Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

5 фактів про традиційну вишиту сорочку та мистецтво вишивки

БЛОГ, Суспільство 20.05.2021

Сьогодні, 20 травня 2021 року, українці відзначають ювілейний, 15-й День вишиванки. Цьогоріч тема свята — українська традиційна музика та екологічні проблеми. Гард.City приготував до свята 5 цікавих фактів про традиційну вишиту сорочку та мистецтво вишивки, які ви, можливо, не знали.

Скіфи у вишиванках

Дослідники досі сперечаються, коли ж саме з’явились вишиті сорочки. Точної дати не називають, однак знайдені на Черкащині срібні чоловічі фігурки VІ ст. свідчать про давню історію (при дослідженні фігурки показали ідентичність з вишивкою українського народного костюма XVІІІ-XІX ст.). Підтверджують цю гіпотезу й свідчення давньогрецького історика Геродота про те, що скіфи оздоблювали свій одяг вишитим орнаментом.

Першу школу вишивки започаткували у Київській Русі

З альбомів ФБ Мішель Іщенко: «Денець Кибалки. Гаптування у прикріп XVIII ст. Найдавніша техніка вишивки є гаптування золотом та сріблом. І ст. до н. є. датуються золотне шитво, з поховання знатної Сарматки, в селі Ковалівці Миколаївщини»

Заснувала школу в ХІ столітті Анна, сестра Володимира Мономаха. В ній опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.

Перший модник

Першим вишиту сорочку й піджак (буденний одяг) поєднав Іван Франко. У такому вигляді він зображений на 20-гривневій купюрі.

Вишита сорочка як символ вірності чоловіка

Фото: art.lib.kherson.ua

«Якою білою є сорочка на тілі, таким, щоб і чоловік до жінки був», — говорилося в давньому замовлянні. Кожна дівчина вишивала сорочку своєму коханому, й то не просто так, а щоб знати — вірний він їй чи ні.

Дівчата нашіптували старовинне заклинання під час вишивання й вірили, що як сорочка втратить білизну пісня чергового прання, значить, чоловік «скочив у гречку».

Кажуть, що чумаки могли довірити прання своєї сорочки лиш коханій дівчині, нікого більше до цього не допускали. Так підтверджували свою вірність.

Вишиті сорочки — скарб

Фото: shostka-flora.in.ua

Вишиті сорочки були справжнім родинним скарбом, їх намагались зберегти навіть у найтяжчі часи. Дослідникам відомі випадки, коли сорочки ховали у скрині й закопували, аби зберегти. Так робили ті, кого відправляли до Сибіру, у часи репресій та війн, коли взяти багато з собою змоги не було. Згодом ці скарби викопували, коли повертались, якщо не самі власники, то їхні діти чи онуки.

Читайте також: Гаряча вакансія від ТВ Всесвіт та Гард.City: шукаємо рекламного менеджера

Немає тегів:

2104 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4