Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Уряд перевірить усі «облгази»

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 16.01.2019

Про ситуацію з додатковими нарахуваннями за газ

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг звернулась в Державну регуляторну службу щодо погодження проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільних мереж.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила голова Нацкомісії Оксана Кривенко.

“На підставі численних звернень громадян через донарахування їм обсягів природного газу, які враховують об’єми приведення до стандартних умов, звернулась із запитом в Державну регуляторну службу щодо погодження проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільних мереж”, – написала вона.

За її словами, на порушників може очікувати максимальний штраф 850 тисяч гривень. Голова НКРЕ також додала лист із переліком компаній, в яких планується провести перевірки.

У грудні споживачі газу без лічильників отримали рахунки за газ із донарахуваннями, але сума боргу не підлягає сплаті – проблема потребує врегулювання з боку Кабінету міністрів.

Про це йдеться у заяві Регіональної газової компанії, що керує газовим бізнесом Дмитра Фірташа.

Зазначається, що в нижній частині рахунків інформативно зазначена сума перерахунку за час дії норм, які були визнані незаконними рішенням суду, на яке посилається РГК.

“Сума перерахунку за минулі періоди наведена в рахунках інформативно і не підлягає сплаті. Наявність цього боргу не є підставою для відключення споживача від постачання газу та для нарахування пені і штрафів”, – йдеться у заяві РГК.

“Ця проблема потребує врегулювання з боку Кабінету міністрів, з урахуванням заборгованості за спожитий та не оплачений газ. Механізм компенсації такої заборгованості має враховувати необґрунтовані втрати, які понесли учасники ринку газу”, – вважає компанія.

Повідомляється, що РГК звернулася до уряду з проханням розробити механізм компенсації вказаної в рахунках заборгованості.

Донараховані суми у платіжках у деяких випадках досягають 12,5 тисячі гривень, і облгази посилаються на рішення суду.

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду Верховного Суду рішенням від 27 листопада скасувала дію встановлених Кабінетом Міністрів України в 2016 році норм споживання газу для споживачів без лічильника, відповідно до чого клієнти облгаззбутів почали отримувати платіжки з урахуванням накопиченої за 30 місяців заборгованості.

Через скасування цих норм, набула чинності попередня постанова, згідно з якою норми було встановлено на рівні 9,8 куб. м, 18,3 куб. м і 23,6 куб. м на одну людину на місяць відповідно.

Відповідні заяви про зміни норм споживання газу зробили і в облгаззбутах (ПАТ “Дніпропетровськгаз”, ПАТ “Миколаївгаз”, ПАТ “Криворіжгаз”). Зокрема, там заявили, що нині розрахунки щомісячних обсягів споживання для клієнтів здійснюються вже з урахуванням рішення Верховного Суду.

“Що стосується перерахунку обсягів споживання за попередні періоди, коли застосовувалися занижені норми, які стали нелегітимними, то ця проблема потребує врегулювання з боку Кабінету Міністрів з урахуванням виниклої заборгованості за спожитий, але не оплачений газ. Механізм компенсації такої заборгованості має враховувати необґрунтовані втрати, які понесли учасники ринку газу, зокрема споживачі з лічильниками”, – зазначено в офіційній заяві “Миколаївгазу”.

12 грудня Кабінет Міністрів схвалив рішення перевірити всі облгази в країні. Причиною перевірок в уряді називають “нарахування облгазами додаткових платежів” за спожитий населенням газ.

Для цього уряд рекомендував Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, разом із Міністерством енергетики, Міністерством регіонального розвитку, Міністерством соціальної політики, Антимонопольним комітетом і фіскальною службою сформувати робочу групу, до складу якої також увійдуть народні депутати України.

“Їх треба вжарить по перше число, бо монополісти вже сіли на голову і звісили ноги”, – сказав раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

6 грудня НАК “Нафтогаз України” повідомив, що облгази і газзбути групи РГК Дмитра Фірташа дезінформують споживачів у квитанціях за оплату газу.

“Нафтогаз” порадив споживачам звертатися до газзбутів із вимогою перерахунку, до НКРЕКП – зі скаргою, і оплачувати лише ту суму, яка не оскаржується.

Джерело: «Економічна правда»

Читайте також: Маленькі «Василі» та «Маланки» заспівали пісні для первомайських чиновників

Немає тегів:

863 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4