Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Насильство в сім’ї – куди звернутися за допомогою? Радять правоохоронці

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 14.12.2017

На жаль, на сьогодні насильство в сім’ї є однією з найпоширеніших форм порушення прав людини. При цьому більшість сімейно-побутових конфліктів залишаються латентними аж до моменту скоєння злочину, тобто потерпілі не бажають, а найчастіше – соромляться повідомляти про такі факти, не вірячи у можливість реальної допомоги, або ж намагаються просто змиритися з даною проблемою вважаючи її своїм особистим болем. Однак замовчування може лише ускладнити ситуацію, оскільки порушник, уникнувши відповідальності за свої протиправні дії, продовжить їх чинити і надалі.

У разі вчинення насильства в сім’ї або реальної його загрози необхідно обов’язково звернутися до Первомайського ВП ГУНП. Це можна зробити, зателефонувавши на телефон чергової частини: 0 (5161) 7-52-02, спецлінії «102», або відвідавши відділ поліції особисто.

При отриманні заяви чи повідомлення про випадок домашнього насильства, правоохоронцями будуть вжиті невідкладні заходи щодо його припинення, а також притягнення кривдника до передбаченої законом відповідальності.

З метою запобігання неправомірним діям, у подальшому особі, яка вчинила насильство в сім’ї, співробітниками поліції виноситься офіційне попередження про неприпустимість таких дій, після чого кривдник ставиться на профілактичний облік та з ним проводиться індивідуально-профілактична робота.

У разі ж вчинення особою насильства відносно членів родини після винесення офіційного попередження, вона направляється до кризового центру для проходження корекційної програми, спрямованої на формування гуманістичних цінностей та ненасильницької моделі поведінки в сім’ї.

Крім того, обов’язково розглядається питання щодо необхідності винесення захисного припису, яким кривднику може бути заборонено вчиняти певні дії стосовно жертви насильства (чинити конкретні акти насильства в сім’ї, отримувати інформацію про місце перебування жертви насильства, розшукувати її, вести з жертвою насильства в сім’ї телефонні переговори тощо).

Постраждала від домашнього насильства особа може також звернутися до структурного підрозділу, відповідального за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім’ї (управління соціального захисту населення райдержадміністрації, а у містах Миколаєві, Вознесенську та Южноукраїнську – управління (відділу) у справах сім’ї, молоді та спорту), до повноважень якого належить здійснення координації дій органів та установ, на які законодавством покладено здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї.

Працівниками зазначеного підрозділу надаються консультації з питань попередження насильства в сім’ї, а також може бути вирішене питання щодо направлення жертви насильства та членів сім’ї, стосовно яких існує реальна загроза його вчинення, до спеціалізованих установ для постраждалих від насильства в сім’ї.

У свою чергу, з метою отримання психологічної, соціально-педагогічної, соціально-економічної, інформаційної, соціально-медичної чи юридичної допомоги потерпіла особа може звернутися до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Зазначеними центрами проводиться соціальне інспектування сімей, де мають місце випадки вчинення насильства, а також їх соціальний супровід.

У разі ж вчинення домашнього насильства відносно дитини, доцільно звернутися до органу опіки та піклування (районної державної адміністрації, виконавчого органу місцевої, районної у місті, сільської чи селищної ради) або служби у справах дітей, якими в межах повноважень будуть вжиті заходи щодо захисту її прав.

Безкоштовну консультацію з приводу насильства в сім’ї можна отримати, зателефонувавши на Національну «гарячу лінію» з питань запобігання насильству та захисту прав дитини за телефоном: 0-800-500-335 або 386 (для дзвінків з мобільного).

І.В. Бондар, капітан поліції, інспектор сектору превенції Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області

Читайте також: Кожна п’ята дитина зазнавала сексуального насилля – статистика Ради Європи

 

2451 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4