Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Чому молоді не варто нехтувати самоізоляцією

Iнше 29.03.2020

Молодь часто нехтує правилами карантину і забуває про самоізоляцію та соціальне дистанціювання. Однак вони все одно ризикують захворіти та передати її іншим. Публікуємо переклад статті із британського видання Wired.

Як повідомляє Гард.City., у мережі повно відеороликів, у яких молоді американці розповідають, що карантин — зовсім не перешкода для вечірок. І вони різко контрастують з досвідом Марка Стабба. 28-річний британець розповів в ефірі Good Morning Britain про свою інфекцію Covid-19: «Суцільний біль. І це не перебільшення, якщо скажу, що відчуваєте наче потрапили в автокатастрофу».

Молоді люди рідше, ніж люди похилого віку, помирають від цієї пандемії, але вони не застраховані від Covid-19. Минулих вихідних у Британії від коронавірусу помер 18-річний пацієнт, а 36-річна медсестра досі підключена до апарату штучної вентиляції легень. «Я хочу, щоб усі знали, наскільки це небезпечно. Моїй сестрі лише 36 років, і у неї все було добре зі здоров’ям. Люди не сприймають ситуацію з достатньою серйозністю. У групі ризику не лише люди похилого віку», — розповіла її сестра.

Можливо, в цьому провина ЗМІ та урядових комунікацій, що молоді люди спочатку сприйняли цю пандемію як загрозу для старших поколінь. Однак генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейєс все чітко пояснив на прес-конференції минулого тижня:

“У мене є повідомлення для молодих людей: ви не є невразливими, цей вірус може на декілька тижнів покласти вас у лікарню або навіть вбити. Навіть якщо ви не захворієте, вибір, який ви робите, може зіграти вирішальну роль між життям і смертю для когось іншого”.

Це правда, що люди похилого віку частіше піддаються хворобі: середній вік тих, хто помер від Covid-19 в Італії, близько 78 років. Але молодші пацієнти все ще тяжко переносять хворобу: 20% госпіталізацій у США — пацієнти у віці від 20 до 44 років, при цьому вони ж становлять 12% інтенсивної терапії. Про це йдеться у дослідженні Центрів контролю та профілактики захворювань в США (CDC), яке проводили у період з 12 лютого до 16 березня.

Хоча молодші пацієнти швидше за все виживуть, люди у віці 20-44 роки наразі становлять 2% смертей у США. І це доволі велика кількість смертей. У 29-річного Даріла Добладоса була легка форма Covid-19, але ось що він розповів місцевому новинному сайту: «Я відчував, що тону». Незалежно від віку, ця хвороба може вплинути на здоров’я в довгостроковій перспективі. Так, можливо, ти не помреш, але життя з пошкодженим легенями або пошкодженим органом — не дуже хороший наслідок.

Чому старші люди піддаються більшому ризику, ніж молоді? «Частково — це хвороби, які ми набуваємо в процесі дорослішання», — розповідає Пол Хантер, професор медицини Університету Східної Англії. Все це посилюється шкідливими звичками, такими як куріння.

Про це свідчать дослідження, які припускають, що багато людей похилого віку, які померли в Італії, мали такі супутні захворювання, як високий артеріальний тиск, рак та діабет.

«З віком наша імунна система слабшає, — додає Хантер. — Організму літніх людей потрібно більше часу, щоб виробляти хороші антитіла до вірусних інфекцій». Клітини пробують різні конфігурації для боротьби з вірусною інфекцією, перш ніж вибирати та виробляти ту, яка працює. «Цей процес не відбувається так швидко у людей похилого віку, і значною мірою виживете ви чи помрете від Covid-19, залежить від того, наскільки швидко ваш організм виробляє антитіла порівняно з тим, як швидко зростає вірус». Ось чому медичні працівники піддаються такому ризику — вони піддаються більшій кількості вірусів та змушують свої організми більше боротися.

Діти — це інша історія, навіть порівняно з молодими людьми. Від Covid-19 поки що загинула лише одна 14-річна дитина в Китаї. За даними дослідження CDC, менше ніж 1% госпіталізацій у США був серед людей, які не досягли 19 років. Це схоже на те, що відбувалося із вірусами SARS і MERS, які не спричинили смерть жодної дитини.

У порівнянні з дорослими хвороба у дітей проходить у більш легкій формі. Але не у всіх — і дітям все одно потрібен захист. У декого вона проявилася у важкій формі — особливо у тих, в кого вже були захворювання легень. «Ми знаємо, що діти зазвичай мають більш легку інфекцію, легше переносять захворювання, але ми бачили, як діти вмирають від цієї інфекції, тому не можемо узагальнити, що у всіх дітей вона проходить легко. Тому важливо захищати дітей», — заявила минулого тижня на прес-конференції Марія Ван Керхове, керівник програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій.

На цьому етапі пандемії є багато чого, що ми не знаємо, і обмежений вплив захворювання на дітей буде предметом вивчення, але вже була опублікована певна робота. У науковому журналі Pediatrics опублікували дослідження, під час якого спостерігали за 2143 дітьми у Китаї, третина яких отримала лабораторне підтвердження Covid-19, а у решти була підозра по симптомах. Близько 55% дітей не мали взагалі або мали легкі симптоми, тоді як 39% мали помірні симптоми. Помер лише один із пацієнтів дослідження — один із двох дітей, які померли від Covid-19 на сьогоднішній день. І лише 6% мали важкі або критичні симптоми — проти 18,5% у дорослих. І навіть цей відсоток може бути високим, оскільки у частини дітей не було лабораторного підтвердження Covid-19. Однак у них спостерігалася більша ступінь тяжкості, що, як стверджують дослідники, дає підстави припустити, що діти хворіли на інше захворювання дихальних шляхів.

Це не обов’язково означає, що школи повинні залишатися відкритими. Хоча діти та молодь не переносять Covid-19 так само складно, як їхні бабусі та дідусі, вони все ще заражаються — а це означає, що вони можуть поширити коронавірус. За даними CDC, діти рідше переносять захворювання, але це, можливо, побічний ефект обмеженого тестування. Діти не мають важких симптомів і рідше потрапляють до лікарні, тому їх не проходять. У Південній Кореї 30% підтверджених випадків були серед людей у віці від 20 до 29 років, тоді як в Італії — лише 3,7% пацієнтів з Covid-19 були у цій же групі. Все це може звестись до тестування чи демографічних відмінностей між двома країнами, оскільки Південна Корея має більше молодого населення, а Італія — старшого.

«Проблема для молодих людей полягає не в тому, що вони помруть, а в тому що призведуть до смерті своїх бабусь і дідусів — через власну дурість», — додав Хантер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ранок 29 березня підтверджено 418 випадків COVID-19

Немає тегів:

666 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4