Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Первомайський краєзнавчий музей презентує посуд з минулих епох. «Від античності до сучасності»

Культура, Мистецтво, НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ 03.11.2018

У Первомайському краєзначому музеї продовжує роботу виставка посуду із фондів Миколаївського обласного краєзнавчого музею «Старофлотські казарми» «Від античності до сучасності». Є експонати, яким тисячі років.

Історія людства складається із багатьох аспектів і предмети побуту та мистецтва серед усього займають особливе місце. Саме вони найкраще ілюструють розвиток технічного прогресу та зміни культурних уподобань в різні періоди історії.

Найдавніший посуд, що експонується на виставці, датується 2-м тисячоліттям до нашої ери. Це посуд катакомбної культури. На той час людство ще не знало гончарного кола і глиняний посуд був ліпний. Навіть у простих побутових речах можна побачити прагнення людей до естетики в побуті. Кераміка прикрашалась специфічними виїмкуватими орнаментами. Смуги та борозди, що утворювались, перед випалом заповнювались білою глиною або вохрою, таким чином надаючи посуду більшої виразності.

Насправді керамічні вироби мають набагато древнішу історію. Ще за кам’яної доби із суміші глини з піском люди почали виготовляти конусоподібні посудини, які висушували на сонці, а потім випалювали у печах. Що цікаво, вже цей примітивний посуд прикрашався орнаментами, які створювались вдавлюванням круглої палички в незатверділу поверхню виробу. Найбільш вражає науковців ліплена кераміка, оздоблена різноманітними орнаментами, яку створювали майстри Трипільської цивілізації.

Винайдення гончарного кола у 2-1 тисячолітті до нашої ери стало справжньою революцією в гончарній справі. Найбільшим розмаїттям форм та способів орнаментації вирізнялась антична кераміка. На виставці експонуються давньогрецькі бальзамарії – спеціальний посуд для зберігання ароматичних масел; скіфос, або «чаша Геракла» – дворучна чаша для вина, таріль для приготування і подачі їжі тощо.

Велике розмаїття глиняного посуду характерне і для XVIII – XIX століття. Свого часу наш регіон славився майстрами гончарної справи. В Ольвіополі навіть була вулиця Гончарна (нині Сидора Білого). Ще на початку 70-х років минулого століття біля центральних воріт ринку місцеві гончарі продавали свою продукцію. На жаль, сьогодні цей вид ремесла на території нашого краю практично зник. Кераміка, що є на виставці, представлена великим глечиком, мискою вкритою розписною поливою та горщиками «близнятами», в яких зазвичай носили обід на поле.

За радянських часів керамічний посуд був найдешевшим та найдоступнішим. Всі сувенірні крамниці були заставлені різноманітними сервізами, настінними тарелями, куманцями у вигляді фантастичних звірів та риб. Колекція таких куманців також експонується на виставці. Незважаючи на масовість виробництва радянської кераміки, можна зустріти і справжні мистецькі вироби, як, наприклад, дивовижно тонкої роботи сервіз для кави.

У Первомайському краєзнавчому музеї також експонується посуд із фаянсу, порцеляни і декоративного скла, про що напишемо у наступній публікації. Посуд є щоденним атрибутом нашого життя, тож він вартий вашої уваги.

 

Олена Красіна, науковий співробітник Первомайського краєзнавчого музею

Читайте також: Українська хата. Продовження

   

938 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Кві    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4