Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Про бійку, бездіяльність і покарання: ситуацію у первомайському ліцеї «зам’яти» не вийде

Кримiнал 24.09.2021

Не так давно Первомайськ сколихнуло відео побиття школяра, яке сталося в ліцеї «Престиж». Інцидент розбирали 22 вересня 2021 року на засіданні колегії при управлінні у справах дітей Первомайської міськради. Як виявилося, 21 вересня у цьому закладі був ще один інцидент.

З початком навчального року на українських сайтах почастішала інформація про випадки жорстокого ставлення школярів один до одного. 14 вересня у луцькій школі жорстоко побилися учні. Відео бійки, яке супроводжується нецензурними коментарями школярів, виклали у соцмережі спостерігачі. Наразі поліція розслідує обставини отримання тілесних ушкоджень 12-річним учнем однієї з миколаївських шкіл. З тяжкими травмами живота, які він отримав на шкільному спортивному майданчику в ході конфлікту з однокласниками, хлопець доставлений до лікарні, повідомляє Гард.City.

Прикрий випадок — жорстоке побиття школяра, стався і в первомайському ліцеї «Престиж». Інцидент розбирали 22 вересня на черговому засіданні колегії з питань соціального захисту дітей та профілактики правопорушень серед неповнолітніх при управлінні у справах дітей Первомайської міської ради під головуванням начальника управління у справах дітей Наталії Перкової.

У засіданні взяли участь спеціалісти управління у справах дітей, представники правоохоронних органів, управління освіти, медицини, центру соціально-психологічної реабілітації дітей, центру соціальних служб, депутат міської ради.

Наталія Перкова повідомила присутнім, що про подію в управлінні у справах дітей дізналися з відео 17 вересня. Бійка між учнями сталася ще 14 вересня, але директор ліцею порушила вимоги законодавства згідно яких повинна була впродовж першої доби повідомити про випадок поліції, батькам учнів-учасників, управлінню у справах дітей, для того щоб з’ясувати причини випадку та усунути їх, а також для соціального захисту дітей, які стали сторонами конфлікту додатково — центру соціальної служби для сім’ї та молоді. (Важливо: якщо трапився випадок, через який дитина потребує медичної допомоги, то директор обов’язково має викликати швидку – авт.). Цей алгоритм дій чітко прописаний в Наказі Міністерства освіти і науки України від 28.12.2019 №1646. Натомість лише 20 вересня від адміністрації ліцею надійшла інформація про бійку до управління у справах дітей з датою реєстрації заднім числом — 16 вересня.

На колегії 22 вересня 2021 року

То що ж сталося того дня між учнями 9-А класу?

З повідомлення навчального закладу присутні дізналися, що 14.09.21 року під час перерви в 9-А класі, в кабінеті №18, сталися протиправні дії. Один із учнів кидався рюкзаком свого однокласника. Хлопець попросив не кидатися його речами, бо там знаходилися вартісні навушники, і накинувся з кулаками на кривдника. Однак той відразу захистився і почав цілеспрямовано та жорстоко, до крові, бити однокласника, а потім спокійно пішов на своє місце. У класі ніхто не розборонив учасників конфлікту, навпаки, коментували все, що відбувалося, непристойними вигуками. У ході розслідування з’ясувалося, що відео, яке знімав один із учнів, було миттєво розповсюджене у соціальних мережах. Заступник директора з виховної роботи, яка прийшла до класу і побачила побитого учня, відвела його до шкільної медсестри для надання медичної допомоги.

Директорка ліцею «Престиж»

Як розвивалися події

Групою оперативного реагування було опитано матір постраждалого хлопця, яка розповіла, що 14 вересня син зателефонував і повідомив про побиття однокласником, в результаті чого у її сина синець під оком, розбита губа та болить голова. Мати звернулася до класного керівника з проханням розібратися, а вже ввечері, переглянувши відео у соцмережі, вирішила повідомити в поліцію. Також сім’я постраждалої дитини звернулася до судмедексперта, щоб зафіксувати побої, а поліцією відкрито провадження з кваліфікацією «нанесення тілесних ушкоджень».

Учасники засідання колегії переглянули відео бійки, у зачитаному акті медичного обстеження зазначено, що постраждалий отримав у результаті бійки легкі тілесні ушкодження. Хлопець був вимушений вибути з навчального процесу, у нього й досі, за його словами, болить голова. Звісно, підліток отримав і психологічну травму. До яких наслідків можуть призвести отримані травми в подальшому — невідомо.

Комісія, яка була створена у ліцеї «Престиж», дійшла висновків, «що у бійці винні обидві сторони, а причина бійки — провокація та невміння домовитися» і зазначила, що «дану ситуацію назвати булінгом не можна, оскільки клас гіперактивний і постійно знаходиться на контролі в адміністрації та соціально-психологічній службі». Однак мав місце булінг чи ні, і вину кожної зі сторін мають з’ясувати правоохоронні органи.

Що відбувалося на засіданні колегії

Батьки хлопчиків не змогли знайти компромісу і вирішити ситуацію мирним шляхом, тож найняли адвокатів.

«Проблема дійсно є і її потрібно було вирішувати сім’ям разом із дітьми. Бо дитина знає, що вона скоїла правопорушення, а батьки найняли їй адвоката — наступного разу вона вчинить серйозніший злочин, бо знатиме, що батьки знову наймуть їй захисника. Потрібно говорити з дітьми, на корні припиняти будь-які прояви агресивної поведінки у дітей, пояснювати, що чужі особисті речі брати, кидатися ними, чи пошкоджувати не можна, як і не можна принижувати людину. Потрібно таку виховну бесіду з дітьми провести, щоб не кортіло наступного разу подібне вчинити. Це повинно стати наукою на все життя», — коментує ситуацію Наталія Перкова.

«Наше завдання дати оцінку діям кожної сторони — учасників бійки, спостерігачів, які не втрутилися і не повідомили вчителів, натомість підбурювали вигуками, учня, який фільмував бійку на відео, адміністрації закладу. Цей випадок вкотре показав, наскільки є недосконалою сьогодні система оповіщення, система реагування на такі випадки», — звернув увагу присутніх головний спеціаліст сектору захисту прав, свобод і законних інтересів дітей управління у справах дітей Валерій Костенко.

Звідки в учнів з благополучних сімей, які до того ж добре навчаються, прояви агресії та жорстокість? Чому учні, що стали свідками бійки, спокійно за нею спостерігали, підбурювали та ще й фільмували? Чому всі заходи з профілактики насильства та булінгу серед дітей, проведені освітянами ліцею, не дали результату? Питань в учасників колегії було багато. На деякі з них відповідь дадуть спеціалісти-психологи, які працюватимуть з дітьми та їхніми батьками.

Після заслуховування директора ліцею, психолога закладу, класного керівника, учнів — учасників конфлікту та їхнії батьків — колегія ухвалила рішення:

  • влаштувати до КЗ «ЦСПРД» з метою корекції поведінки та подолання агресії двох учнів 9-А класу — того, хто бив, та учня, який знімав бійку на відео;
  • направити до Первомайського відділку поліції клопотання відносно притягнення батьків кривдника, батьків учня, що знімав відео, батьків учнів, які були присутніми під час бійки до адміністративної відповідальності;
  • здійснити постанову кривдника на облік дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах;
  • ініціювати притягнення посадових осіб первомайського ліцею «Престиж» за несвоєчасне повідомлення управління у справах дітей щодо випадку насильства;
  • управлінню освіти Первомайської міської ради довести результати засідання колегії, рекомендації колегії з питань соціального захисту дітей профілактики правопорушень серед неповнолітніх із зазначеного питання до відома всіх без виключення керівників учбових закладів;
  • попередити керівників навчальних закладів щодо необхідності своєчасного, протягом однієї доби, інформування управління у справах дітей про випадки насильства в дитячому середовищі згідно норм чинного законодавства;
  • Центру соціальних служб розглянути питання про здійснення соціального супроводу сім’ї кривдника з метою надання законними представникам дитини психологічної та соціальної допомоги;
  • адміністрації ліцею «Престиж» забезпечити постанову свідків конфлікту, які здійснювали запис побиття, його публікацію у соціальних мережах, активно підбурювали кривдника на внутрішньо-шкільний облік з подальшим зазначенням вказаних відомостей у характеризуючих матеріалах;
  • організувати в 5-11 класах профілактичні заходи з метою запобігання насильству, посилити роботу педколективу у цьому напрямку.

Чому має навчити всіх нас цей прикрий випадок

Частіше спілкуватися з дітьми, вміти вислухати і допомогти, вчасно помітити проблему і звернутися з нею до спеціалістів. Нагадувати дітям про відповідальність за вчинення протиправних дій. А головне — не замовчувати і не приховувати проблему, а спільно шукати шляхи її вирішення.

Станом на 24 вересня один із підлітків уже влаштований до закладу соціального захисту, триває адаптація дитини до нових умов, спланована робота з батьками кривдника, реалізовано більшість рекомендацій колегії.

Відкритим залишається питання влаштування до центру підлітка, який провокував конфліктуючі сторони, фільмував побиття, бездіяв в кризовій ситуації, сприяв поширенню відео, яке пропагує підліткову агресію в соціальній мережі інстаграм. На даний момент хлопець несподівано захворів та опинився на самоізоляції, не маючи на момент засідання жодних ознак респіраторного захворювання. Тепер увесь клас має піти на карантин? Отже, питань досить багато.

Коментар управління у справах дітей

Маємо констатувати факт: у Первомайську практикується звичка вирішувати проблему шляхом кулуарних обговорень, використання власного суспільного становища. Тож ми звернулися за коментарем до управління у справах дітей.

Наталія Перкова: «Нехай не сподіваються бажаючі «зам’яти» ситуацію чи вирішити її на власний розсуд, які зараз здійснюють тиск на управління у справах дітей, на завершення розгляду в їх інтересах. Позиція управління у справах дітей, яке всіма доступними засобами намагається формувати та утвердити в свідомості підростаючого покоління стійке усвідомлення необхідності діяти лише в межах вітчизняного законодавства, незворотності покарання за вчинений злочин, залишається незмінною: рішення колегії будуть реалізовані без будь-яких змін.

Подальша доля правопорушників, постраждалого, спостерігачів протиправних дій перебуває під пильним контролем управління, розпочато розгляд чергового інциденту, який відбувся в ліцеї «Престиж» 21 вересня».

Тож далі буде.

Тетяна Дуплик

Немає тегів:

2446 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Кві    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4