Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Повірка лічильників: позиція водоканалу

НОВИНИ, Суспільство 09.08.2019

Розставляємо крапки над «і»

В минулому номері нашої газети вийшла стаття рубрики «юридична практика», що стосувалася повірки лічильників. І так, вона вміщувала опис конкретно взятого випадку та рішення суду по ньому. Судячи з резонансу, якого набула ця ситуація, та реакції водоканалу, публікуємо роз’яснення з приводу повірки лічильників, аби унеможливити будь-які непорозуміння в цьому питанні.

Текст, отриманий від Первомайського водоканалу, наведено без змін.

«Необ’єктивність викладення змісту судового рішення полягає в тому, що автор не уточнив, що вказана постанова прямо зазначає, що проведення періодичної повірки, обслуговування і ремонту квартирних засобів обліку води, що були власністю фізичних осіб результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиту для побутових потреб воду повинні були здійснюватись за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги водопостачання у спірний період (до 03 липня 2016 року).

На цей час законодавство, що регулює порядок проведення метрологічної повірки лічильників води змінилося.

Правова ж позиція нашого підприємства щодо вказаного питання полягає в наступному.

Відповідно до абзаців першого – третього частини четвертої статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» №2740-VIII ВІД 06.06.2019р. зі змінам и згідно із Законами №2119-VIII від 22.06.2017 року, №2189-VIII від 09.11.2017 року та №2740-VIII від 06.06.2019 року:

4. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальних техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною. Власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання, якщо інше не встановлено договором, укладеним відповідно до законів, що регулюють відносини у сферах електроенергетики та газопостачання.

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) покладається на суб’єктів господарювання, що здійснюють обслуговування відповідних засобів вимірювальної техніки.

Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну енергію і газ) проводиться за рахунок тарифів на електро- і газопостачання або за рахунок постачальника послуг комерційного обліку. Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) проводиться за рахунок внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку, встановлених відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Відповідно, змінився порядок оплати робіт з метрологічної повірки лічильників води.

У відповідності до вказаних змін, КП «Первомайський міськводоканал» несе відповідальність та зобов’язаний проводити повірку тільки лічильників, які є засобами комерційного обліку за рахунок внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку, а не за свій рахунок як це було у попередній редакції Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

02.08.2017р. набув чинності Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»:

2. Обслуговування та заміна вузлів розподільного обліку/приладів – розподілювачів теплової енергії здійснюється за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено законом або договором.

Також згідно ст. 6 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» Кабінет Міністрів України зобов’язаний привести свої нормативно-правові акти у відповідність із Законом.

Згідно ст. 7 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» №2119- VIII від 22 червня 2017 року Національній комісії, що здійснює державок регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, органам місцевого самоврядування протягом трьох місяців з дня опублікування цього Закону:

– забезпечити перегляд порядків формування тарифів на послуги з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання для суб’єктів природних монополій та суб’єктів, що провадять діяльність на суміжних ринках, зокрема в частині де виключення зі структури тарифів витрат на встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного та розподільного обліку теплової енергії та води;

– забезпечити перегляд тарифів на теплову енергію, послуг з централізованого водопостачання, постачання гарячої та холодної води для суб’єктів природних монополій та суб’єктів, що провадять діяльність на суміжних ринках, в частині виключення зі складових відповідних тарифів витрат на встановлення обслуговування та заміну комерційного та розподільного обліку теплової енергії та води.

Також вважаємо за необхідне публікацію повного тексту постанови Касаційного цивільного суду Верховного Суду по справі №235/499/17 від 15.07.2019р., щоб читачі могли самі зробити відповідні висновки.

Підсумуємо, відповідно до п.4 статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» зі змінами, внесеними згідно із Законом №2740-VIII від 06.06.2019р. (остання редакція), п.2 ст.6 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» №2119 від 22.06.2017р. визначено, що повірка (роз пломбування, опломбування) лічильників розподільного обліку проводяться за рахунок власників вузлів обліку.

Також, відповідно до ст. 7 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» №2119 від 22.06.2017р. зі структури тарифів виключено витрати на встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного та розподільного обліку теплової енергії та води».

Юридична служба Комунального підприємства Первомайської міської ради «Первомайський міський водоканал»

   

2277 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4