Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Життя у стилі zerowaste

БЛОГ, Довкілля, НОВИНИ 20.06.2018

Підсумовуючи цикл матеріалів про те, як продукувати менше відходів.

Ми вже багато розповіли про стиль життя Zero Waste або “Нуль відходів”. Ми познайомили вас з основними принципами цього руху, його засновницею та її життям, відвідали захід, на якому зустріли послідовників zerowaste в Україні та дізнались про їх успіхи та секрети. Ця стаття стане завершальною у цьому циклі, і саме тут ми дамо вам декілька порад, як зробити своє життя більш дружнім до природи.

Composting the Kitchen Waste

  1. Відмовтесь від поліетиленових кульків. Плануючи похід до магазину чи на ринок, просто візьміть з дому кульки чи сумку з тканини, чи авоську, яка, можливо, залишилась у вас від бабусі (вони зараз у тренді, в столиці навіть проводять майстер-класи з в’язання авосьок). До прикладу, коли я купую фрукти та овочі, то просто не беру кульок – для чого він бананам чи лимонам, якщо є щось дрібне, як-от ягоди, то просто дістаю кульок, який взяла з дому. До речі, дрібні ягоди, які в таку спеку можуть подавитись у кульочку, краще купувати у свої лотки – додому все доїде цілим і неушкодженим.
  2. Фрукти та ягоди купуйте тільки на вагу. В магазинах дуже часто можна зустріти овочі та фрукти у вакуумній упаковці, але саме такий тип пакування не перероб­люється, а значить потрапляє на сміттєзвалище. Для нас взагалі це не проблема, ми і так переважно купуємо все на вагу, прос­то звертайте на це увагу, коли наступного разу вам на очі потрапить щось у вакуумній упаковці, і відмовтесь від покупки, якщо можна взяти те саме на вагу.
  3. Купуйте молочні продукти у власну тару. Як робимо це ми вже досить давно і успішно – беремо скляну банку для молока з кришкою з дому та декілька судочків для сиру. Всі продавчині нас вже знають, тому без питань переливають молоко з пластикових пляшок до банки та пересипають сир до судочка. Передусім, це більш правильно для самих продуктів, оскільки пластик має тенденцію “ділитись” шкідливими елементами з продуктами, які в ньому зберігаються. Тому, навіть якщо ви купуєте молоко в пляшках чи пакетах, вдома відразу перелийте його до скляної тари.
  4. Відмовтесь від трубочки. У спеку постійно хочеться пити і кожен хоча б декілька разів на тиждень купує охолоджуючі напої. Так от, коли купуватимете чи замовлятимете у кафе напій, попередьте офіціанта / продавця, що трубочки вам не треба. Трубочки – ще один вид пластикових виробів, який не придатний до повторної переробки, тому така дрібничка, як відмова від трубочки – значний вклад у чисте довкілля.
  5. Купуйте напої у свою склянку. Сьогодні на ринку представлено величезний вибір різноманітних термочашок та маленьких термосів. Вони мають дивовижний дизайн та різний літраж, тож ви можете обрати щось, що підкреслить ваш стиль життя. Але не тільки одноразовий посуд, в тому числі стаканчики, не переробляються повторно. Ні для кого ж не секрет, що сам лиш папір не здатний втримати воду, тому виробники додають декілька шарів поліетилену. Тому, якщо ви п’єте каву так само часто, як і я – придбайте термочашку і купуйте каву у свою тару.
  6. Почніть врешті сортувати та здавати сміття. Ніхто не говорить про радикалізм, почніть із того, що здавайте макулатуру. Папір повторно переробляється, тому цей ваш вчинок допоможе зберегти ліси. Моя родина вже давно сортує сміття, і ця звичка вже перейшла на підсвідомий рівень, коли я почала помічати, що навіть у гостях починаю розкладати паперові коробки, як для здачі макулатури.
  7. Проведіть ревізію в своєму домі. Літо – час для ремонтів та прибирань, тому така ревізія – звичне діло. Однак задача в неї дещо інша – не скласти речі по‑новому, а позбавитись речей, які вам вже не потрібні. Щось можна віддати до соцслужб, щось продати на різноманітних онлайн-платформах, щось просто віддати тому, хто схоче забрати. Головне, і найскладніше – перестати жаліти і об’єктивно оцінити річ. До прикладу – в нашому садочку провели ремонт і попросили принести декілька дитячих іграшок. Чудова можливість зменшити автопарк сина з 20 машинок хоча б до 15. Хоча, мушу визнати, зробити це було не легко саме з психологічної точки зору – шкода було віддавати, а раптом захоче погратись (хоча це “раптом” останній раз трапилось приблизно три місяці тому). Тут головне поставити ціль – позбавитись зайвого, і чітко йти до неї.
  8. Мийте посуд харчовою содою та сухою гірчицею. Це не тільки дозволить вам зекономити ваш сімейний бюджет (не потрібно бути генієм математики, щоб побачити різницю у ціні між харчовою содою та засобом для миття посуду), а ще й збережете здоров’я власної родини. Ви ж знаєте, що миючі засоби – це жорстока хімія, яка потрапляє до вашого організму. Згідно з експериментом, який проводили в медичному університеті Одеси, де навчався мій дядько, повністю миючий засіб вимивається з поверхні тільки після 24 годин під постійним струмом води. Ніхто з нас аж так довго не полоскатиме кожну тарілку, а значить – ми самі прямо-таки годуємо сумнівною хімією себе та своїх рідних. Ну і ще – всі ці засоби забруднюють воду. А щодо дієвості, то моя бабуся харчовою содою вимивала абсолютно будь-які забруднення з посуду, навіть у холодній воді.
  9. Не користуйтесь одноразовим посудом. Незважаючи на очевидну зручність, одноразовий посуд є справжнім злом довкілля – не переробляється повторно і розкладається найдовше, ну власне, перші екземпляри ще досі не розклались. А це значить, що з часом ми можемо отримати не родючий грунт, а шар звичайного пластику. Хочете таке майбутнє для своїх дітей? Ні – робіть висновки. Цікаву ініціативу дізналась від екосадиби Maison Blanche. Перед щорічним пікніком організатори повідомили всіх гостей, щоб вони приходили зі своїм не одноразовим посудом. На диво майже всі гості підтримали таку ідею, і вреш­ті, святковий стіл був схожий на яскраве простирадло з різнокольорових чашок, стаканів та тарілок. Тож якщо плануєте черговий виїзд на природу, візьміть із собою посуд – так, доведеться мити, зате ви точно не засмітите галявину, на якій будете відпочивати.
  10. Відмовтесь від паперових хустинок та серветок. Паперові хустинки ніякі не паперові і відповідно повторно не переробляються. Однаково шкідливі сухі і мокрі серветки. Крім шкоди, яку вони несуть довкіллю, вони ще й містять незрозумілі хімічні речовини. Ви помічали, що дитячими вологими серветками можна відтерти прямо-таки будь-які види плям, то про яку безпеку для організму можна говорити. Згадайте та знайдіть ті чудові хустинки з тканини, якими користувались ми всі ще в дитинстві. Їхні переваги очевидні – багаторазовість, універсальність (за допомогою води сухі легко перетворюються на вологі), безпечність та екологічність – зазвичай їх виробляють виключно з натуральної тканини, а вона з легкістю розкладається.

Звісно, це далеко не все, що можна почати робити вже сьогодні в стилі zerowaste. Однак, це саме те, що ви можете почати робити відразу після того, як дочитаєте статтю до кінця. Такі елементарні кроки не вимагають спеціальної підготовки чи знань, їх може виконувати навіть дитина. Не варто починати змінювати свій спосіб життя різко та раптово. Для того, щоб стати уважнішим до свого майбутнього, для початку цілком достатньо виключити зі свого вжитку пластикові трубочки або почати купувати банани без кулька. Маленькі кроки – початок великого шляху. Від себе ж скажу – щиро сподіваюсь, що ці статті допоможуть змінити стиль життя хоча б однієї людини.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Беа Джонсон – жінка, яка вчить нас не смітити. Рух «Нуль відходів»

  

1076 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4