Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Якщо на вас напав пес. Юридична практика

Iнше, Держава, ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 16.07.2018

Скільки б не вели мову про європейський спосіб життя та підвищення рівня суспільної свідомості, а все одно наші люди ще довго пручатимуться будь-якій спробі утиснути власні інтереси, які порушують права інших осіб. Сьогодні мова йтиме про собак.

О, це тема спірна! Скільки вже переламали списів обидві сторони, й не пригадаєш. Чи діють в Україні так гучно та з апломбом прийняті норми про відповідальність за жорстоке поводження із тваринами? Ні. Як гинули пси голодною смертю на ланцюгах – так і гинуть, як вбивали «дитятка» котів заради розваги – так і вбивають. Тільки нещодавно до моїх друзів прийшов кіт – із перебитим хвостом, викрученою лапою та обсмаленими вухами, ще й обстрижений із незрозумілих міркувань шматками…

Однак сьогодні ми поговоримо про псів, яким у житті пощастило – їхні господарі люблять та поважають їх більше, ніж людей.

Ось іде чолов’яга із стафом чи ротвейлером… Хтось зробить йому зауваження, щоб надягнув на пса намордник? Навряд. Кожне мовчки тихенько відійде, бо ж слово скажи – отримаєш відсіч, і добре, якщо цензурну та без кулаків. А якщо все-таки попросиш?.. В інтернеті набуває все більшої популярності документальний ролик, в якому народний обранець вдарив жінку за зроблене зауваження щодо пса бійцівської породи, якого депутат вигулював із порушеннями норм.

Нагадаємо: міський депутат від партії “УКРОП” Микола Пасальський вигулював свого пітбуля в Гостомелі. За словами потерпілої, на території, де також ходять маленькі діти. Жінка зробила зауваження господарю і попросила взяти пса на поводок. Депутат відреагував спочатку лайкою, а потім ударом в обличчя. Зі струсом мозку жінка потрапила в лікарню.

Як діяти, якщо тварина таки на вас напала? Як покарати власника та які заходи вжити? Так чи інакше потрібно брати справу в свої руки та добиватися справедливості.

Перш за все, безпосередньо після нападу собаки необхідно зафіксувати такий факт шляхом звернення до закладу охорони здоров’я. Це необхідно не тільки для отримання медичної допомоги, а й для отримання довідки, в якій буде зафіксований факт нападу тварини. В медичному закладі можна також провести експертизу тимчасової непрацездатності особи та отримати листок непрацездатності, якщо нападом собаки були нанесені суттєві тілесні ушкодження. Не будуть зайвими й свідчення людей, які були поруч – не полінуйтеся попросити їхні номери телефонів та записати прізвища та адреси, адже не виключено, що їм доведеться свідчити у суді.

Крім цього, потерпілий має заявити про такий факт в поліцію. При цьому таке звернення можна оформити як у формі письмової заяви, так і за усним повідомленням по телефону. Прибувши за місцем події, поліцейський повинен скласти протокол про адміністративне правопорушення (якщо власник вигулював собаку в заборонених місцях або без повідка чи намордника). Такий протокол є достатньою правовою підставою для того, щоб притягнути власника тварини до адміністративної відповідальністю.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду, спираючись на приписи частин першої, другої, п’ятої статті 1187 ЦК України, згідно з якими джерелом підвищеної небезпеки є також і діяльність, пов’язана з використанням, зберіганням або утриманням службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб, визначив особливості відшкодування заподіяної шкоди.

Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє об’єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку. Особа, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за завдану шкоду, якщо вона не доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого. При порушенні питання про відшкодування завданих збитків належними доказами по таким справам будуть рахунки і чеки з аптек у разі придбання ліків, і рахунки з медичних закладів, у разі надання платних медичних процедур. При відшкодуванні моральної шкоди потерпілому необхідно подати докази, що підтверджують моральне страждання потерпілого, його матеріальний стан та порушення нормальних умов життя. При цьому суду обов’язково необхідно пояснити, з чого виходив потерпілий при визначенні розміру завданої шкоди та в чому конкретно полягає протиправна бездіяльність власника тварини.

А взагалі хотілося б звернутися до всіх. Давайте залишатися людьми! Якщо так сталося, що ваша собака травмувала іншу людину – надайте потерпілому допомогу та вже будьте чесними до кінця – відповідайте за законом.

За матеріалами правових інтернет-видань підготувала Аліна Степул

Читайте також: П’яничка на роботі. Юридична практика

 

993 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4