Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Заряджай мозок. Поради від Уляни Супрун

НОВИНИ, Охорона здоров'я 24.06.2018

Наш мозок потребує тренування, правильного режиму та збалансованого харчування так само, як і наше тіло. І чим старшою стає людина, тим важливіше слідкувати за базовими правилами здорового способу життя. Дослідники визначили певні фактори, які допоможуть мозку працювати краще у будь-якому віці. Поділіться цією інформацією зі своїми бабусями та дідусями, і не забувайте піклуватися про мозок також!

1. Ходіть, бігайте, танцюйте!

Лікарі зазвичай радять активний спосіб життя та нормальні фізичні навантаження людям будь-якого віку. Літнім людям вони особливо важливі, адже можуть сповільнити зниження розумових функцій та розвиток деменції.

Дослідження показали, регулярні тренування сприяють покращенню когнітивних функцій людей, у яких були порушення пам‘яті (https://goo.gl/Q9fW5T). Коли люди ходять, бігають чи танцюють, в мозку виділяється фактор росту, що сприяє виживанню нейронів і встановленню між ними зв’язків. Це підтримує пам’ять і дозволяє вчитись новому.
https://goo.gl/e6BDbk
https://goo.gl/pnPoY1

2. Харчуйтеся правильно

Здоровою і досить доступною в Україні, особливо влітку, є Середземноморська дієта. Це фрукти, овочі, продукти з цільного зерна, макаронні вироби, бобові, горіхи та насіння, а також рослинні олії, риба (оселедець, скумбрія), птиця та молочні продукти. А ось червоне м’ясо варто обмежити. Такий раціон підтримує серцево-судинну систему, а крім того – знижує ризик деяких видів раку і когнітивних розладів, та уповільнює прогрес деменції.

3. Безпечної дози алкоголю не існує

Люди, що зовсім не споживають алкоголь, мають на 22% менші шанси розвинути хворобу Альцгеймеру, ніж ті, хто регулярно споживає надмірну кількість спиртного. Такі результати опублікували в журналі Американської медичної асоціації (JAMA).
https://goo.gl/1SjWW4

4. Сон – дуже цінний ресурс

Люди, які регулярно недосипають, тобто сплять менше рекомендованих 7-8 годин вночі, мають нижчі показники при проходженні тестів на оцінку ментальних функцій.

Нашому організмові потрібна певна кількість годин регулярного сну, наприклад, для повноти та ефективності запам‘ятовування. Уві сні з’являються нові нейронні зв‘язки та зміцнюється нейронна мережа, а це потрібно для формування пам‘яті.
https://goo.gl/JepJrb

5. Не забувайте про спілкування

Міцні соціальні зв‘язки можуть бути настільки ж важливими та корисними, як фізична активність і здорова дієта. Постійне спілкування це активна розумова діяльність, зокрема концентрація уваги та стимуляція пам’яті, а це покращує когнітивні функції. Спілкування із різними людьми допомагає зміцнити нейронні мережі сповільнює їх ослаблення в процесі старіння. Також, це посилює так званий когнітивний резерв мозку (наші можливості), і тим самим і стає на заваді деменції.
https://goo.gl/bNn7CQ
https://goo.gl/4tU4BS

Інформує Уляна Супрун і дякує Daria Prokopyk за допомогу з важливими порадами!

Читайте також: Хто, куди і за скільки? Опитування

 

1022 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4