Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Дифтерія: в чому небезпека і як захистити себе?

Охорона здоров'я 07.11.2019

Цього року в Україні було зафіксовано 20 випадків дифтерії, з них  – 18 у жовтні місяці. 5 хворих з діагнозом “дифтерія” зареєстровано у Закарпатській області, 2 випадки в Києві та 1 випадок в Тернопільській області. Ще 10 осіб в Закарпатській області є носіями інфекції, – повідомляють у МОЗ. Ми звернулися до заступниці головної лікарки Людмили Соловей, аби з’ясувати ситуацію щодо захворювання у Первомайську.

— Що таке дифтерія?

— Як відомо, дифтерія – гостре інфекційне захворювання, яке передається повітрянно-крапельним шляхом. Воно викликається дифтерійною паличкою та вражає дихальні шляхи, серцевосудинну, нервову системи, нирки.

 Які симптоми?

— Серед симтомів дифтерії: висока температура, слабкість, біль у горлі. Але в порівнянні з ангіною, біль у горлі при дифтерії відступає на задній план і менш виражена. На перший план виступають саме ознаки інтоксикації: слабкість, підвищення температури, задуха.

 Чим небезпечна дифтерія?

— Дифтерія однаково небезпечна як для дітей, так і для дорослих. Вона небезпечна своїми ускладненнями. Страждає серцевосудинна сисетва – міокардити, нервова система – параліч дихальної мускулатури, а це може привести до смерті захворілого.

— Як запобігти захворюванню?

— Провести щеплення за календарем. Нічого кращого ще не вигадали. Хто не зміг зробити щеплення за календарем з різних причин тоді потрібно щепитися за індивідуальним графіком. Щеплення від дифтерії та правцю робиться кожні 10 років без обмежень у віці.

— Що для цього потрібно?

— Для цього потрібно прийти до сімейного лікаря. Взяти дозвіл на щеплення і зробити його. Вакцина є в достатній кількості, як для щеплення дітей, так і дорослих.

— Які наслідки вакцинації можуть бути?

— Місце щеплення не можна мочити водою. Воно може трохи боліти і припухнути. Загалом, ніяких відхилень щеплення від дифтерії не дає. Людина може продовжувати повноцінно жити і працювати.

— Що привело до появи цієї хвороби в Україні?

— Як відомо з засобів ЗМІ, то в Україні з’явилася ця хвороба, а її не було майже 30 років. До цього привела низька обізнаність населення. Дуже багато людей стали відмовлятися від щеплення дітей і зараз маємо наслідки.

— Яка ситуація в Первомайську?

— В Первомайську за рік ми щепили близько 70% дітей. Тут ситуація краща, а ось дорослі майже не щеплюються. Це загрозою захворювання. Хоча після того,як з’явилася інформація про захворюваність, то кількість охочих прищепитися серед дорослих зросла. Жителі оцінили ситуацію і приходять щодня, під щеплювальним кабінетом час від часу черги.

В МОЗ повідомляють, що для лікування  дифтерії використовується протидифтерійна сироватка та антибактеріальна терапія.  Наразі,  в карїні є всього 200 ампул сироватки і з них використано 13 у Закарпатській області і Києві, залишилося близько 180, які розподілені між областями.

Ксенія Галузінська

 

4023 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4