Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

21 грудня – Анфіси-рукодільниці та початок астрономічної зими

Iнше, ПУБЛІКАЦІЇ 21.12.2017

Сьогодні день зимового сонцестояння, що означає початок астрономічної зими, а ще – найдовша ніч і найкоротший день року. Поволі день збільшуватиметься, а ніч скорочуватиметься.

В Китаї навіть свято з цього приводу – Дунчжи. Буквально – «Вершина зими», пише Укрінформ. У нас «вершина» відомо яка – це скоріше за все Водохреща, коли морози найсильніші, а сьогодні радше «дно» року. Китайці переконані, що відсьогодні пробуджується чоловіча сила природи, а сам день вважають щасливим, гідним святкування. Хто проти?

Церква ж вшановує сьогодні святу мученицю Анфісу. На Анфіси дівчата, молодиці та літні жінки пряли та вишивали. В цей день бажано було уникати «зайвого ока», яке б не зурочило ані жінку, ані її рукоділля. На кисть лівої руки пов’язували тоненьку червону нитку (пам’ятаєте, співачка Мадонна точнісінько таку носила?) – від зурочення, а також від позіхів та гикавки. Щоправда, гикавка під час посту не надто нападала, хіба що, хто згадував кралечку «незлим тихим»…

Іменинники сьогодні Анфіса і Вікторія, Кирило і Сергій.

Анфіса Римська постраждала за Христа в V столітті, повідомляє vsyamagik.ru. Вона була дружиною римського сановника. Після проповіді святителя Амвросія Медіоланського увірувала у Христа і прийняла хрещення. В цей час по імперії поширилася аріанська єресь. Пресвітер Арій стверджував, що Ісус Христос – не Син Божий, а тільки посередник між Богом і людьми. Цю єресь засудив Перший Вселенський собор, але вона все одно знайшла своїх послідовників і покровителів. Прихильницею Арія була дружина градоначальника Сунільда. Вона запропонувала Анфісі прийняти в цій єресі хрещення. Жінка відмовилася, а її чоловік, боячись наслідків, змінив віру. За відмову святу спалили на багатті.

Отже, сьогодні знахарі радили навколо зап’ястя оповити шовкову ниточку, щоб палець не вколоти, і щоб до дівчини позіхання-гикавки не пристали – дуже цікавий приклад магічного мислення.

Позіхання-гикавки – це дух чаклуна, відьми або самогубці. Одержима гикавкою людина турбується, тужить, рветься, мечеться в гарячці, як ніби у неї всередині знаходиться якась істота, яка її терзає. Хвора людина знемагає і худне, точно хтось з’їдає її зсередини. Їй чуються різні голоси, що заважають нормально жити. Іноді невидима сила штовхала людину з люттю нападати на оточуючих, зі спотвореним обличчям і дивними рухами не своїм голосом вимовляти дикі, нескладні мови. Траплялося й так, що несподівано у одержимого з’являються думки і красномовство, які набагато перевищують його звичайний рівень здібностей, і він починає давати поради, наказувати, передбачати майбутнє, розмовляти на латині.

З давнини будь які орнаменти вишивки на одязі наносилися не тільки для краси, а в першу чергу служили оберегом. Всі жіночі прикраси наших предків (сережки, персні, намиста, підвіски) теж відносилися до оберегів. Набагато менше таких оберегів було в чоловічому костюмі, тому що чоловіки сильніше жінок. Вони успішно можуть протистояти атакам нечистої сили. Вишивкою вкривали все отвори в одязі людини (воріт, рукава, нижню частину спідниці або сукні). Робили це для того, щоб нечисть не змогла дістатися до людського тіла.

На селянському одязі часто можна було зустріти зображення курки або півня. Він вважався віщим птахом, що вітає рятівне сонце і здатен прогнати морок ночі. Вірили, що крик півня проганяє нечисту силу, тому часто його порівнювали з дзвоном до заутрені. Також популярністю користувалися зображення оленя, лева і коня.

На чоловічому одязі здебільшого вишивали геометричні орнаменти, а жіночі речі воліли прикрашати рослинними мотивами. У всіх регіонах популярністю користувалися орнаменти, що поєднують рослинні і геометричні візерунки. На чоловічих сорочках вишивали не квіти, а рослини, які символізують чоловічу силу і витривалість.

Прикмети на Анфіси

Якщо за вікном морозна погода, то зима буде м’яка, але сніжна.

Завірюха або снігопад в цей день віщують дощове літо.

Горобці почали гнізда будувати і тягати різні гілки і сміття – через кілька днів буде сильний мороз.

Птахи під дахом ховаються – до хуртовини.

З ранку навперебій цвірінькають синиці – до морозу.

Читайте також: У Первомайську засяяло Віфлеємське світло миру. Його привезли з Польщі наші скаути

   

1157 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4