Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Що відбувається з легенями хворих на коронавірус?

Охорона здоров'я 12.04.2020

Лікар-пульмонолог Джон Вілсон у своєму тексті для The Guardian пояснює вплив Covid-19 — від ситуацій, коли немає ніяких симптомів, до важких випадків із пневмонією. Публікуємо переклад статті.


КТ-знімок людини, хворої на коронавірус. Пневмонія, спричинена новим важким гострим респіраторним коронавірусом, може проявлятись як характерні мутні плями на зовнішніх краях легень, позначені стрілками. Фото: AP

Хвороба, яка згодом стала відома як Covid-19, або коронавірус, почалася наприкінці 2019 року як скупчення випадків пневмонії з невідомою причиною. Згодом стало зрозуміло, що причина у новому вірусі — важкий гострий респіраторний синдром коронавірус 2 або Sars-CoV-2. Хвороба, викликана цим вірусом, має назву Covid-19, йдеться у статті на Гард.City.

Наразі ця хвороба має статус пандемії, однак більшість людей, які перенесли Covid-19, мали лише незначні, схожі на застуду, симптоми. У ВООЗ зазначають, що близько 80% людей одужують, не потребуючи спеціального лікування. Лише приблизно один із шести випадків дійсно проходить у важкій формі.

Тож як Covid-19 може перерости у більш серйозне захворювання із пневмонією, і що цей вірус робить із нашими легенями та рештою тіла?

Як вірус вражає людей?

Guardian Australia поспілкувався з професором Джоном Вілсоном — президентом Королівського австралійського коледжу лікарів та лікарем-пульмонологом.

Він розповів майже про всі серйозні наслідки пневмонії через Covid-19. За його словами, людей, які інфікуються Covid-19, можна розподілити на чотири великі категорії.

  1. У найлегшій формі хвороба проходить у людей, які мають вірус, але не мають симптомів.
  2. Далі йдуть ті, у кого інфекція потрапляє у верхні дихальні шляхи. Це «означає, що у людини температура та кашель, і, можливо, більш легкі симптоми, такі як головний біль або кон’юнктивіт». Люди з такими симптомами все ще здатні передавати вірус, але можуть не знати про це.
  3. Найбільша група тих, хто матиме позитивний результат тесту на Covid-19, і людей, які, швидше за все, опиняться в лікарнях, — це ті, хто має симптоми схожі на грип, які зазвичай не дають їм працювати.
  4. У четвертої групи хвороба матиме своїм наслідком пневмонію.

«В Ухані з’ясувалося, що з тих, хто отримав позитивний результат тестування і звернувся за медичною допомогою, приблизно 6% мали важку форму хвороби».

У ВООЗ стверджують, що люди похилого віку та люди, що мають супутні проблеми, такі як високий артеріальний тиск, проблеми з серцем та легенями або діабет, мають більше шансів перехворіти важкою формою.

Як розвивається пневмонія?

Коли у людей з Covid-19 розвивається кашель і висока температура, це результат інфекції, що потрапляє до дихальних шляхів — а саме до бронхіального дерева. Його вистилка травмується та викликає запалення. Це в свою чергу подразнює нерви в оболонці дихальних шляхів. І навіть звичайний пил може стимулювати кашель.

Якщо ситуація погіршиться, інфекція потрапляє до всіх структур, які беруть участь в газообміні. Таким чином збудник інфекції опиняється у повітряних мішечках (альвеолах) на дні легенів. Якщо вони потім запалюються, це викликає потрапляння рідини та клітин в легені — і все закінчується пневмонією.

Легені, які заповнюються таким матеріалом, не в змозі передавати достатньо кисню в кров — це знижує здатність організму приймати кисень і позбавлятися від вуглекислого газу. Це типова причина смерті через важку пневмонію.

Як можна лікувати пневмонію?

«На жаль, поки що у нас немає ніяких ліків, які б зупинили поширення пневмонії через Covid-19», — розповіла професор Крістін Дженкінс, голова науково-дослідної організації Lung Foundation Australia та провідний лікар-пульмонолог.

«Люди вже випробовують всілякі ліки, і ми сподіваємось, що зможемо виявити, комбінації вірусних та противірусних препаратів, які можуть бути ефективними. Наразі не існує встановленого лікування, окрім підтримуючого, яке ми надаємо людям в реанімації. Ми забезпечуємо вентиляцію легень і підтримуємо високий рівень кисню, поки легені не зможуть знову нормально функціонувати після відновлення».

Джон Вілсон зазначає, що пацієнти з вірусною пневмонією також ризикують отримати вторинні інфекції, тож їх також будуть лікувати противірусними препаратами та антибіотиками.

Чи відрізняється пневмонія Covid-19?

За словами Крістін Дженкінс, пневмонія Covid-19 відрізняється від найбільш поширених випадків, з якими люди потрапляють до лікарень. Більшість типів пневмонії, про які ми знаємо, і з якими ми приймаємо людей до лікарні, є бактеріальними, і вони реагують на антибіотик.

Як зазначає Джон Вілсон, є докази того, що пневмонія, викликана Covid-19, може бути особливо важкою. У випадку коронавірусної пневмонії, як правило, вражені усі легені, а не лише невеликі частини.

«Після того, інфекція вже в легенях, і якщо охоплює і альвеоли, то перша реакція організму — намагання знищити вірус і обмежити його реплікацію». Але цей «механізм швидкого реагування» може бути порушений у деяких групах, включаючи людей з серцевими та легеневими захворюваннями, діабетом та людей похилого віку.

Зазвичай на пневмонію ризикують захворіти люди віком від 65 років, а також люди з такими захворюваннями, як діабет, рак або хронічні захворювання, що вражають легені, серце, нирки або печінку, курці, немовляти віком 12 місяців і менше.

«Вік є головним провісником ризику смерті від пневмонії. Пневмонія завжди є серйозною для літньої людини і насправді вона була однією з головних причин смерті людей похилого віку. Важливо пам’ятати, що незалежно від того, наскільки ви здорові та активні, ризик отримати пневмонію з віком збільшується. Все тому, що наша імунна система природно слабшає з віком, що ускладнює нашому тілу боротьбу з інфекціями та хворобами».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Миколаївщині підтверджено 2 випадки коронавірусу: головний санлікар України

Немає тегів:

655 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Кві    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4