тоді ще в української громади були сподівання на свободу і незалежність України, на нове і краще життя для усього народу.

Люди добрі, давайте замість чвар і суперечок, яка з трьох старих назв містечок краща, подумаємо – та вони ж не канули в Лєту – вони живуть, як назви мікрорайонів міста. Давайте з вдячністю згадаємо, що майже сто років тому наші прадіди ухвалили мудре рішення – не сперечатися, а розрубили цей гордієв вузол – дали місту назву на честь свята солідарності народів світу по відстоюванню свого права на повагу та гідне життя. Давайте жити дружно!

За дорученням Ради ветеранів міста, Т.С. Ляшенко

Р.S. В українській мові здавна місяць носив назву травень або май (в деяких регіонах). Тому що в деяких регіонах в давнину слово «май» означало «зелень», трави, зелені гілки дерев. І маївки в північних та західних регіонах України молодь відзначала ще за часів «Гетьманщини святої». Наприклад, у Федьковича є рядки: «Підгір’я, що ся маєм крило, в шовкові трави спать клонило». Так що Первомайськ – це суто українська назва міста.

Читайте також: Від Орлика до Первомайська: факти та події 1676-1919 років

О переименованиях, значит… Мысли вокруг дискуссионного

Не потоне… Кілька слів на захист Орлика

 

1620 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Кві    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4