Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Пріоритет – натуральним речовинам та матеріалам

БЛОГ, Довкілля, НОВИНИ 02.06.2018

Продовжую ділитись інформацією, яку здобула на зустрічі з засновницею руху Zero Waste, або Нуль відходів, Беа Джонсон.

Крім спікерів, про яких я згадувала у минулій статті, на цій зустрічі виступали дівчата, яким вдалось в Україні жити за принципами «Нуль відходів». Нагадаю, що основна ідея цього стилю життя полягає в зменшенні об’єму сміття, яке ви продукуєте щодня. На відміну від поширеної думки, що сміття необхідно просто переробляти, його насамперед необхідно зменшити і тільки те, що не вдалось зменшити – відправляти на переробку.

Кожен з нас розуміє, що ситуація зі сміттям в Україні, а й у світі в цілому, просто катастрофічна. Тож спікери ласкаво поділились з нами своїм досвідом втілення в життя цієї філософії.

Наприклад Анастасія Ле Хак – власниця органічних магазинів Натур Бутик та єко-садиби Мезон Бланш, поділилась 10 принципами, які дозволять зробити ваш спосіб життя більш еко-дружнім і зменшать кількість сміття у вашому домі. Так Анастасія радить йти до цього поступово. Чому це важливо? Тому що ця філософія передбачає, що ви змінюєте свій стиль життя назавжди, тому ці зміни мусять бути якомога менш болючими та дратуючими для інших членів родини та й для вас самих. Адже, якщо це викликатиме у вас постійний стрес та створюватиме додаткові проблеми, рано чи пізно ви відмовитесь від цього. Тому Анастасія радить все робити поступово і почати з чогось простого – наприклад, не купуйте напої з пластиковими трубочками, або перестаньте користуватись паперовими носовичками та замініть їх звичними хустинками з тканини. До речі, це радить і сама Беа – не робити нічого, що вводитиме вас у стан постійного стресу.

Ще одна порада від Анастасії – активно використовувати різноманітні корзини. Вони можуть бути в’язаними, суцільними, з металу, дерева, паперу чи ниток, і використовувати їх можна повсюди – для білизни у шафі, для збору брудної білизни, для зберігання овочів та фруктів, дрібничок на столі. Якщо ви обиратимете корзини, виготовлені з натуральних матеріалів, ви зможете уникнути численних пластикових коробок.

Радить дівчина вивчити мистецтво «фурошики» – класичне японське мистецтво складання тканини. Це може знадобитись в будь-якій ситуації. Наприклад, якось Анастасія гуляла разом зі своєю донькою, і малечі забаглось зібрати квіточки. Ми б з вами запропонували пластиковий пакет, а фурошики пропонує зробити невеличку сумку з будь-якого шматочка тканини, наприклад маминої хустинки – швидко і екологічно.

Виступ Анастасії був настільки надихаючим, що глядачі ще довго не могли заспокоїтись та активно обговорювали почуте.

Наступний спікер – Анастасія Мартиненко поділилась з нами секретами подорожей в стилі Zero Waste. Насправді, особисто я ніколи раніше навіть не замислювалась над тим, що подорожуючи, я залишаю за собою «сміттєвий слід». Наприклад, якщо ви живете в готелі і користуєтесь косметикою, яка передбачена готелем – після вас залишаться використані пластикові пляшечки, які потраплять прямо на сміттєзвалище. Тому дівчина пропонує необхідну косметику – шампунь, кондиціонер, гель для душу брати з собою. Тим паче, що це навіть ліпше, оскільки ви точно знатимете, що ці засоби вам підходять.

Мене вразила історія, яку Настя розповіла в ході своєї презентації. Якось, подорожуючи країнами Сходу, вона знайшла чудовий магазин з традиційними солодощами. Дівчина вже давно не привозить додому жодних сувенірів, крім їжі. От і цього разу вона захтіла придбали щось смачненьке у коробці, яку б потім змогла використовувати повторно в цьому ж магазині. На її подив, таких коробок магазин не мав, тож довелось Насті йти до іншого магазину і купувати солодке там, у фірмовій коробці з логотипом. Коли вона повернулась до цього міста за декілька тижнів, знову зайшла до магазину і запропонувала продати їй солодке у коробку їх конкурентів. Звісно, така пропозиція їх страшенно обурила. «Чому ж ви за цей час не подбали про власні коробки?» на що їй відповіли, що вони вже мають власні коробки. Тепер Настя має дві коробки для солодощів – в одну купує для себе, в іншу для рідних.

Про що ця історія, поцікавитесь ви? Про зацікавлення бізнесу у кожному клієнті! Закордоном цінують кожного свого клієнта і тому дослухаються до його побажань. Тим паче, що такі прохання не є чимось дивним і не потребують від власників якихось над зусиль. А тепер згадайте, як у нас.

Серед особливо цікавих прийомів, які я почула від Насті – це заміна одноразових пластикових трубочок багаторазовою залізною (і таку можна придбати у нас), замість одноразових стаканчиків придбати свою термо-кружку і просити наливати напої саме в неї, відмовитись від паперових листів-підкладок під посуд у кафе та ресторанах – адже вони все одно не рятують стіл від забруднень, а це не розумне використання цінного ресурсу.

Останнім спікером, перед Беа Джонсон була відомий в Україні еко-блогер Маріанна Бойко. Ця тендітна жінка зробила вже досить багато, для просування свого стилю життя. А починалось все з проекту-експерименту «104 дні без поліетилену», в ході якого її родина зовсім виключила поліетилен з свого повсякденного життя. Їй вдалось це зробити і розповісти про надбання у своєму блозі. Сьогодні вона читає еко-лекції по всій Україні, веде власний блог та кожного дня ділиться знахідками зі своїми дописувачами на сторінці у Facebook.

Взагалі, якщо вас зацікавила дана тема, то ви легко зможете знайти у соцмережах сторінки цих дівчат та почитати, що і як робити зі сміттям в Україні. Вони на власному досвіді довели, що навіть у нас можна жити в стилі Zero Waste. Так, багато в чому ми обмежені умовами в яких живемо, однак щось зробити для поліпшення екологічної ситуації може абсолютно кожен з нас вже сьогодні – відмовтесь від чергового кулька в супермаркеті, купуйте овочі та фрукти тільки на вагу у власну тару, не користуйтесь фабричними вушними паличками (згадайте старий метод з намотування вати на сірник). Навіть такі, здавалось би, незначні кроки, можуть змінити ситуацію зі сміттям не лише в нашій країні, а у світі в цілому. Це може зробити кожен! Вже сьогодні – почнімо змінювати своє життя для кращого майбутнього наших дітей!

А вже в майбутньому номері я розкажу вам, як живе засновниця руху – американка французького походження Беа Джонсон – та як змінилось її життя. Тож дочекайтесь, попереду багато цікавого!

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Жити без сміття можливо вже зараз, вже тут

  

1074 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4