Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

7 квітня – Благовіщення

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 07.04.2018

У цьому році Велика Субота співпала з дивовижним за красою святом весни, чистоти, ніжності й надії – Благовіщенням. Навіщо цього дня на Поліссі оббігали навколо оселі, а на Закарпатті спалювали віники?

Сьогодні Велика Субота – останній день Страсної седмиці, що передує Світлому Христовому Воскресінню, а також Благовіщення – перше велике весняне Богородичне свято, пише Укрінформ. Символічно, що цього року Велика Субота – день великої, або як її ще називають «білої» тиші і спокою, співпала з Благовіщенням – дивовижним за красою святом чистоти, ніжності й надії.

Недарма одним із символів Благовіщення є біла королівська лілія.

За Євангелієм, цього дня архангел Гавриїл сповістив Діві Марії звістку про народження Нею Спасителя світу – Ісуса Христа.

У багатьох слов’янських народів Благовіщення називається Півпасхою, першим днем Великодня, або його Світанком. За карпатською легендою, коли Благовіщення співпало з Великоднем і не відслужили благовіщенську службу, не наставав день, світанок.

Благовіщення символізувало початок весняно-літнього півріччя, мить «відкриття» землі, пробудження, проростання. «З цього дня з землі тепло виходить, а день збільшується настільки, що птиця може 10 разів звити і розвити гніздо», – казали наші пращури.

Вважалося, що до Благовіщення не можна чіпати землю. В деяких регіонах на Благовіщення палили «благовіщенські багаття», які мали б убезпечити всіх членів родини від хвороб, ворогів і нечистої сили.

На Закарпатті спалювали старі віники, а ґазда мусив сидіти вдома, аби й бджоли не полишили своїх вуликів. Цього дня заборонялося проливати на підлогу воду, щось позичати, шити, щось тягти по землі, ходити з палицею. На Поліссі оббігали навколо будинку, «щоб бути швидким, легким і здоровим» впродовж року. А ще треба було обов’язково їсти рибу «для здоров’я». На Благовіщення ніколи не полювали, а яйця, знесені цього дня куркою чи качкою, викидали (може чортеня вилупитися) у річку. Щоправда, на Рівненщині такі яйця освячували і з’їдали, щоб «не боятися грому».

Іменинник сьогодні Тихін.

«Синоптик» стверджує: за останні 130 років спостережень у Первомайську цього дня найтепліше було у 1986 році – 25,1, найхолодніше у 1978-му – -2,8.

Фото Олександра Шуміліна.

Читайте також: Весна для екосистем стає катастрофою: люди підпалюють без вагань

 

1123 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4