Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Чи повинна осінь бути із запахом диму?

ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 22.09.2018

Питання в наших реаліях, нажаль, риторичне. Осінь в багатьох асоціюється з пожовклим опалим листям і залишками рослинності, тому щороку постає питання перед господарями, що з ними робити? Традиційно більшість населення вважає своїм обов’язком спалити суху траву чи листя в лісопарках, на узбіччі автомобільних та залізничних доріг або у своїх дворах.

Спалювання рослинних залишків призводить до забруднення повітря, виникнення проблем зі здоров’ям у людей та підвищує небезпеку виникнення пожеж. Чи задумувались ви, чим же шкідливе спалювання сухої рослинності та опалого листя?

Наслідки від спалювання рослинних залишків багатогранні і небезпечні. Отруйний дим, що утворюється при їх спалюванні, складається з мікроскопічних частинок, які містять забруднюючі компоненти. Крім того, до складу диму входять оксид вуглецю, пил, діоксини, нітрогені сполуки, важкі метали і велика кількість канцерогенних речовин.

При потраплянні в дихальні шляхи ці речовини досягають найглибших ділянок легень і здатні акумулюватися, викликати загострення хронічних захворювань людей, у тому числі бронхітів, бронхіальної астми та інших хвороб дихальних шляхів, погіршується робота серця, загострюється алергія.

Окрім згубного впливу на здоров’я людини, спалювання сухої рослинності безпосередньо впливає на тваринний і рослинний світ. У вогні гинуть дрібні тварини, комахи та інші живі організми, які мешкають на цих територіях. Спалювання листя, сухих гілок та стерні впливає і на якість ґрунтів, адже вигорають рослинні залишки та гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

Самовільне випалювання у населених пунктах категорично заборонено та тягне за собою адміністративну відповідальність згідно статті 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Для того, щоб зменшити забруднення повітря та не допустити погіршення здоров’я населення, альтернативою спалюванню опалого листя та залишків рослинності є метод компостування – це безпечний спосіб переробки органічних відходів, який не шкодить довкіллю.

Адміністрація національного природного парку «Бузький Гард» закликає  небайдужих  до якості повітря нашого довкілля, власного здоров’я та здоров’я оточуючих і, враховуючи вимоги чинного законодавства, утримуватися від спалювання опалого листя та рослинних залишків.

Підготували: відділ державної охорони

природо-заповідного фонду НПП «Бузький Гард»

Читайте також: Первомайцям на замітку: «податкові» аферисти вигадали нову схему махінації

  

903 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4