Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

8 типів повідомлень, які шкодять і вам, і Україні: проєкт «Як не стати овочем»

Iнше 11.03.2022

Волонтерський просвітницький проєкт з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» із посиланням на «Детектор медіа» опублікував добірку типів повідомлень, які шкодять кожному українському громадянину.

Не поширюйте такі повідомлення

  • «Достовірна інфа, яку сказали знаючі люди від сина маминої подруги: сьогодні в Києві/Харкові/Львові буде хімічна атака/наступ/місто заллють ракетами. Виїжджайте терміново».

Бо такої інфи було вже багато, вона з’являється щодня, працює на паніку і не несе нічого більше. Хто міг/хотів, той уже виїхав/виїжджає. Ніхто не почне виїжджати через ваш панічний пост. Але моральну напругу та паніку це посилює. А отже, грає на руку ворогу. Не треба так.

  • «Ці козли переселенці/біженці втекли, і ще й просять допомоги/житла/інформації/волонтерської допомоги/моральної допомоги. Зрадники, хай радіють, що не під обстрілами».

У кожного свій рівень психологічної стійкості, свої причини, щоб виїхати, хвороби, про які ви можете не знати, і про які вам не зобов’язані казати, тощо. Опинитися без грошей, речей, близьких, їжі, житла у чужому місті/країні — це дуже страшно, особливо з дитиною. Давайте не мірятися горем і не бити своїх. Горе у нас спільне.

  • «Десь там дуже погано, терміново потрібна допомога, прочитав про це пост, скопіював дослівно без вказання джерела, розбирайтеся»

Це видимість допомоги, яка лише шкодить і заплутує. Розумно постити тільки ті прохання про допомогу, де ви особисто берете участь в організації / на зв’язку з людьми / тощо. Бо чужа інформація може бути застарілою/не актуальною / фейковою. Ви тільки заберете час і засмічуєте інфопростір.

  • «Ті, хто виїхав у безпеку — ви взагалі робите щось? Робіть».

Ви не знаєте, хто що робить, і ніхто не мусить вам звітувати. Але такими постами ви узагальнюєте і демотивуєте тих, хто допомагає. Багато з тих, хто виїхав, цілодобово збирають гуманітарку, організовують мітинги, працюють на інформаційному фронті, тощо.

  • Пости з хейтом Зеленського.

Бо це наразі наш Президент, головнокомандувач нашої армії. Своє ставлення приберіть подалі до перемоги.

  • «Все дуже погано, ми програємо, але нам про це не говорять».

Такі пости запускає в наш інфопростір ворог, щоб демотивувати. Це неправда, і ніякої користі такі пости не несуть апріорі.

  • *Копіює новину з якогось ЗМІ або телеграм-каналу без вказання джерела. Коли питають, звідки інфа і чи це не фейк, людина каже, що всі питання до цього ЗМІ*.

Ні, коли ви будь-що постите, усі питання до вас, і джерело — це ви. Особливо якщо не вказуєте конкретне місце, де ви це взяли. Відповідальність за будь-яку інформацію, яку ви поширюєте на своїй сторінці, — виключно на вас.

  • Будь-яка інфа з подачею, що «це приховують», «це нікому не кажуть», «джерело у вищих колах стопудово по секрету повідомило», «ми всі не здогадуємося, а насправді отак».

Бо це маніпуляція і дурні теорії змови. У такій формі ворогу найпростіше вкинути будь-який фейк розгубленим людям, яких завалило інформацією, і які не володіють мінімальною інформаційною грамотністю. Не ведіться.

Словом, перш ніж будь-що запостити, глибоко вдихніть, і спробуйте зрозуміти, якого результату ви можете досягнути цим постом.

Читайте також: Гроші під час війни: чи дадуть допомогу тим, хто втратив роботу, та як платити за комуналку

 

14356 всього переглядів, 6 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4