Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

«Дитячі» гроші – окремо, бебі-бокси – окремо

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 27.06.2018

Ініціатива уряду для новонароджених українців.

Вже з 1 вересня цього року всім новонародженим уряд видаватиме baby box – спеціальні набори базових речей для новонародженого та батьків. За словами Володимира Гройсмана для їх отримання не потрібно буде оформляти якісь додаткові документи чи надавати довідки, їх видаватимуть кожній молодій матусі ще у пологовому разом зі свідоцтвом про народження. Такі baby box – доповнення до грошових виплат, при народженні дитини. Якщо народились двійнята, родина отримає дві коробки, якщо трійня – три.

Поділився В.Гройсман і інформацією щодо наповнення дитячих коробок: це безпосередньо сама коробка, яку можна використовувати в якості першого ліжечка, спеціальний матрац, два типи ковдр – тепла та більш тонка, одяг різного розміру відповідно до розмірної сітки від 0 до 3 місяців та від 3 до 6 місяців, бавовняні пелюшки та такі, що не пропускають вологу, шкарпетки, шапочки, бодіки, підгузки, спеціальний термометр для новонароджених, термометр для води, пустушка, гігієнічні набори для немовляти та матусі і інформаційні буклети. Міністр запевняє, що особливу увагу приділятимуть саме якості складових, тому економити на закупках не будуть. Вміст baby box розроблявся Мінсоцполітики спільно з МОЗ, недержавними організаціями, які представляють батьківську спільноту України, а також дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ. Вартість такої коробки складе 5 000 гривень.  Відповідно наступного року ця програма коштуватиме державі приблизно 2 млрд грн.

Такі програми – поширені практики в інших країнах світу. Вперше коробки з речами першої необхідності для немовлят почали роздавати бідним родинам 1938 року у Фінляндії. Так уряд прагнув вирішити проблему високого рівня смертності серед новонароджених. В 1930-ті роки з1000 немовлят у Фінляндії помирало 65, в 2015 році цей показник значно зменшився і становив 2,3, а це найнижчий показник в світі.

Цікаво, що з роками наповнення таких baby box змінювався, відповідно до потреб. Наприклад на самому початку до наборів вкладали відрізки тканин, оскільки на початку XX століття молоді матусі самостійно шили перший одяг для діток. Готовий одяг в коробках з’явився вже в 1950-х роках. Сама коробка слугувала першим спальним місцем малюка. Для пропаганди грудного вигодовування, було прийнято рішення не класти до наборів пляшечки на пустушки. Змінювалась і кольорова гамма baby box – до середини 1970-х вона було білою, зараз же кожного року обирають новий пастельний відтінок.

Різняться набори і в залежності від локальних потреб. Наприклад в Індії, крім стандартного набору речей, входить ще й москітна сітка та набір медикаментів для пологів та післяпологового періоду. В ПАР коробки виготовляють з пластика, щоб малюка можна було в ній купати. В Канаді до набору входить також онлайн-відеопрограма від експертів, які знайомлять молодих батьків з правилами догляду за немовлятами.

Така ініціатива уряду України направлена на підвищення рівня народжуваності в країні, який зараз значно менший від рівня смертності.

Крім цього, з наступного року, уряд обіцяє до обов’язкових грошових виплат при народжені додати ще й додаткові, розраховані на оплату праці няні для дитини до 3 років. Виплати відбуватимуться за наступною схемою – батьки заключають договір з нянею, а в кінці року отримують компенсацію. В грошовому еквіваленті, розмір цих виплат становитиме приблизно 1500 грн на місяць. За словами батьків, середня вартість послуг няні значно перевищує заплановану урядом допомогу. Однак, батьки мають право не користуватись нею.

В цілому всі ці кроки направлені на підвищення рівня народжуваності в Україні. За даними Держдстату, станом на січень-березень 2018 року на 100 померлих доводиться 55 новонароджених. За перший квартал 2018 року в Україні народилось 84 607 малюків, за той самий період 2017 року – 91 097.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: В Миколаєві після щеплення дівчинці стало зле

1669 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4