Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Ганьба і тільки!

НОВИНИ, Спорт 24.05.2018

Гучний скандал з договірними матчами в Україні стрімко набирає обертів.

За даними Нацполіції у тіньових оборудках з матчами з фіксованим результатом брали участь 35 з 62 професійних клубів України. Також тут замішані арбітри. Загалом ідея матчу з фіксованим результатом полягає в тому, що це дає змогу грати на тоталізаторі . Дуже часто прибутки від ставок та гри “на контору” можуть суттєво перевищувати прибутки від чесної спортивної боротьби, особливо для клубів з невеликим бюджетом. Правоохоронці повідомляють, що викрита ними схема дозволяла заробляти до 5 000 000 $ на рік.

Додамо, до числа нечистих на руку клубів потрапили два колективи з Миколаєва: представник Першої ліги МФК “Миколаїв” та друголіговий “Суднобудівник”, а також херсонський “Кристал”.

22 травня правоохоронні органи країни провели масштабну спецоперацію з виявлення осіб, причетних до організації та проведення договірних футбольних матчів в Україні. Наступного дня за її підсумками в Будинку футболу відбулася спеціальна прес-конференція, в якій взяли участь президент Федерації футболу України Андрій Павелко, голова Комітету ФФУ з етики та чесної гри Франческо Баранка, голова Комітету арбітрів ФФУ Лучано Лучі та перший віце-президент ФФУ та голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Першим на зустрічі з представниками ЗМІ взяв слово президент ФФУ Андрій Павелко.

— Операція по боротьбі з договірними матчами — це безпрецедентне розслідування в історії українського футболу, якого ми так довго з вами чекали, і впевнені, що за його підсумками український футбол має бути очищений від корупції та договірних матчів. Це раніше такі речі в нашому футболі замовчувалися, але зараз так не буде.

У 2015 році ми розуміли, що кількість таких матчів надзвичайно велика, а покаранням був лише штраф. Всі могли відкупитися і закрити питання. Правоохоронні органи не мали можливості боротися з цим через непотрапляння таких дій під статті Кримінального кодексу України.

Але ми прийняли закон про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень. Завдяки цьому закону кілька років велася робота, після якої ми змогли зробити перший крок, підсумком якого стала спецоперація правоохоронних органів.

Цей процес зайняв багато часу, але ми не могли розголошувати інформацію, щоб нікого не злякати. Це тільки перший крок в очищенні українського футболу, і ми продовжуємо працювати.

Дякую національній поліції за сприяння, за те, що не було витоку інформації. Дякую Комітету ФФУ з етики та чесної гри і його голові Франческо Баранці, а також Комітету арбітрів, який допомагав і сприяв у розслідуванні. Всі йому задавали питання: «Коли будуть результати вашої роботи?» І ось ми їх бачимо, але на цьому наша боротьба з договірними матчами не закінчується, а тільки починається.

Було також багато питань, як закон про корупцію у футболі буде застосовуватися нашими правоохоронними органами. Дякуючи віце-президенту ФФУ, нашому футбольному прокурору Назару Холодницькому, який об’єднав силовий блок, ми маємо перші підсумки розслідування.

Є інформація про команди і арбітрів. Бачив коментарі журналістів щодо оцінки залученості. Я згоден, що ступінь провини у команд різний. Поки складно оцінити відповідальність клубів, пізніше буде окреме розслідування, результати якого ми передамо в КЕЧІ, а КДК прийме рішення по кожному епізоду, які нам надасть національна поліція.

Хочу сказати, що не всі клуби, які не потрапили в інформаційний лист, який оприлюднила поліція, вже можуть розслабитися. Але й роль тих, хто потрапив до цього списку, буде оцінена в залежності від міри участі у справах. По кожному епізоду з боку ФФУ також буде окреме розслідування, після чого передамо висновки до комітету етики і комітету арбітрів.

Процес уже вийшов у публічну площину, ми бачимо перші імена, але кожного оцінимо окремо і розглянемо покарання як для клубів, так і для футболістів. Воно не може бути рівним для всіх, але буде адекватним, у залежності від ступеню залученості осіб у цих справах.

— Ви сказали, що це лише початок масштабного розслідування, перші кроки. Які будуть наступні дії ФФУ та правоохоронних органів по цій справі?

— У мене немає усіх подробиць розслідування, але головний меседж, який хотілося би зараз передати: немає і не було клубів, для яких може бути зроблено виключення по цій справі.

Нікому ніяких поблажок не буде. Якщо ми зрозуміємо, що закон про корупцію у футболі треба посилити і будуть необхідні більш серйозні розслідування і покарання, ми приймемо поправки і затвердимо їх у Верховній Раді. Необхідно, щоб цей закон був головним інструментом у боротьбі з корупцією у футболі. ФФУ рішуче налаштована вперше в історії українського футболу довести невідворотність покарання для всіх, хто був залучений у злочинний процес.

— У чому недоліки закону про корупцію у футболі?

— Упевнений, що завдяки цьому гучному розслідуванню ми зможемо побачити, в яких моментах закон необхідно допрацювати, які внести правки. Я вже розмовляв з його співавтором Андрієм Кожемякіним, який теж буде стежити за ходом слідства. Ми готові в разі потреби внести необхідні правки.

Найголовніше, що цей закон дав можливість задіяти правоохоронні органи. Цей факт і дав точку відліку в боротьбі з корупцією у футболі. Ця ниточка може тягнутися і до інших учасників або співучасників організаторів договірних матчів. Робота буде продовжена. І якщо сьогодні вже в шести областях подані позови на дії прокуратури, значить, це не просто так, це схоже на сплановану акцію. Однак я сподіваюся, що всі наші суди будуть приймати виключно справедливі рішення.

— Скільки всього договірних матчів фігурує у цьому розслідуванні?

— Точна цифра, напевно, є у правоохоронних органів, бо вони проводили цю операцію. Упевнений, що інформація буде доповнюватися по ходу слідства, тому що допитуються багато агентів, адміністратори футбольних клубів, президенти.

Наскільки глибоко копне слідство, настільки більше шансів дістатися до організаторів договірних матчів. Однозначно — недоторканних не буде. Кожен, хто брав участь у цьому, понесе покарання за підсумками слідства.

— Рік тому, коли Конгрес обрав мене на посаду віце-президента ФФУ, в перші ж дні ми почали думати, чи готові усі голосно озвучити проблему договірних матчів в українському футболі. Багато хто знав про них, але замовчував і приймав правила, які є. Потрібна була політична воля та бажання викоренити ці явища з нашого футболу.

Законодавче забезпечення покарання за такі ганебні вчинки разом з координацією правоохоронних органів дали нам змогу вчора побачити перші результати розслідування. ФФУ з перших днів дала чіткий сигнал, що толерантності до договірних матчів і поділу очок не буде.

Коли у нас була зустріч з арбітрами, я їм казав, що часи, коли продаються чи купляються матчі, закінчилися. Але, схоже, не всі мене почули, але ми їх попереджали. Тепер ми очікуємо відповіді від поліції, і потім будуть дисциплінарні покарання від ФФУ.

Це лише початок. Після цих озвучених фактів хочу звернутися до усіх причетних до футболу. Давайте дотримуватися правил «фейр плей». Це найголовніше, чого хочуть наші вболівальники. Тому наші стадіоні і порожні, бо багато матчів відбувається з фіксованими результатами.

— Назвіть прізвища людей, яким висунута підозра у цій справі?

— Я не уповноважений називати прізвищ. Ми лише можемо оперувати інформацією, яку публічно надали правоохоронні органи. Слідство зробить свою справу, потім з`являться і прізвища.

— Чи будуть покарані винні?

— Треба не лікувати, а вирізати цю ракову пухлину. Я сподіваюся і впевнений, що правоохоронні органи доведуть цю справу до кінця. Оголосити підозри — це лише перша стадія. На моїй основні роботі стоїть питання вироків, так само і тут. А федерація свої футбольні вироки зробить значно швидше, ніж суди, у наших великих корупційних справах.

Покарання, яке передбачає кримінальний закон, прописано в кодексі — від трьох до п’яти років позбавлення волі… У свою чергу, федерація буде використовувати всі повноваження якомога швидше і не буде нікого вигороджувати. Максимальне покарання — це довічне відлучення від футболу, але кожен повинен понести покарання у міру тих вчинків, які він зробив. Наші рішення мають бути об’єктивними і справедливими.

— 22 травня був сумний день для українського футболу. Але в той же час у цей день відбулося переродження українського футболу. Я — лише маленька частина цього процесу. Головна заслуга належить правоохоронним органам і людям, які працювали над цією справою і вели розслідування.

Андрій Павелко від самого початку був першим, хто не відвернувся в інший бік. Це його заслуга. Також хочу подякувати Назару Холодницькому, який мене заспокоював, коли у мене були сумніви. Також у цьому велика заслуга комітету арбітрів, який співпрацював з правоохоронними органами шість місяців. Ми показали, як договірні матчі можуть бути переможені.

Інколи доводилося форсувати події, щоб добитися результату. Хочу сказати: ми дійсно місяцями мовчали, вимушені були нічого не говорити. Але зараз буде нульова терпимість і ніякого терпіння до тих, хто помилявся або хоче помилятися не на користь українського футболу. Це дуже потужний сигнал у майбутнє, і я щасливий, що ця операція пройшла успішно. Ми пишаємося тим, що було зроблено.

— Чи можете ви порівняти український скандал із договірними матчами з тим, що було в Італії?

— На жаль, ми зіткнулися з дуже поширеною в багатьох східноєвропейських країнах ситуацією, і не тільки. Проблема в тому, що інші країни нічого не роблять, щоб змінити стан речей, не дивлячись на те, що вони знають про поширення цього явища.

Це вірус, який треба лікувати, тому що дуже багато матчів по усьому світу з фіксованими результатами. У випадку з Україною ситуація порівняно з Італією трохи простіша, оскільки там федерація також була учасником скандальних договірних матчів.

Шість місяців тому ми були першими у світі, заборонивши ставки на змагання U-19 другого дивізіону і запровадили нові нормативні положення. Зокрема, таке, як покарання за неповідомлення про правопорушення.

Ми й надалі продовжуватимемо експериментувати і поширювати його на інші категорії. Сподіваємося, що вже з наступного сезону це стосуватиметься усіх ігор молодіжної ліги. Бо цифри засвідчують про те, що 99% усіх проблем пов’язані саме з нижчими лігами або молодіжними турнірами.

У випадку з Україною ситуація була сильно скомпрометована, у матчах були задіяні молодь і нижчі ліги, які УЄФА не контролює. Мова йде про близько 100 матчів на рік.

Але за рік, на щастя, не було зафіксовано жодного підозрілого матчу в елітному дивізіоні. Тому, на мій погляд, в Україні ситуація краще, ніж була в Італії кілька років тому.

— Чому у списку клубів, які тим чи іншим чином причетні до скандалів з договірними матчами, немає клубу з Маріуполя?

— Наші матеріали можуть збігатися з тими, що в поліції, а можуть бути моменти, які ми не побачили, а поліція помітила.

З приводу «Маріуполя»… Чому цілий рік українські журналісти бачили тільки один договірний матч? Крім цього випадку, я не побачив жодного серйозного матеріалу про цю проблему. Складалося відчуття, що я — фанат «Маріуполя». У мене немає ніякого бажання кого-небудь покривати. Всі прецеденти аналізуються, і кожному буде обрано покарання, яке відповідає ступеню провини того чи іншого учасника.

— Чи загрожує деяким командам, які опинилися в чорному списку, пониження в класі?

— Потрібна об`єктивна відповідальність. Є клуби, які могли зіграти на фіксований результат у товариських матчах на зборах, але дехто міг зіграти 35 договірних матчів поспіль. Звичайно, в таких випадках клуби не мають нести однакову відповідальність. Нам потрібно якраз розібратися, де і яка провина кожного. Кримінальна і спортивна відповідальність поруч, але вони різні.

У 2010-2011 роках я був консультантом італійської поліції у справі договірних матчів. Майже всі клуби країни мали проблеми зі ставками. У підсумку були клуби, які отримали покарання у вигляді пониження в класі, а в деяких випадках були оштрафовані лише окремі футболісти. І це меседж до клубів: ми будемо брати до уваги співпрацю гравців зі слідством.

— Минула операція стала можливою тільки завдяки тому, що в Україні є можливість карати за подібні правопорушення. На це була воля президента ФФУ Андрія Павелка, який ініціював закон про боротьбу з договірними матчами.

Операція почалася не вчора або позавчора — вона йшла місяцями. Зараз чотири арбітри перебувають під слідством, але будуть й інші. Ми не можемо говорити про це відкрито з однієї причини: ми не можемо ставити під ризик слідство, яке триває вже кілька місяців. Всі особи отримають покарання, і воно буде жорстким.

Хочу також подякувати Назару Холодницькому, який працював разом з нами в тісній співпраці, також дякуємо прокуратурі і національній поліції.

Федерація Футболу України

Читайте також: Первомаєць Артем Шелест соколом злетів на перше місце перегонів у Вознесенську

 

1395 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4