Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Якщо ви проґавили паспорт, отримувати будете вже ID-картку

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 09.04.2018

Нині в Україні кожен громадянин має отримати ID-паспорт — тобто паспортну картку з чіпом, що містить біометричні дані його власника. Таке посвідчення особи видається кожному громадянину з досягненням 14-річного віку (або 16-річного, якщо з якихось причин раніше паспорт отриманий не був).

Згідно з тим самим законом про посвідчення особи, документом, що підтверджує громадянство, є паспорт громадянина України, який видається кожній людині 16-річного віку, або ж ID-паспорт — у 14 років. Бланки документів виготовляють у вигляді книжечки або паспортної картки за єдиними затвердженими Урядом зразками.

Проте Кабінет міністрів заборонив оформляти паспорт громадянина України з використанням бланка у формі книжки. Відповідну постанову Кабмін прийняв на засіданні в середу, 21 березня поточного року.

Відповідні зміни внесені в урядову постанову «Про затвердження зразка бланка, технічного опису й порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним і знищення паспорта громадянина України» від 25 березня 2015 року.

Зокрема, Кабмін виключив положення, яке передбачає, що до завершення роботи із забезпечення в повному обсязі територіальних підрозділів Державної міграційної служби матеріально-технічними ресурсами, потрібними для оформлення й видачі паспорта громадянина України у формі ID-картки, паспорт громадянина України може оформлятися з використанням бланка паспорта громадянина у формі книжечки.

У пояснювальній записці до постанови зазначається, що таке рішення приймається, оскільки підрозділи Міграційної служби в повному обсязі забезпечені матеріально-технічними ресурсами, необхідними для оформлення й видачі паспорта у формі ID-картки.

Постанова №302 передбачає, що прийняття документів для оформлення паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, припиняється з 1 листопада 2016 року, при цьому паспорт без електронного носія, оформлений і виданий до 1 листопада 2016 року дійсний протягом строку, на який він виданий.

Оформлення, видача, обмін, переоформлення, продовження строку дії документів (у тому числі для осіб, які не досягли 16-річного віку, осіб з фізичними вадами, недієздатних та обмежено дієздатних осіб), їх пересилання, вилучення, повернення державі та знищення відбуваються у порядку, встановленому законодавством України.

При цьому закон не вимагає власників паперових паспортів змінювати їх на пластикові картки. Однак якщо ви загубили чи з якихось інших причин вам необхідно замінити паспорт, то за замовчанням вам видадуть не новий паперовий, а саме ID-паспорт.

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду заборонив громадянам відмовлятися від отримання карток посвідчення особи (ID-карток) з релігійних переконань.

Позов було розглянуто Верховним Судом як зразкова справа. Таким чином, рішення Верховного Суду в цій справі є обов’язковим і підлягає виконанню у всіх аналогічних судових спорах. Про це з посиланням на представника прес-служби суду повідомляють “Українські новини“.

“Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду відмовив у задоволенні позову”, – повідомили у суді.

Таким чином, рішення Верховного Суду в цій справі є обов’язковим і підлягає виконанню у всіх аналогічних судових спорах.

Зазначається, що 15 лютого Верховний Суд відкрив провадження у цій зразковій справі, оскільки отримав відповідне подання Житомирського окружного адмінсуду про законність відмови громадян від ID-карток.

Позов до суду 30 листопада 2017 року подала жителька Коростеня Житомирської області Наталія Дігтяр. В позові громадянка просила зобов’язати Державну міграційну службу оформити їй не ID-картку, а документ у формі паспортної книжечки. Звернення обґрунтовано тим, що позивачка через свої релігійні вірування та переконання не хоче, щоб паспорт громадянина України їй робили у формі картки з безконтактним електронним носієм, що містить її персональні дані.

Позивачка стверджує, що паспорт громадянина України може виготовлятися як у формі ID-картки, так і у формі книжечки. Тому, на її думку, виготовлення паспорта у формі безконтактної картки є правом, а не обов’язком громадянина, і Міграційна служба не має права зобов’язувати громадян отримувати виключно ID-картки.

Підготувала Аліна Степул

Читайте також: Настала Світла седмиця

  

1604 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4