Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Первомайськ у стилі ретро

Культура, НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 08.11.2018

Будівля дитячо-юнацького центру національного відродження була побудована у 1909 р. в с. Голта (нині історична частина Первомайська) на кошти меценатки Терези Гершівни Марголіс як приміщення для жіночого єврейського училища. Тереза Гершівна Марголіс (1871-1941 рр.) – лікарка, народилася на Богополі, працювала зубним лікарем у міській лікарні в с. Голта.

На початку ХХ ст. вона відвідала Сполучені Штати Америки, де зуміла зібрати кошти, на які відкрила школу для бідних єврейських дівчат. В училищі навчалося близько 300 студенток, здобуті знання давали їм можливість інтегруватись в суспільство.

До слова, жіночі училища почали масово виникати на теренах Російської імперії в середині ХІХ ст. з метою поширення освіти серед жінок. Училища функціонували під патронатом царської сім’ї та представників дворянського стану. Вже в другій половині ХІХ ст. стають поширеними і єпархіальні жіночі училища (призначені для доньок духівництва), які були у підпорядкуванні Священного Синоду. На початку ХХ ст., переважно на меценатські кошти, організовують жіночі училища для дівчат із різних верств населення.

Будівлю п’ятикласного училища, для єврейських дівчат споруджено в формах еклектики. Вона двоповерхова, прямокутна в плані. Внутрішнє планування поверхів – коридорне, двостороннє, поверхи пов’язані двомаршевими сходами, які розташовані в центральному компартименті. Фасади вирішені в єдиному стильовому ключі, композиція головного фасаду – центрально-осьова, центральний ризаліт увінчаний високим аттиком. Віконні отвори з лучковими перемичками, прикрашені «тюдорівськими» наличниками.

З 1929 р. у приміщені функціонував Первомайський педагогічний технікум. Першим директором був Д.У. Пархонюк, найбільшого розвитку технікум зазнав за директорства Ольги Кузьмінської. На базі закладу діяла базова школа, де студенти проходили практику. Педагогічний технікум працював до другої половини ХХ ст., а згодом розпочав роботу Палац піонерів.

Нині тут працює Дитячо-юнацький центр національного відродження, який має низку гуртків, що забезпечують творчі інтереси молоді. Діють гуртки початкового технічного моделювання, судомодельний гурток, гурток радіоконструкторів. Популярним серед дівчат є гуртки бісероплетіння, плетіння гачком та спицями, конструювання іграшки тощо.

Будівля окремо розташована в центральній частині міста на початку ряду різноповерхової сучасної забудови, поряд з міським парком. Відіграє архітектурну і містобудівну домінантну роль відносно паркової зони і є відповідним акцентом посеред оточуючої забудови.

Будівля дитячого-юнацького центру національного відродження є об’єктом культурної спадщини. Наказом управління культури, спорту та молодіжної політики Первомайської міської ради від 8 листопада 2010 р. № 129. Об’єкт включений до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. Місцезнаходження об’єкта: м. Первомайськ Миколаївської області, вул. Грушевського, 10.

Співробітники Первомайського краєзнавчого музею запрошують всіх, хто має світлини будівлі на Грушевського, 10, або ж володіє інформацією про Терезу Марголіс, Ольгу Кузьмінську, працівників та вихованців Палацу піонерів до співпраці.

Оксана Дорошенко, завідувач Первомайського краєзнавчого музею

  

1678 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4