Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Беа Джонсон – жінка, яка вчить нас не смітити. Рух «Нуль відходів»

БЛОГ, Довкілля, НОВИНИ 15.06.2018

Ми вже ознайомили вас з принципами руху «Нуль відходів» та людьми, які впродовж декількох років успішно втілюють їх в життя в Україні. Тепер мова піде про засновницю цього року – Беа Джонсон, жінку, яка вчить нас не смітити.

Варто відразу сказати, що спершу, після свого переїзду з Франції до США, її життя нагадувало казку – любляча родина, великий будинок з газоном, декілька автомобілів, прикраси, вечірки та смачна їжа. Однак в якийсь момент вона зрозуміла, що це – не її життя. Сталось це раптово, коли Беа побачила, що велика частина їх життя йде на обслуговування цих «благ». Чоловік Беа кожні вихідні мусив підстригати газон, вона сама витрачала майже всі вихідні на прибирання будинку. І тоді прийшло розуміння, що життя не має перетворюватись на обслуговування предметів, які насправді покликані полегшити нам життя.

У зв’язку з тим, що врешті чоловік Беа вирішив звільнитись та розпочати власну справу, родина мусила значно скоротити свої витрати – переїхали до маленького будиночка, всі свої речі здали на зберігання. Завдяки цьому вони наочно побачили, що насправді можна спокійно обійтись без всіх цих речей. Більшість вирішено було розпродати – це звільнило місце і принесло додаткові доходи.

Сьогодні життя цієї родини нагадує казку, але дещо іншого характеру. Меблі в стилі мінімалізм, велосипеди і «Нуль відходів». Їм вдалось настільки скоротити сміття, яке вони створювали, що воно стало вміщуватись в літрову банку. Це здається фантастичним, адже середньостатистична українська родина викидає сміття двічі на день.

Як вона це робить? Звісно це не сталось за пару днів і процес переходу був тривалим. Спочатку вони припинили брати пластикові кульки на закупах. Це просто зробити, якщо з дому взяти декілька сумок, судочків чи навіть банок. Вражаюче, та це дозволило скоротити розтрати цілої родини з чотирьох людей на 40%. Після того, як чоловік Беа побачив ці цифри, погодився і далі ходити до магазину з сумками дружини.

Наступним кроком стало розхаращення будинку, який покроково описаний в її книзі «Дім – нуль відходів». Це тривалий процес з’ясування, які предмети в будинку дійсно необхідні, а які просто займають місце. Це складно ще й з психологічної точки зору – як тільки звільняється місце, відразу хочеться заповнити його чимось новим. Однак, врешті, якщо довести це до логічного завершення, результат здивує. Будинок Беа виглядає неймовірно стильно і сучасно – в спальні лише білосніжне ліжко і квітка, на кухонних поличках все розсортовано по скляних баночках, в шафі з миючими засобами всього декілька складових.

До речі, тема догляду за чистотою та власна гігієна – це окрема епопея життя Беа. Що тільки вона не спробувала на собі – навіть сумнівний рецепт для збільшення губ з допомогою листя кропиви. І от нарешті, після безлічі спроб, їй вдалось вивести для себе рецепти домашньої косметики та засобів для очищення, які її задовольняли не лише за складом, але й за результатом. Так, всі очищуючі засоби обмежуються харчовою содою, білим оцтом та ганчірками з мікрофібри. На відміну від України, в США все це можна придбати на вагу – без пакування. У нас же інколи трапляється ситуація, коли придбавши всі складові, ми створимо більше сміття, ніж взявши вже готовий засіб.

Найбільша радість жіноцтва – гардероб. У Беа він складається лише з 12 речей, завдяки яким вона може створити 150 різноманітних образів, які є доречними у будь-якій життєвій ситуації. Абсолютно всі речі для родини купують у секонд-хендах і тільки тоді, коли повністю їх зношують. Мене особливо вразило фото кімнати синів Беа – абсолютно всі речі складені в невеличкому боксі! Жодних тобі завалів іграшок, 90% з яких зазвичай просто поломані, жодних тобі дрібничок та пилезбирачів. За словами Беа, таке життя абсолютно не напружує дітей, вони навіть не помічають різниці.

Кухня – це страшний сон для будь-якої господині. Тільки не для Беа! Як і всюди, простір кухні максимально практичний – посуду рівно стільки, щоб вистачило для родини і гостей, всього один сервіз. Згадаймо численне скло, яке збирало пилюку в сервантах наших бабусь, чекаючи якогось особливого часу. Так, то були складні часи, коли неможливо було нічого дістати і вони були змушені збирати це все. Але тепер часи змінились!

Особливо Беа пишається своїм холодильником. Він і правда виглядає, як гарне фото з журналу – все в прозорих баночках. За словами господині, вони змогли досягнути того рівня, коли з їжі та холодильника нічого не викидають. Все просто – всі продукти постійно на виду і нічого не губиться і не псується.

І що ж отримала родина натомість? Свободу! Вони постійно подорожують, оскільки тепер економлять значні кошти. Прибирання будинку займає мінімум часу, не кажучи вже про прання та прасування. Весь вільний час родина проводить разом. Адже тільки це і важливо – емоції, пережиті разом, спогади, які зігріватимуть згодом!

Життя цієї жінки видається нам дивовижним. На жаль, в Україні ми не маємо можливості абсолютно все купувати на вагу. Але є те, що ми можемо робити вже зараз! За словами Беа, нашим країнам насправді легше перейти на життя в стилі «Нуль відходів», ніж тій самій Америці. Тому що в багатьох вдома ще є авоськи (як моя бабуся її ненавиділа – просто вона не знала, що це найкраща еко-сумка), в дитинстві ми користувались хустинками з тканини (маленькі американці не мають жодного уявлення, що це), наші бабусі мили посуд звичайною харчовою содою та сухою гірчицею – і навіть у холодній воді справлялись з будь-яким забрудненням. Якщо комусь здається, що така поведінка – це ознака бідності, то він дуже сильно помиляється! Ставитись з розумом до свого дому, яким і є планета Земля – це не бідність. Піклуватись про чисте повітря та моря для своїх дітей – це не бідність. Витрачати час та родину, замість безкінечного прибирання – це не бідність!

Я відразу згадую свою бабусю. Вона все дивувалась, як довго ми можемо спілкуватись один з одним. І констатувала, що їй просто було ніколи ось так сісти на кухні і за чашкою чаю наговоритись з дітьми, бо весь час займало прибирання, прання, готування. Часи змінились і сьогодні ми можемо робити вибір – обслуговувати свій будинок чи мати можливість підкорювати гірські вершини. І нехай спосіб життя Беа слугує всім нам таким собі ідеалом, до якого прагнеш досягнути. Ми вже не беремо пластикові пакети в магазинах, а ви?

Наступна стаття присвячена темі життя в стилі «Нуль відходів» міститиме суто практичні поради (в тому числі і з книги Беа) про те, як кожен з нас вже сьогодні може стати трішки zerowaste і стане заключною в цьому циклі. Але ми і надалі висвітлюватимемо про всі досягнення українців в сфері життя без відходів.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Пріоритет – натуральним речовинам та матеріалам

  

1392 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4