Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Мінекології відмовило «Енергоатому»: затоплення частини «Бузького Гарду» відміняється

Довкілля 03.07.2021

Рішення щодо підняття рівня Олександрівського водосховища та затоплення частини «Бузького Гарду» винесло Міндовкілля. Кілька років тривало протистояння екологів, активістів та ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», аж поки остаточну крапку не поставив компетентний орган.

З чого все розпочиналося

Повідомлення про планову діяльність з будівництва Ташлицької ГЕС із підйомом рівня Олександрівського водосховища оприлюднили на сайті Міндовкілля 17 квітня 2018 року, повідомляє Гард.City.

З того часу небайдужі намагалася зупинити роботи, які могли знищити чималі території національного природного парку. До акції долучилося чимало громадських діячів.

21 квітня 2021 року на острові Гардовий троє ветеранів АТО Олександр Терещенко, Олег Кравець та Олександр Кротик прикували себе ланцюгами до скелі, привертаючи увагу до проблеми. Активісти наголосили, що у разі підняття рівня води у Олександрівському водосховищі підуть під воду разом із островом.

Всі, хто мав бажання вплинути на ситуацію та висловити протест проти затоплення Бузького Гарду, надсилали листи наступного змісту на адресу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

17 червня 2021 року на позачерговому засіданні сесії Миколаївської обласної ради 33 голосами з 56 депутати ухвалили рішення про звернення до Президента України та Кабінету Міністрів України щодо недопущення підвищення нормативного підпірного рівня Олександрівського водосховища.

Остаточне рішення за Міністерством

Крапку у дискусії поставив компетентний орган, що мав надати висновок щодо оцінки впливу робіт на довкілля.

За результатами опрацювання матеріалів, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України відмовило компанії «Енергоатом» у видачі висновку з оцінки впливу на довкілля. Це передбачає неможливість проведення запланованих робіт із завершення будівництва Ташлицької ГАЕС у складі гідроагрегатів 3-6 з поетапним підвищенням нормального підпірного рівня (НПР) Олександрівського водосховища на р. Південний Буг до позначки +20,7 м.

Відповідне рішення лпублікували на сайті Міністерства.

При підвищенні рівня Олександрівського водосховища з відмітки 16,0 м до 20,7 м очікувалося, що площа додаткового затоплення становитиме близько 54 га.

Чому відмовили у наданні висновку

У відповіді йдеться про те, що такі роботи порушать низку законодавчих актів. Крім того, у Міндовкіллі підкреслили, що в районі Олександрівського водосховища знаходяться унікальні природні комплекси, що поєднують річковий каньйон, виходи гранітів, залишки цілинних степів, байрачні ліси. Вони характеризуються значним видовим багатством флори і фауни та великою кількістю рідкісних видів. Саме для їх збереження створені регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя» і національний природний парк «Бузький Гард».

Згідно з рішенням Постійного комітету Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція) від 15.11.2016 вони отримали офіційний статус об’єкта Смарагдової мережі Європи.

ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» рекомендували розглянути альтернативні варіанти рішень планованої діяльності, з порівняльним аналізом щодо економічних вигід та екологічних наслідків для довкілля (зокрема, для видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України та відповідних міжнародних червоних списків, об’єктів природно-заповідного фонду, культурної та археологічної спадщини).

Немає тегів:

19576 всього переглядів, 4 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4