Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сімейний лікар- хто він і де його шукати в Первомайську?

НОВИНИ, Охорона здоров'я 04.07.2018

Реформа в самому розпалі, а ось що з нею робити мало хто знає. Багато хто не квапиться, а хтось підписав угоду зі старим лікарем, бо “Мені все одно, я сам знаю краще, як мені лікуватись”. І не дивно,українські сімейні лікарі розповідають, що часто люди не до кінця розуміють роль та призначення сімейного лікаря.

Через те, що в Україні довгий час не було культури взаємовідносин між пацієнтами та своїми сімейними лікарями, існує міф, що краще звертатися до вузьких спеціалістів за потреби, а лікарі загальної практики не потрібні,- пише Уляна Супрун.

Попросили сімейного лікаря Ihor Zastavnyy зруйнувати цей міф та на прикладі власної роботи розповісти навіщо нам усім потрібен власний лікар:

Найважливішим моментом є не спеціалізація, а рівень довіри між лікарем і пацієнтом. Доволі часто трапляється – люди думають, що їм краще йти до вузьких спеціалістів, натомість дуже часто повертаються до свого сімейного лікаря в кінцевому результаті.

Наприклад, пацієнт, який скаржиться на дискомфорт в ділянці серця, іде до кардіолога. Для цього він чекає на запис кілька днів, потім – чекає в черзі 2 години. Кардіолог оглядає його і скеровує на ЕКГ і до невропатолога. В черзі на обстеження він проводить ще годину, до невропатолога потрапляє через тиждень. Потім знову чекає в черзі до кардіолога, щоб доктор сказав йому, що це не кардіологічна патологія.

Щоб з’ясувати це пацієнт витратив власний час, час фахівців, а найгірше – не розпочав справді необхідне лікування.

Значно простіше, коли людина йде до свого лікаря із надання первинної медичної допомоги, якому довіряє і знає, що якщо він не здатен буде вирішити проблему, то точно знає – хто здатен.

Сімейний лікар – це менеджер людини у заплутаній і непростій системі охорони здоров’я.

Коли людина налагоджує стосунки зі своїм довіреним лікарем, то зазвичай починає радитися і щодо своїх подальших дій навіть вже на вторинному рівні надання медичної допомоги, хоч це здавалося б, вже не є в компетенції сімейного лікаря.

Одна з цілей кампанії з вибору лікарів – сформувати довірені відносини між сімейними лікарями (терапевтими або педіатрами) та пацієнтами. Щоби кожен мав свого лікаря, регулярно з ним спілкувався не займався самолікуванням та менше хворів. Зараз кожен українець може вільно обирати своїх лікарів, незалежно від місця реєстрації.

Дослідження свідчать, що люди справді живуть довше і здоровіше, якщо мають свого лікаря (https://goo.gl/NJCQSg). Коли людина регулярно ходить до одного й того самого фахівця – між ними виникає довіра. А це допомагає пацієнту більш відкрито розповідати про свої проблеми, вчасно приходити на всі профілактичні огляди, сумлінно дотримуватися рекомендацій. Лікар у свою чергу краще розуміє потреби пацієнта та може призначити найбільш оптимальну профілактику та лікування.

Обирайте своїх лікарів! Не переймайтеся, що підпис декларації з вашим лікарем зобов’яже вас ходити до нього все життя – ви завжди можете змінити лікаря. Проте важливо старатися знайти такого фахівця, з яким буде хотітися мати відносини все життя. Лікарі – найкращі друзі у питаннях здоров’я, які потрібні кожному.

Читайте також: Що первомайці думають про онлайн-розрахунки

  

1214 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4