Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сьогодні Лева, який будить берези, та Агапіта-сповідника

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 03.03.2018

А в Японії 3 березня свято хіна-мацурі (свято ляльок Хіна) – День дівчаток. Інша його назва – свято цвітіння персиків.

Це відзначається ще з ХVІІІ століття, хоча своїм корінням сягає у сиву давнину, пише Укрінформ.

В Україні подібного свята немає. До народження дівчинки, як і в переважній більшості культур світу, орієнтованих на патріархат, у нас ставилися без особливого пієтету. Наші пращури казали: «Дівчинка виносить, а хлопчик приносить», «Дівчинка на чужий дім дивиться». У південних слов’ян існували ще більш відверті прислів’я: «Краще син із праху, ніж дівчинка зі злата», «Краще народити мертвого хлопчика, ніж живу дівчинку» тощо. На Русі у середні віки в колиску дівчинці клали прядку або наперсток і голку – це задля того, щоб вона виросла вправною майстринею. Дівчинку починали називати дівчинкою приблизно з 3 до 7 (10) років, а до того і хлопчик, і дівчинка називалися «дитям». Обряд першої стрижки дівчинки у гуцулів відбувався приблизно у 5-6 років. Тоді ж дівчинці одягали й спідничку. Існувала прикмета: чим активніше опирається дівчинка, тим довшим буде її життя. У 10 років проколювали вуха, тоді ж уперше надівали й намисто. Перший дівочий виріб зазвичай спалювали, а попіл закопували під калину, яблуню чи вишню. Жінка, яка хотіла народити дівчинку, клала під ліжко гребінь, хустку. За народними віруваннями, стать майбутньої дитини залежала від того, хто з батьків пристрасніший: якщо чоловік, то буде син, якщо жінка, народиться дівчинка.

Також цього дня Церква вшановує пам’ять папи Римського Лева І. Вважалося, що відсьогодні розпочинається сокорух у березах, а дерева остаточно пробуджуються від зимового сну.

За часів, коли західна церква ще перебувала у нероздільній єдності з іншими церквами, Римський папа як єпископ столиці імперії та патріарх Заходу мав особливий авторитет серед усіх церков. Християни сприймали його як головного захисника апостольської традиції та суддю в догматичних питаннях.

 

Святий Лев посідав Римську кафедру в один з найбільш критичних моментів історії – за доби падіння Західної імперії та запеклої боротьби церкви з єресями. В цей час папа Лев обстоював здорове вчення про воплочену Істину і докладав усіх зусиль, щоб зберегти єдність святої церкви. Саме тому на Заході й на Сході його справедливо вшановують як св. Лева Великого.

Він народився у Римі, у знатній родині тосканського походження. Про житіє Лева можна прочитати тут.

Святитель Агапіт-сповідник, єпископ Синадський, народився в Каппадокії в часі управління імператорів Діоклитіана (284 – 305) і Максиміана (284 – 305). Батьки його були християнами. З молодих років він прагнув чернечого життя і поступив в монастир, де трудився в пості, молитвах і служінні всім братам обителі (детальніше).

Іменинники нині Лев, Володимир.

За даними «Синоптика», за останні 130 років спостережень цей день у Первомайську найтеплішим був у 1999 році – 14,4, найхолоднішим у 1987-му –  -14,3.

Читайте також: Зустрічайте весну разом із нами! На зміну акції від газети “ТВ Всесвіт” приходить… інша акція!

 

1196 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4