Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

5 травня – Луки весняного

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 05.05.2018

Хто така Ляля-Леля та коли у Первомайську було найхолодніше.

Сьогодні Церква вшановує пам’ять апостолів Нафанаїла, Луки і Климента, пише Укрінформ.

Святі апостоли Натанаїл, Лука і Климент благовістили Слово Боже ще під час земного життя Господа нашого Ісуса Христа. Святий Натанаїл, він же, за свідченням батьків Церкви, – Варфоломій, під час першої зустрічі зі Спасителем визнав Його Сином Божим. Святі Лука і Климент входили в число сімдесяти учнів Христа. Апостол Лука відомий як один з чотирьох євангелістів, автор книги «Діяння Апостолів» і перший іконописець. Про святого Климента відомо, що він був єпископом міста Сардиці в Малій Азії. Апостол Павло у своєму посланні до Филип’ян згадує його серед своїх сподвижників, імена яких записані в Книзі Життя.

В народі цей день називали Луки. Крім Луки весняного, є ще й Лука осінній (31 жовтня). З Лукою пов’язане українське прислів’я: «Дочекався Луки: ні хліба, ні муки»; або: «До весняного Луки нема хліба й муки, а прийшов осінній Лука – з’явилися хліб і мука».

На Поділлі на Луки відзначали дуже давнє, дайбозьке свято «Ляля» («Леля»), або «Червону гірку». По обіді за селом збиралася молодь, вибирали найкрасивішу дівчину, прикрашали її зеленню, квітами й урочисто всаджували на «трон», зроблений із гілля дерев. Поруч ставили глечик із молоком, сир, масло та інші молочні продукти. До ніг «Лялі» кожна присутня дівчина клала віночок з кульбаб. Дівчата водили довкола «Лялі» хороводи і співали пісень (переважно веснянки). Після цього «Ляля» пригощала подруг їжею, а потім розкидала віночки. Юнаки мусили їх упіймати й зберігати до наступної весни. Цей давній обряд чимось нагадував «водіння Куста» та «водіння Тополі».

Іменинники сьогодні Федір, Лука, Віталій.

За даними «Синоптика», за останні 130 років спостережень цей день у Первомайську найтеплішим був 1954-го року – 32,0, найхолоднішим 1994-го – 0,0.

Читайте також: Про отримання статусу учасника бойових дій

 

1135 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Кві    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4