Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

4 червня – початок Петрового посту

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 04.06.2018

Сьогодні початок Петрового посту; хто забажає печеної криги, хто зуби полоскатиме та чим харчувалися святі Петро та Павло.

Відсьогодні розпочинається Петрівський піст, пише Укрінформ. Його початок завжди припадає на перший після трійчанського тижня понеділок. Цей піст може бути коротким або довгим, – залежно від того, раннім чи пізнім був Великдень. Цього року Пасха була ранньою, тому й Петрівка досить тривала. Загалом це не дуже суворий піст і присвячений він двом першоверховним апостолам: Петру і Павлу, пам’ять яких звершується 12 липня – тоді й закінчується піст.

На Петрівку дозволялося організовувати чимало обрядових дій, як, скажімо, розигри, «гонити шуліку», «замочувати дійницю», Купала тощо. А ще в цей день наші далекі пращури хоронили солом’яну ляльку у вигляді чоловічка, яка називалася Кострубоньком. Церква суворо засуджувала народні обряди, називаючи їх «бісівськими потіхами» та «еллінським біснуванням».

Мандрики – українська обрядова їжа

Під час Петрівки виконувалися спеціальні петрівчанські пісні (петрівочки). Український мелос вельми своєрідний і оригінальний. Він не має аналогів у інших народів. Його виникненню, вочевидь, посприяло те, що на цю пору припадали сінокоси. Щоб якоюсь мірою полегшити важку фізичну працю, наш народ створив пісні з легким і невибагливим солоспівом, які виконували лише під час цього посту: «Мала нічка-петрівочка, Не виспалась наша дівочка, Не виспалась, не нагулялася, Із козаченьком не настоялася…»

У перший день Петрового посту намагалися не виконувати важкої праці. У деяких регіонах молодиці, зібравшись у гурт, йшли до шинку, «щоб прополоскати зуби на запусти».

З Петрівкою пов’язано чимало прислів’їв і приказок: «У Петрівку день як рік», «Захотілось йому в Петрівку льоду (печеної криги)», «Петрівочка минає – половини літечка немає»  тощо.

Взагалі день св. Петра і Павла був в Україні великим святом. До нього готувалися заздалегідь: білили хати, вішали чисті рушники, зранку обов’язково йшли до церкви. Вірили, що в цей день сонце грає так само, як на Великдень і на Івана Купала. Після літургії розговлялись т. зв. “мандриками”, — пампушками, спеченими на сковорідці з зібраних протягом Петрівки сколотин (рідини, що зосталася після збивання масла) та перевареної сироватки. До тіста ще додавали сир, яйця. Пампушки ці називають “мандриками”, тому що ними нібито харчувалися св. апостоли Петро і Павло, мандруючи по світу. Одного разу зозуля вкрала в святого Петра мандрику, і за це її Бог покарав тим, що вона на Петра мандриками давиться і перестає кувати. Мандриками обдаровували пастухів.

Іменинники сьогодні Іван, Володимир, Михайло і Павло.

Читайте також: Ви – нам, ми – вам. Не забувайте, що реклама – то двигун прогресу!

 

1038 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4