Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Другий день березня – Феодора мовчазного та праведної Маріамни

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 02.03.2018

У другий день березня церква згадує Феодора мовчазного, Печерського, що в Дальніх печерах, а також праведної Маріамни, сестри апостола Пилипа, християнської проповідниці.

Феодор прославився подвигом мовчання, за що сподобився дару чудотворіння, на собі переконавшись у доцільності прислів’я: «Мовчання – золото, а слово – срібло», пише Укрінформ.

Католики цього дня вшановують святу Агнешку, яка, за народними повір’ям, випускає з мішка жайвора. А жайвір, у свою чергу, випускає з дзьоба весну. Жайвір в усіх слов’янських народів асоціювався з чистотою і весною; він – Божа птаха й сповідується Богові. За народною легендою, він разом із ластівкою виймав терня з вінка розіп’ятого Христа. Цікаво, що за тією ж легендою, на зиму жайвір начебто перетворюється на мишу. Втім, сама Агнеса Чеська (між іншим королівська донька) відома своєю благодійністю і справами милосердя; вона вважається однією з головних святих покровительок Чехії.

За сьогоднішнім днем передбачали косовицю. А ще казали: «Вночі марець тріщить, а вдень плющить», або: «Баба сказала: «Перебула січень, а на марець виставлю палець» – та й у марті змерзла», «У березні кожух і без ґудзиків теплий».

У давнину вірили, що дивитись вечором на небо у цей день не варто, інакше побачена на Федора зірка, що падає, може означати важку хворобу. Перший раз у році можна побачити купчасті хмари; сіра ворона, відчуваючи прихід тепла, починає будувати гніздо. Люди живуть очікуванням тепла, але зима ще нагадує про себе раптовими морозами. “Яка погода у цей день, такому і літу бути”.

Іменинники сьогодні Федір, Михайло, Павло, Анна.

За даними «Синоптика», за останні 130 років спостережень цей день у Первомайську найтепліший був у 1999 році – 13,6, найхолодніший у 1985-му – -19,3.

Читайте також: Зустрічайте весну разом із нами! На зміну акції від газети “ТВ Всесвіт” приходить… інша акція!

 

959 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4