Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Туберкульоз – небезпечне захворювання. Консультує первомайський лікар

НОВИНИ, Охорона здоров'я 22.03.2018

У Первомайську у 2017 році захворіло на туберкульоз 27 осіб. З них непрацюючих працездатного віку 16 осіб, працюючих осіб – 2, пенсіонерів – 8, та, на жаль, 1 трирічна дитина.

Туберкульоз – це важке інфекційне захворювання, яке має тисячолітню історію, але подолати його ще в жодній державі не вдалося. Збудником туберкульозу є мікобактерії туберкульозу, чи як кажуть в народі «туберкульозна паличка», відкрита в 1882 році німецький вченим Р.Кохом.

Ці мікобактерії дуже стійкі до впливу зовнішніх факторів. Вони можуть зберігати життєдіяльність у вуличному пилу – 10 днів, у старих книгах – 3 місяці, у воді до 5 місяців, у мокроті до 6 місяців. У той же час на сонячному проміні гинуть за 1-1,5 години.

Розпізнають 4 типи мікобактерій туберкульозу: людський, бичачий, пташиний та мишачий, тому хворіють на туберкульоз не тільки люди, а і тварини та птахи. Але основним джерелом зараження на туберкульоз є хвора людина. Один хворий на відкриту форму туберкульозу може заразити 8-10 осіб за рік.

До організму людини мікобактерії туберкульозу потрапляють через органи дихання з інфікованим повітрям, а також через шкіру, слизові оболонки. Туберкульоз може вражати всі органи людини, але частіше за все легені, рідше суглоби, шкіру, очі.

Треба пам`ятати, що потрапивши в організм, мікобактерії можуть там знаходитися багато років, не викликаючи захворювання. Сильні та здорові люди частіше всього виходять переможцями в боротьбі з інфекцією. Навпаки, ослаблений перенесеною хворобою організм (грип, запалення легень, недоїдання, перевтома, вживання спиртних напоїв, паління) більш сприятливий до захворювання на туберкульоз.

Дуже небезпечно, коли хворіють на туберкульоз ВІЛ-інфіковані особи. Таких хворих дуже не легко лікувати, а іноді безнадійно. Також дуже тяжко лікувати хворих, які звернулись до лікаря з запізненням, незважаючи на те, що мали всі симптоми захворювання.

Найбільш характерними симптомами захворювання на туберкульоз є: стійкий кашель, лихоманка(частіше з температурою 37,0 – 37,5), втомлюваність, схуднення, зниження апетиту, пітливість, особливо в ночі, може бути задишка, кровохаркання. В цьому разі треба негайно звернутися до лікаря.

З іншого боку, туберкульоз – підступна хвороба і може протікати безсимптомно.

Тому з метою своєчасного виявлення туберкульозу легень дорослі та підлітки повинні проходити ФГ обстеження щорічно. Особливо це стосується так званої «групи ризику» – хворих на хронічні захворювання легень, га цукровий діабет, з виразковою хворобою шлунку, алкоголізмом, наркоманією, у яких знижений імунітет.

Туберкульоз може вести себе і агресивно. Він вражає всі вікові та соціальні верстви населення, не шкодує і дітей.

Так, у Первомайську у 2017 році захворіло на туберкульоз 27 осіб. З них непрацюючих працездатного віку 16 осіб, працюючих осіб – 2, пенсіонерів – 8, та, на жаль, 1 трирічна дитина.

Ці дані підтверджують, що розповсюдженість захворювання залежить від соціально-економічних умов життя. У країнах з масовим безробіттям туберкульоз є найбільш розповсюдженим захворюванням. Справедливий вислів професора Р. Коха: «Туберкульоз – це сльози злиднів, виплакані всередину».

24 березня буде відзначатись Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Починаючи з цього дня, буде проводитись місячник боротьби з туберкульозом в Україні, в області та нашому місті зокрема. Якщо ми прагнемо в державі мати здорову націю, питання боротьби з туберкульозом є дуже актуальним.

Пильнуймося!!!

В.А. Чистяков, лікар-фтизіатр ПТДВ ПЦМБЛ

Читайте також: Шановні мешканці Первомайська! Не будьмо байдужими – врятуймо життя разом

 

2180 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4