Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Настала Світла седмиця

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 09.04.2018

Світла седмиця – всім тижням року цариця! Що мусив мати при собі українець в перші три дні Великодніх свят і навіщо парубки дівчат обливали.

Якщо тиждень до Великодня називається Страсною седмицею, то тиждень після – Світлою седмицею, пише Укрінформ. Впродовж цілого тижня українці святкували Воскресіння Христове. В цей період, особливо в перший, другий і третій день Великодніх свят, годилося бути ситим, добре одягненим і мати при собі гроші. Не зайвими були щира усмішка на вустах і добре слово на язиці – в час, коли сонце «грає», звірі розмовляють людською мовою, а дерева кланяються Богові, бути бундючним, злим чи сумним вважалося поганим тоном.

Другий день великодніх свят називався Волочильним, Обливальним, Поливальним, або Водяним понеділком. На другий день Великодня українці ходили по гостях, тобто «волочилися», звідси й назва: «Волочильний понеділок». При зустрічі христосувалися, обмінювалися писанками або крашанками, зичили всіляких гараздів.

Щодо другого звичаю (поливання водою), то його коріння сягає ще доби язичництва. Подібні дії вважалися очисними, так само як і на Водохреща, Чистий четвер, чи на Купала. Коли рано-вранці до криниць чи до річки приходили дівчата, на них вже чатували парубки й обливали водою. З цим обрядом, особливо в західних областях України, пов’язана ще одна дія: дівчина, яку хлопець облив водою, мала подарувати йому писанку.

З іменинами вітайте Івана, Мотрю, Феодосія.

Читайте також: Акцію від «ТВ Всесвіт» подовжено!

 

986 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4