Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Обирати сімейного лікаря можна вже зараз. Прес-конференція у Первомайську

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 09.01.2018

Відразу після свят – 3 січня, у приміщенні міськради пройшла прес-конференція заступника міського голови з охорони здоров’я та гуманітарних питань Н.П.Товстої та головного лікаря «Первомайського міського центру первинної медико-санітарної допомоги» Т.Г.Оболенської для журналістів. 28 грудня 2017 року Президент України підписав Закон, що дав старт Медичній реформі, а Кабмін ухвалив базові документи, зокрема Положення про Національну службу здоров’я України. Саме цей документ дозволяє почати реформування системи фінансування охорони здоров’я. На зустрічі чиновники докладно розповіли, як саме триватиме процес реформування і які етапи заплановані на 2018-й рік.

Згідно з планом, розробленим у Міністерстві охорони здоров’я, вся реформа реалізовуватиметься протягом наступних трьох років. На 2018-й запланована реорганізація первинної ланки медичної допомоги. У своєму виступі Наталя Товста озвучила всі три етапи, за якими впроваджуватиметься медреформа цього року.

Наталя Товста

На першому етапі, який припадає на перший квартал 2018-го року, починається процес автономізації закладів охорони здоров’я. Медзаклади з бюджетних установ перетворяться на комунальні некомерційні підприємства і надалі зможуть підписувати договори про оплату наданих послуг з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та отримуватимуть пряме фінансування з держбюджету. Рішення про реорганізацію може бути ухвалене на сесії міськради вже 25 січня.

Другий етап – старт приписної кампанії. В цей період кожен громадянин отримає змогу укласти офіційний договір з обраним сімейним лікарем. Цей етап розпочнеться 1 квітня 2018-го року.

І третій етап, запланований на третій квартал року – перехід медзакладів на повне державне фінансування ( за умови успішного та своєчасного проходження попередніх двох етапів.

Оскільки багато питань серед населення викликає саме приписна компанія, розглянемо цей етап реформування більш детально.

Офіційно старт цієї кампанії запланований на другий квартал 2018 року. Але, за словами Тетяни Оболенської, вже зараз, у тестовому режимі, проходить попередній запис до лікарів. Тому чиновники радять не зволікати, і якщо ви вже обрали собі сімейного лікаря, обов’язково повідомте його про свій намір вже сьогодні. Адже кожен лікар зможе обслуговувати обмежену кількість пацієнтів (2000 осіб). Виключення можуть становити сільські лікарі, оскільки кількість жителів тут може значно перевищувати цифру у 2000.

Тетяна Оболенська

Отримати інформацію про лікарів можна у місцевих газетах та на сайті нашого міста. Варто сказати, що Первомайськ повністю забезпечений необхідною кількістю спеціалістів – в 11 амбулаторіях працює 33 сімейних лікаря.

Договір з сімейним лікарем укладається окремо на кожного члена сім’ї. Тобто, якщо ваша родина складається з 4 осіб, ви маєте підписати 4 окремі договори. Для того щоб укласти договір, пацієнту необхідно мати при собі паспорт та ідентифікаційний код. Якщо ви зібрались підписати договір на дитину, необхідно взяти свідоцтво про народження дитини, паспорт та код батьків чи опікунів.

Важливим є те, що відтепер пацієнт може обслуговуватись у будь-якого лікаря незалежно від місця реєстрації. Звісно, зручніше обирати лікаря, який проводить прийом поруч з місцем проживання чи роботою.

Так само не обов’язково обирати одного лікаря для всіх членів родини, можна обрати кожному свого. Проте, якщо лікар буде «вести» всю родину, це полегшить йому роботу, оскільки він буде повністю поінформований щодо історій хронічних захворювань, способу життя родини і завдяки цьому зможе більш якісно і швидко надавати першу допомогу. Власне, звідси і назва – сімейний лікар.

Якщо з якихось причин ви захочете змінити лікаря, ви зможете зробити це в будь-який зручний для вас час, без обмежень. Просто підписуєте договір з новим лікарем, при цьому попередній договір автоматично анулюється.

Не варто хвилюватись, якщо ви не встигнете укласти договір у відведений на це час. Як зазначено на сайті Міністерства, лікарі і далі проводитимуть прийом і пацієнти зможуть за першої ж нагоди укласти договір. Але чиновники радять не зволікати, оскільки від цього залежатиме зарплатня лікаря.

Тетяна Оболенська пояснила, чим зумовлена цифра у 2000 пацієнтів та що ж криється за фразою «гроші ходитимуть за пацієнтом». За кожного громадянина, з яким лікар укладе договір, держава нарахує йому певну суму грошей. За дітей віком 0-5 років – 740 грн, від 6 до 17 років – 444 грн, людей віком від 18 до 39 років 370 грн, від 40 до 64 років – 444 грн і за пенсіонерів від 65 років і більше – 740 грн. Саме з цих нарахувань формуватиметься заробітна платня кожного окремого лікаря. За підрахунками Міністерства охорони здоров’я, якщо лікар обслуговуватиме 2000 пацієнтів, він отримуватиме зарплату від 15 000 грн, що становить 250% від середньої зарплати в Україні. Відповідно лікарі, які не наберуть 2000 пацієнтів, отримуватимуть нижчу зарплату. Тому зацікавленість лікарів у наданні вам якісних послуг значно зростає.

На жаль, і досі залишаються відкритими питання щодо сільської медицини та чи зменшуватиметься штат медпрацівників у тих закладах, лікарі яких не зможуть набрати 2000 пацієнтів. Незрозуміло також, що робитимуть керівники у випадку, коли всі місця у провідних лікарів міста будуть зайняті, а записуватись до менш «популярних» громадяни просто не захочуть. Тому, ми ще раз наголошуємо – знаєте, довіряєте якомусь лікарю – йдіть і запишіться до нього вже зараз! Якщо обрати самостійно не можете – порадьтесь з родичами та друзями, поцікавтесь, у кого обслуговуються вони. Ні для кого не секрет, що «сарафанне радіо» має свій рейтинг лікарів.

Тетяна Кострикіна

P.S. Більш детальну інформацію про впровадження в місті медичної реформи, про амбулаторії та сімейних лікарів можна знайти на веб-сторінках міської ради (http://www.pervomaisk.mk.ua) та КЗ «ПМЦПМСД» (http://pervomaisk-mcpmsd.mk.ua).

Поставити запитання щодо медичної реформи та порядку підписання Декларації про вибір лікаря первинної медичної допомоги, можна за контактними номерами телефонів:

Амбулаторія «Фрегат-1», Ніна Федорівна Давиденко – 3-34-80.

Амбулаторія «Фрегат-2», Маргарита Юріївна Кучевська – 3-33-63.

Амбулаторії «Гвардійська», «Центр-1», «Центр-3», Людмила Михайлівна Соловей – 4-47-60.

Амбулаторія «Центр-2», Наталія Михайлівна Палій – 4-47-60.

Амбулаторії «Коротченко», «Розова», «Скала», «Цукровий завод», Лариса Петрівна Василівська – 7-37-36.

Амбулаторія «Трудова Слава», Тетяна Миколаївна Усатенко – 3-31-77.

Читайте також: В Україні зареєстрували спалах вірусного гепатиту А. Епідемії немає – МОЗ

  

1722 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4