Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

GoCamp – це не тільки про мову, а й про культурний обмін і руйнування стереотипів

Iнше, ПУБЛІКАЦІЇ 22.08.2019

Екзотика, що стала в 16 школі традицією

З 12 серпня ЗОШ №16 перетворилася на мовний табір GoCamp, який триватиме 2 тижні. Близько 50 учнів виявили бажання вдосконалити англійську з іноземним волонтером під час літніх канікул.

GoCamp –  це англомовні шкільні табори по всій країні, які відбуваються влітку. Їх головна мета – змінити підходи до освіти і саме в цьому проекті допомагають іноземні волонтери, які стають для дітей менторами, друзями, допомагають їм подолати мовний бар’єр, спілкуються з ними іноземною мовою, діляться своїм досвідом, культурою, цінностями. І за ініціативи Анни Селезньової, викладачки англійської мови, і при підтримці колег мовний табір на базі ЗОШ № 16 проходить вдруге.

За 2 роки у програмі взяли участь 700 шкіл зі всієї України, а організатори проекту кажуть, що більшість шкіл з невеличких містечок та сіл. Бо такі школи пріоритетні для них, адже за статистикою жителі значно рідше виїжджають за кордон і не мають змоги попрактикувати мову. А в GoCamp якраз іноземні волонтери і створюють це англомовне середовище, в якому не треба боятися – за це не ставлять оцінки. А просто в ігровій формі, працюючи над різними цікавими проектами, спілкуючись з іноземним волонтером, і долається цей мовний бар’єр. У процесі забувається, що страшно робити помилки – насправді, їх можна допускати. Таким чином, це перший крок до того, щоб заговорити англійською, не хвилюватись, не боятися і хотіти її вчити далі, спілкуватися, відчувати, що це мова, яка відкриває можливості, інші цінності, і доступ до багатьох сфер, до інформації.

«Очікування волонтера – хвилюючий момент, – розповідає Анна Селезньова, викладачка, яка і прийняла в себе вдома гостя, – Ми чекали на Райана зі Сполучених Штатів Америки. Коли за два дні до початку табору дізналися, що за сімейних обставин він змушений був повернутися на Батьківщину і відповідно покинув проект. Перед початком табору волонтери проходять триденний тренінг в Києві, і ось з Києва він полетів додому. Координатори проекту заспокоювали, що все буде гаразд. Так і сталося. До нас приїхав Таха».

GoCamp це не тільки про мову, а й про культурний обмін і руйнування стереотипів. Отже, Таха приїхав з Пакистану. В один з днів волонтер розповідав про свою країну і рідне місто Карачі, найбільше місто країни і одне з найбільших міст світу. Тоді і учні знайомили його з Україною і з’ясували, що вишиванка дуже б пасувала волонтеру. В актовій залі майорить гірлянда, де на білій сорочці школярі домальовували українські візерунки. За освітою Таха банкір, але за покликом душі – волонтер. Отже волонтерить часто і за нагоди: у вихідні і під час відпустки. Він має напрочуд багато енергії і, навіть тут, намагається охопити неосяжне і тільки-но має хвилину – мандрує і знайомиться з українською кухнею. Розповідає, що полюбилися йому борщ, вареники з картоплею, квас і компот. Також він встиг побувати в Мигії, Грушівці, Умані і Одесі, а також створити горщик з глини у краєзнавчому музеї.

Табір розпочинається о 9 ранку з запальних танців і пісень на шкільному подвір’ї. Учні з вчителями заряджаються позитивом на цілий день. Потім мають невеличку перерву на чай зі смаколиками. Коли зрядились і підкріпились – можна і повчитись.

«Райт, лефт, джамп, ну джапм же ж», – лунає школою. Це триває урок з Тахою тема якого, напрямки руху. Діти вийшли в коридор, за допомогою стільців і ниток облаштували імітований лабіринт і хором дають команди англійською і ведуть наосліп свого товариша. Довели до фінішу. Плескають. Аби волонтер мав змогу приділити увагу кожному – табір розбили на невеличкі групи з якими по черзі працює Таха. Він змушує учнів говорити англійською, коли не виходить – то і мова тіла йде на допомогу, а сам охоче вивчає українські слова.

Цього року проект Snapchat став офіційним партнером GoCamp. Snapchat – широковідомий, переважно серед молоді, додаток для обміну фото. Отже у вільний, від занять з волонтером, час діти створюють прототип фотофону для додатку і пишуть сценарії англійською. Робота в таборі переважно командна, тобто кожен може мути корисним і вибрати цікаве для себе завдання.

Завершується день традиційно в актовій залі, де школярі також навчаються в ігровій формі. В понеділок говорили про мистецтво. І уявляли , а щоб було якби герої полотен відомих художників мали б сторінку в соціальних мережах. Потім був квест. Учні перевтілювалися в героїв полотен і робили фото.

Ксенія Мініна

Читайте також: НУШ на Миколаїіщині

1175 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Один відгук на “GoCamp – це не тільки про мову, а й про культурний обмін і руйнування стереотипів”

  1. Sea Stranger on 25.08.2019 @ 07:13

    Супер лагерь. Респект организатору.

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4