Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Руєвіт – воїнів великих рід

Iнше 28.01.2019

В гостях у наймолодшого скаутського гурту Первомайська

Попри відносну популярність скаутського руху в Україні та розповсюдження його навіть у таких провінційних містечках, як Первомайськ, мало хто і досі може для себе з’ясувати – що ж воно таке, що ховається за красивим промовистим запозиченим з іноземних мов словом «скаут». Відповіді на це та інші запитання ми отримали від скаутів 4 школи міста.

Наш загін – це Руєвіт!

Воїнів великий рід.

Правда і добро суцільне,

Це наш щит і меч прицільнй.

Такий девіз обрали собі скаути гурту «Руєвіт», що розташувався на базі ЗОШ№ 4. Директор школи, Ольга Бандалет, дізнавшись про бажання дітей займатися скаутингом, надала їм підвальне приміщення, для того, щоб у скаутів був свій куточок, де вони могли б збиратися та обговорювати цікаві теми, планувати добрі справи або ж просто привітати один одного зі святами за чашкою чаю. Юні скаути опановують підвальне приміщення школи з жовтня 2018 року. В доволі аскетичному інтер’єрі перед молоддю стоять високі цілі. Скаути запевняють, що об’єдналися і створили гурт «Руєвіт», щоб перш за все, робити цей світ краще, створювати добро і допомагати іншим, а також знайти друзів.

Скаутський рух – це чітка структура і повний розподіл обов’язків. На сьогоднішній день «Руєвіт» налічує 4 патрулі по 8 осіб. Кожний патруль має свою назву. На чолі їх стоять лідери патрулів – командири загонів. А у лідерів патрулів, в свою чергу, є старший патрульний лідер. Всі ці ролі виконують діти. Вони можуть мінятися цими ролями за бажанням, адже скаутський рух спрямований на інтереси та бажання дітей. Це така велика та цікава гра, де лише діти вирішують, чим вони хотіли б займатися, яку добру справу в змозі зробити, в який похід підуть на вихідні. І тільки після цього в гру вступають дорослі лідери та Скаутський комітет. Це вчителі та батьки, які допомагають дітям в організаційних питаннях. В «Руєвіті» три дорослих лідера: Юлія Комарист – вчителька географії та за сумісництвом лідер гурту, та дві мами: Альона Комарова та Яна Колісніченко.

Усі скаути живуть за Скаутським законом, який складається з 10-ти пунктів:

  1. Честі скаута слід довіряти.
  2. Скаут вірний.
  3. Обов’язок скаута – бути корисним і допомагати іншим.
  4. Скаут – дружній з усіма і братній зі скаутами.
  5. Скаут ввічливий.
  6. Скаут – друг природи.
  7. Скаут уважний до настанов своїх батьків, патрульного лідера та скаут-лідерів, без зайвих запитань.
  8. Скаут усміхається та наспівує з-за будь-яких обставин.
  9. Скаут ощадливий.
  10. Скаут чистий думками, словами і діями.

Щоб стати скаутом потрібно пройти посвяту. Адже це справа серйозна. Кожен повинен розуміти наскільки це відповідально. Тому діти спочатку знайомляться з ,так званими, правилами гри. Вони мають змогу брати участь у різних заходах. Ось наприклад, нещодавно відбувся скаутський бал, а влітку діти відпочивали в таборі «Чаус-кемп». Серед масштабних добрих справ в їх здобутку – благодійний ярмарок. Руєвітівці зібрали кошти для центру дитячої реабілітації, хоча самі також звертаються по допомогу до меценатів. Вони вдячні кожному, хто приходить на допомогу. Скаути згадують, як влітку керівник туристичного клубу «Романтик» організував їм у таборі смугу перешкод. Ой, і налазились тоді, як мавпочки. А восени вже скаути пішли допомагати готувати приміщення турклубу до зимівлі.

Взагалі у житті скаута дуже багато приємних та цікавих подій, але найважливіша та найбільш очікувана – це посвята. Наприклад, посвята в туристи зазвичай відбувається в першому поході. А де застигне посвята майбутнього скаута, і він зможе одягти омріяну хустину на шию – йому точно невідомо. Для скаута це завжди приємна несподіванка. Ось під час балу троє школярів стали скаутами «Руєвіту». Їх раніше посвячені товариші знали про бажання малечі приєднатися до гурту і були впевнені, що ті гідні називатися скаутами.

Скаутський гурт «Руєвіт» – наймолодший у Первомайську та дуже амбітний. Але багато добрих справ потребують фінансів. В планах одного з патрулів оживити люки на території школи – розфарбувати їх яскравими кольорами. Тут на допомогу прийдуть членські внески. Але бувають більш масштабні заходи, коли не обійтись без меценатів. «Ми дуже раді, що в нашому місті живуть небайдужі люди, – розповідає представник Скаутського комітету Алла Ластівка, – адже завдяки їхній допомозі відбувся вищезгаданий бал. Це Тимур Глушко, який завжди першим відгукується на прохання про допомогу, Василь Капацина та кінотеатр «Прем’єра», які надали квитки в кіно для переможців, Іван Войтко, який прикрасив приміщення, де проходив бал, повітряними кульками, мережа магазинів «Везунчик» та магазин «Канцеляр». Величезна подяка їм від нашого гурту».

Ще трошки, і скаути почнуть готуватися до весняних та літніх мандрівок. Туристичні килими, намети,тенти, спальні мішки, мотузка стануть їм у нагоді. Ти також можеш допомогти «Руєвіту», якщо маєш туристичне спорядження, яке лежить без діла роками. Або ж можеш приєднатися до Скаутського руху, щоб зробити цей світ краще!

Ксенія Мініна

Немає тегів:

905 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4