Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Сьогодні, 28 лютого, Онисима-Зимобора

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 28.02.2018

Хто забув – сьогодні останній, так, останній день зими! Якщо стати навшпиньки, можна побачити справжню весну!

Церква ж згадує апостола від 70-ти Онисима, пише Укрінформ.

Онисим був крадійкуватим рабом, а став вільним героєм.

Святий Онисим походив із Фрігії. Він був рабом Филимона, ревного християнина з міста Колоси. Одного разу Онисим обікрав господаря і втік до Риму. Там він зустрівся з апостолом Павлом, в той час в’язнем Христовим. Почувши апостольське слово, Онисим усвідомив свій гріх, звернувся в християнство та прийняв хрещення.

Онисим став ревно проповідувати вчення про спасіння. Він був заарештований і постав перед Тертуллом, римським градоначальником, який палав до Онисима особливою ненавистю за те, що той звернув до істинної віри дружину його брата. Коли Тертулл запитав, чому Онисим втік від свого пана, той відповів: «Тепер я слуга єдиного Пана – Ісуса Христа». «А хто ж заплатив за твоє звільнення?» – «Христос, Син Бога Живого, викупив мене власною кров’ю», – впевнено відповідав Онисим. Він з презирством говорив про шанування ідолів, тому Тертулл наказав його катувати.

Онисим не просто був байдужий до болю, але, здавалося, навіть відчував радість в цьому випробуванні. Через вісімнадцять днів, бачачи, що твердість святого в ув’язненні і при тортурах привертає до нього симпатію язичників, тиран вислав Онисима в місто Путеоли, недалеко від Неаполя. Незважаючи на заборону влади, Онисим відразу ж почав проповідувати Євангеліє – і незабаром багато його слухачі звернулися в християнство.

Дізнавшись про це, Тертулл наказав схопити проповідника і в кайданах доставити в столицю. В’язень, відмовляючись принести жертви ідолам, сміливо відповідав на питання судді. Тоді його розтягнули на спині і довго бичували. Потім його тіло стали розривати на шматки: і чим більше крові лилося на землю, тим сильніше душа його зміцнювалася. Зрозумівши нарешті, що він нічого не доб’ється, тиран наказав роздробити святому члени ударами палиць і, не дочекавшись закінчення страти, повернувся в преторій. Апостол помер під ударами.

Цього дня зима з весною у битві не на життя, а на смерть сходяться, кому вперед іти, а кому назад повертатися. Тому наші пращури й називали його Онисимом Зимобором, а ще Вівчарником, вважаючи покровителем овець. Селяни обкурювали цілющими травами овець, окроплювали їх свяченою водою, а ще здійснювали цікавий обряд «окликування» зірок, аби вівці давали великий і здоровий приплід. Увечері господар виходив на двір, хрестився й кланявся на всі чотири сторони, потім стелив баранячу шкуру, ставав навколішки й проголошував замовляння: «Світися зоре ясна! Світися на радість усім хрещеним! Дай Боже, аби так само, як на небі Твоєму немає кінця зорям яснооким, вродилося у нашій господі овець, а то й більше того!»

Казали, що на Онисима Вівчарника остаточно «зима шутою стає». Якщо цього дня ще висіли бурульки, то й весна повинна була бути ранньою, але затяжною.

Ще за погодою цього дня могли передвіщати погоду наступної осені: “Як у лютому гукнеш, так восени і відгукнеться”.

Іменинники сьогодні Онисим, Єфросинія.

За даними «Синоптика», за останні 130 років спостережень цей день у Первомайську найтеплішим був у 1958 році – 16,1°С, найхолоднішим у 1985-му – -17,7°С.

До речі, синоптики на сьогодні обіцяють посилення швидкості вітру до 15-24 м/с, удень та ввечері  – сніг, який буде поступово посилюватися,  та мороз до -11°С.

Читайте також: Миколаївщина. Дороги – проїзні, однак прогноз несприятливий

 

1039 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4