Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Перші кроки, які потрібно зробити ВПО в Первомайську: інтерв’ю з директоркою Центру соцслужб

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 25.09.2022

Війна триває, а відтак і потік внутрішньо переміщених осіб, які шукають прихистку, не припиняється. Що необхідно знати ВПО про реєстрацію в Первомайській громаді та на які послуги їм можна розраховувати, розповіла директорка Центру соціальних служб Лариса Крижановська.

«Ми оформлюємо увесь пакет документів, а управління соцзахисту видає довідку ВПО»

— Відколи ви займаєтесь проблемами ВПО?

— Від самого початку війни — з 2014 року. Наш профіль — це допомога людям, які опинилися в складних життєвих обставинах. А оскільки ВПО — це також люди, які в скруті, ми робимо все можливе, аби їхні реєстрація та перебування в Первомайській ОТГ були якомога комфортнішими.

— Які функції соціального центру?

— Ми проводимо первинну реєстрацію. Тобто, заїжджає сім’я чи особа на територію міста, їм потрібно оформити довідку внутрішньо переміщеної особи. Відповідно до Постанови, на ім’я директора складається заява, в якій прописуються всі дані про людину: звідки приїхали, де розмістилися, чи шукають житло і таке інше. На початку березня ми через соціальні мережі звертались до містян з проханням відгукнутися усіх, хто може розмістити в себе людей, що їдуть до нас. Перший час ми вели прийом ВПО і тут, на Корабельній, 3, але потім побачили той весь наплив людей і управління соціального захисту надало приміщення на Театральній, 6А.

Тож від початку березня і по сьогодні спеціалісти приймають людей саме там. Людина приходить на Театральну, 6А, ми оформлюємо увесь пакет документів, перевіряємо. Подаємо ці дані спеціалісту управління соціального захисту і він вносить їх до єдиної бази, реєструє і видає довідку ВПО. Тут же, в той самий день, навіть не відходячи від одного столу до другого, людина пише заяву на отримання виплат. Там же власники житла, яке вони надають в користування, можуть написати заяву на відшкодування. Загалом ми робимо усе можливе, аби не гнати людей по всьому місту. Тому що вони приїжджають втомлені, розгублені, міста не знають. Тож ми зробили так, щоб реєстрація та оформлення проводились в одному приміщенні.

— Як людям вас знайти? Як їм вийти на ваш центр?

— В основному, телефоном. Наш номер є на сайті міста, в соцмережах. Також на дверях міськвиконкому є наші контакти.

— Що відбувається після того, як людина пише заяву і вказує всі свої дані?

— ВПО підписують згоду на обробку їхніх персональних даних. Ми формуємо загальну базу внутрішньо переміщених осіб і потім складається оцінка потреб — як сім’ї, так і окремої особи.

Тобто, якщо це сім’я, то, відповідно, на кожного члена родини складається індивідуальна оцінка потреб: чи то юридична допомога, чи то психологічна, соціальні аспекти. Так само і з дітьми, у кожного свої потреби: оформити в школу, садочок, знайти одяг, взуття, шкільне приладдя тощо.

«Я вражена тим, наскільки багато наших земляків готові були надати прихисток»

— Як первомайці відгукнулися з пропозиціями житла?

— Я дуже вражена тим, наскільки багато наших земляків готові були надати прихисток цим людям, сім’ям. Ми навіть на наших дверях вивішували списки контактів власників житла.

— Скільки людей задіяні в роботі з ВПО?

— Дуже багато людей. Це справжня система: психологи, волонтери, юристи.

Наші практичні психологи дуже добре навчені роботі з психологічної корекції, роботі з внутрішньо переміщеними особами та учасниками бойових дій. Також зазначу, що списки людей, які звертаються до наших психологів, настільки конфіденційні, що в них немає ані імен, ані прізвищ. Імена тих, хто звернувся по психологічну допомогу, приховані кодовими символами.

«Зараз потік людей зменшився»

— Яка кількість ВПО реєструється останнім часом?

— Зараз зменшився потік людей. Якщо порівнювати з часами, коли через нас проходило, наприклад 130 людей на день, то зараз це 40, 16, 20 осіб на день. Багато людей вже починають повертатися до своїх домівок, у кого є куди повертатись.

Загалом за період з 24 лютого 2022 року нами зареєстровані 6 003 особи. Це не враховуючи людей, які зареєструвались через Дію.

— Як довго триває реєстрація родини чи особи?

— Це не швидко, не 5-10 хвилин на людину. Буває, що й годину ми спілкуємось з однією особою чи родиною. Тому що ми розуміємо, що людині треба виговоритися, з’ясувати всі питання, скинути стрес. Щоб надалі новоприбулим було легше орієнтуватися в незнайомому місті, ми видаємо картку ВПО, де є всі необхідні контакти, які знадобляться для з’ясування нагальних питань.

Нагадаємо: на Гард.City опублікований інфохаб, де містяни та гості Первомайська можуть переглянути довідники з контактами лікарів, правоохоронців, освітян, установ.

Читайте також: На Первомайщині збільшують тривалість комендантської години

 

10062 всього переглядів, 10 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4