Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Нині Чистий понеділок

Суспільство 02.03.2020

Гриземо жилованики та п’ємо святу воду.

Від сьогодні в християн східного обряду розпочинається Великий піст, пише Укрінформ. Здавна перший тиждень посту, так само як і останній, вважався найсуворішим. На 40 днів стихали розваги, колективні забавки, музика, співи. Богомільні люди відвідували церкву, говіли й приймали причастя. Під час Великого посту існувало не тільки табу на певні страви, напої, розваги, але й на статеві стосунки. Заборонялося лихословити, пліткувати, сваритися. Чоловіки ховали люльку й тютюн, й принаймні перший та останній тиждень Великого посту на курили.

Перший понеділок седмиці Великого посту називався Жилавим, Збірним або Чистим. Напередодні господині ретельно вимивали посуд – миски, тарілки, ложки та горщики, «щоб не залишалося скоромини» і виставляли сушити їх на одвірках, миснику, печі; жодних страв не готували. В цей день, як казали селяни, – «посуд відпочиває», а звідси й назва Чистий понеділок. Єдиним виробом були спечені зранку жиляники (жилованики, жилавинки) – пісні коржики з житнього борошна, замішані на воді, з зібраного на Стрітення снігу. Цього дня варто було пити побільше святої води, щоб нечисті духи не причепилися. У перші дні посту переважно прали білизну, примазували хату “на піст”; проте в кінці тижня остерігалися щось робити, “бо в літі по жнивах нариватиме пальці”.

Про піст існувало чимало приказок і прислів’їв: “Піст — не міст, об’їхати можна”, “Прийшов Великий піст — тягни дзвони за хвіст”, “У Великий піст не ходи у гості”, “Прийшов Великий піст, всім прижав хвіст!”

Іменинники сьогодні Федір, Михайло, Павло, Анна.

Читайте також: Як первомайці зиму проводжали та весну зустрічали

Немає тегів:

999 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4