Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

За «нічийні» дерева відповідає виконавча влада. Юридична практика

Iнше, Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 16.05.2018

Падіння дерев на автомобіль – явище не занадто поширене, проте й випадки непоодинокі. Тим більш, автівка дійсно може постраждати, ну майже на рівному місці. Отже, якщо сталося так, що на вашого залізного коня впала ось та акація, що ж ви маєте робити?

В будь-якому випадку ніхто добровільно нічого нікому не відшкодовує, тому якщо немає страховки, власнику автомобіля пряма дорога в суд. При цьому, процес буде дуже довгий, оскільки відповідач оскаржує все, що тільки можна.

Отже, перш за все, встановлюємо, хто ж винен у тому, що сталося. Якщо дерево росте на присадибній ділянці або у дворі приватного домоволодіння – все зрозуміло, а якщо дерево росло у дворі багатоповерхівок, чи взагалі у сквері? Отже, для того щоб встановити того, хто відповідатиме за заподіяну шкоду, потрібно з’ясувати чи відноситься дерево, яке впало, до об’єкту благоустрою, якщо так, то – до якого саме і хто за нього відповідає.

До об’єктів благоустрою населених пунктів належать:

  1. території загального користування: парки, рекреаційні зони, сади та майданчики; пам’ятники культурної та історичної спадщини; майдани, площі, бульвари,проспекти; вулиці, дороги, провулки, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки; пляжі; кладовища; інші території загального користування;
  2. прибудинкові території;
  3. території будівель та споруд інженерного захисту території;
  4. території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.

Елементами благоустрою є:

– покриття площ, вулиць, доріг, проїздів, алей, тротуарів, пішохідних зон і доріжок відповідно до діючих норм і стандартів;

– зелені насадження (у тому числі снігозахисні та протиерозійні) уздовж вулиць і доріг, в парках, скверах, на алеях, бульварах, в садах, інших об’єктах благоустрою загального користування, санітарно-захисних зонах, на прибудинкових територіях);

– будівлі та споруди збирання та вивезення відходів;

– засоби та обладнання зовнішнього освітлення та зовнішньої реклами;

– технічні засоби регулювання дорожнього руху;

– будівлі і споруди системи інженерного захисту територій;

– комплекси та об’єкти монументального мистецтва;

– обладнання (елементи) дитячих, спортивних, господарчих, торговельних та інших майданчиків;

– малі архітектурні форми;

– громадські та пересувні вбиральні;

– інші елементи благоустрою, визначені відповідними нормативно-правовими актами.

Таким чином, якщо дерево, яке впало, знаходиться біля або уздовж дороги, вулиці, в парку, сквері, на алеї чи бульварі, то таке дерево є елементом об’єкту благоустрою.

Отже, за загальним правилом, за деревами в населеному пункті доглядає землекористувач земельної ділянки, на якій ці дерева знаходяться. Тобто, дерева повинні перебувати на балансі землекористувача, і в ідеалі повинні бути про це якісь документи. Дерева, що ростуть на землях комунальної власності, які не передані у оренду, як правило, доглядаються спеціальним комунальним підприємством, і перебувають на балансі у цього підприємства. Хоча, і тут повинна бути правова підстава, наприклад для догляду за деревами на прибудинковій території – договір на утримання та благоустрій прибудинкових територій.

Отже, багато дерев в населеному пункті можуть не мати балансоутримувача, проте, все одно падати на припарковані автомобілі. Хто ж тоді є відповідачем у справі про стягнення шкоди заподіяної власнику пошкодженого автомобіля? Саме таку справу було розглянуто в суді й по ній винесено відповідне рішення. Так, на думку суду, якщо балансоутримувач не був визначений, за падіння дерева на автомобіль відповідає Виконавчий орган місцевої ради, а не сама місцева рада (ВС/КЦС у справі № 2-1474/11-ц від 04 квітня 2018р.)

Суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, стягнув шкоду з місцевої ради. На думку цих судів саме місцева рада, яка розпоряджається землями комунальної власності, зобов’язана була визначитися із балансоутримувачем дерев, які ростуть на цих землях, і цього не зробила.

ВС скасував ці рішення і відмовив власнику автомобіля у задоволенні позов,у обґрунтовуючи таке рішення підпунктом 7, пункту «а», частини першої, ст. 30 ЗУ «Про місцеве самоврядування». ВС підкреслив, що визначення балансоутримувача дерев та контроль за станом зелених насаджень належить до відання саме виконавчого органу міської ради, а не самої міської ради. Тобто, матеріально відповідальним за падіння позабалансових дерев на автомобілі згідно закону є виконавчий орган місцевої ради.

За матеріалами правничих ресурсів підготувала Аліна Степул

Читайте також: Что наша жизнь – игра! Игорный бизнес ждут перемены… Но не скоро

  

1369 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4