Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Як протидіяти домашньому насильству?

НОВИНИ, Суспільство 24.09.2018

У січні цього року президент підписав Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», в якому види насильства поділяються на фізичні, сексуальні, психологічні або економічні.

А з 11 вересня вступив в силу наказ МВС про термінові заборонні приписи для тих, хто здійснює домашнє насильство. Згідно з новим наказом, тому, хто знущається над своїми близькими, можуть офіційно заборонити перебувати в будинку або квартирі терміном на 10 днів. Раніше знущання в сім’ї каралося тільки штрафом.

Управління превентивної діяльності ГУНП в Миколаївській області майор поліції Сергій Ігнатьєв пояснює – так як відповідний наказ уже вступив в силу, то поліцейським, які їдуть на виклик щодо сімейного насильства, найближчим часом видаватимуть спеціальні бланки приписів. Наразі вони розробляються, як і список ознак, за якими агресора необхідно терміново ізолювати від жертви.

З метою впровадження та розповсюдження інформації про нові стандарти роботи щодо домашнього насильства, в Управлінні превентивної діяльності відбулась нарада з представниками Другого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Тоді як домашнє насильство може проявлятися у цивільно-правових відносинах, до моменту вчинення кримінального злочину, представники центру з надання правової допомоги запрошують громадян та інші громадські організації долучатися до так би мовити «просвітницької роботи». Тобто надавати консультації громадянам про те, як себе поводити, якщо в родині є агресор, які права та повноваження мають члени родини та близькі особи, яка може вчиняти насильство.

– На сьогоднішній день у вирішенні такої важливої для суспільства проблеми, як домашнє насильство, наріжним каменем стає превентивна діяльність, – розповідає Сергій Ігнатьєв. – Ми високо цінуємо активність громадських організацій, які надають консультації громадянам. Разом ми розробляємо буклети з корисними порадами, витягами з законів, роз’яснюємо права громадян, та передаємо їх для якомога ширшого розповсюдження. Окрім того, в Миколаївській області найближчим часом розпочнуть роботи мобільні групи з протидії домашнього насильства – проект «ПОЛІНА».

В такі мобільні групи входять представники різних підрозділів поліції: слідчі, дільничні офіцери, інспектори ювенальної превенції. Суть їхньої роботи полягає не тільки в тому, аби боротися з наслідками домашнього насильства, а також спрямовані на те, щоб виявляти і працювати з причиною явища. Робота над цим ведеться спільно з соціальними службами, благодійними організаціями та місцевою владою.

Поліція нагадує контакти, якими у будь-який час можуть скористатися жертви домашнього насильства:
Єдиний контактний центр системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно):
0 800 213 103
Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації:
0 800 500 335
116 123 (для дзвінків з мобільного)
Другий миколаївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:
0512 44 54 60
Управління превентивної діяльності ГУНП в Миколаївській області:
0512 50 15 36

 

701 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Кві    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4