Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

ДСНС закликає громадян не провокувати пожежі у природних екосистемах!

Довкілля 06.04.2020

Рятувальники нагадують, що легковажне ставлення, примножене на небезпечні для екосистем погодні умови, у більшості випадків може призвести до катастрофічних наслідків, зокрема, й загибелі людей.

Те, що основною причиною виникнення пожеж на відкритих територіях є саме людський фактор — можна легко підтвердити вражаючими статистичними показниками. 

Лише за минулу добу маємо 693 випадки загорянь на відкритих територіях та у природних екосистемах! Вогонь пройшов 984 гектари. Горить по всій країні, повідомляють у ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

Так, 5 квітня о 15:35 до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу в лісовому масиві між селами Нижчі Вовківці та Розсоша Хмельницького району Хмельницької області. Про загоряння повідомили місцеві жителі, які помітили дим, що здіймався над верхів’ям дерев.

На момент прибуття перших розрахунків вогнем було охоплено близько двох гектарів лісової підстилки, існувала загроза поширення вогню на господарчі споруди, а також переростання пожежі з низової у верхову. Додатково було надіслано черговий розрахунок групи спеціальної та пожежної техніки з Аварійно-рятувального загону спецпризначення.

Гасіння здійснювалось з усіх напрямків за допомогою пожежних стволів та «хлопавок». Спільними зусиллями вогонь вдалось ліквідувати, не допустивши переростання пожежі у верхову, а також врятувавши людські угіддя.

Всього до ліквідації загоряння було залучено 4 одиниці спецтехніки та 18 чоловік особового складу ДСНС.

А 4 квітня на пункт зв’язку 22-ї Державної пожежно-рятувальної частини надійшло повідомлення про те, що в с. Закомірня Хорошівського району Житомирщини горіла суха трава та вогонь вже впритул підійшов до будинків.

До прибуття рятувальників місцеві мешканці почали гасити пожежу підручними засобами та їх виявилося недостатньо. Через сильний вітер полум’я від трави вмить перекинулося на 3 дерев’яні хати-пустки та 1 господарчу будівлю. Також існувала загроза житловим оселям.

Першочергові дії фахівців ДСНС були зосереджені на відбиття вогню від будинків громадян. Далі за допомогою хлопавок вони приступили до гасіння сухотрав’я.

Спільними зусиллями вогнеборців та селян пожежу було ліквідовано. Вогнем знищено 3 пустуючі та 1 господарчу будівлі, а також 4 га сухої рослинності.

Загалом за вихідні рятувальники 33 рази виїжджали на гасіння сухої трави, комишу та самосівів на відкритих територіях загальною площею 71 га.

Водночас, за останню добу рятувальникам Київщини довелось не легко, адже вони залучались до ліквідації 129 пожеж у екосистемах. Найзапеклішу боротьбу с полум’ям вели Білоцерківський, Сквирський, Кагарлицький, Володарський, Тетіївський, Баришівський, Ставищенський райони.
Загальна площа ліквідованих пожеж в екосистемах становить 169, 4 га.

Також протягом доби, що минула, рятувальники Кіровоградщини 13 разів залучались на гасіння пожеж сухої рослинності та сміття. Такі випадки стались у Добровеличківському, Знам’янському, Петрівському, Олександрівському, Новомиргородському районах, містах Олександрія та Кропивницький. Загальна площа загорянь становить близько 0,8 га.

А 4 квітня о 15:02 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про займання сухостою поблизу селища Саксагань П’ятихатського району Дніпропетровщини.

Прибувши на місце, рятувальники встановили, що пожежа виникла на відкритій території, та горить суха трава. Площа пожежі склала 3,5 га.

Того ж дня були ліквідовані загоряння настилу в лісі та сухої трави на полі загальною площею 10 га біля с. Євминка Козелецького району, що на Чернігівщині. Загалом, до гасіння пожежі було залучено 98 працівників та 18 одиниць техніки, з них від ДСНС України 24 чоловіка особового складу та 6 одиниць спеціальної техніки. Крім того, працювала авіація Спеціального авіаційного загону ДСНС України м. Ніжин, а саме два пожежні літаки АН-32П.

Шановні громадяни! Будьте максимально відповідальними у пожежонебезпечний період, коли суха рослинність спалахує від найменшої іскри та пожежа може поширитись на великі території, знищуючи все на своєму шляху. Служба порятунку закликає вас не випалювати сухостій, минулорічне листя та сміття.


Категорично забороняється:

  • створювати смітники та спалювати відходи;
  • розводити багаття у лісі та лісопосадках;
  • палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;
  • залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;
  • дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ викрила ботоферму, ведеться слідство

Немає тегів:

669 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4