Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Журналісти дізнавались про безпечні способи утилізації сухого листя

НОВИНИ, Суспільство 12.11.2018

Щодня прогулюючись вулицями Первомайська можна побачити, як люди на вулицях та у себе на подвір`ях спалюють сміття та сухе листя. Найчастіше звичайно це відбувається після прибирання прибудинкової території.

Цим люди шкодять своєму здоров’ю, здоров’ю оточуючих та навколишньому природному середовищу.

Деякі мешканці міста бідкаються та обурюються безвідповідальністю своїх сусідів та і взагалі первомайців.

«Усе місто в диму, вікна доводиться закривати, Первомайська практично не видно через густий дим, – обурюється пан Ярослав. – Чому законослухняні мешканці повинні дихати отруйним димом від спаленого на чиїхось подвір’ях? Куди дивляться відповідні служби? Чому не штрафують?».

Нагадаємо, що заборона спалювати листя, суху рослинність та сміття передбачена Законами України «Про охорону атмосферного повітря», «Про відходи», “Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць», “Державними санітарними правилами охорони атмосферного повітря населених місць” та іншими нормативно-правовими актами.

За шкоду, завдану довкіллю та здоров’ю людей, порушник може нести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Журналісти газети ТВ «Всесвіт» спілкуючись із порушниками дізнались, що більшість із них просто не знає куди саме можна подіти сухе листя.

«А що тут такого!? Куди мені його дівати? Ось, поприбирала поблизу будинку, тим паче спалюю у себе на подвір`ї, а це моя особиста територія. Кому яке діло, що тут відбувається», – говорить Надія Петрівна.

Кореспонденти вирішили дізнатись трохи більше про методи утилізації сухостою та опалого листя, без шкоди здоров`ю та довкіллю.

Отож, які саме способи нам стали відомі:

Одним із методів утилізації може бути компостування – розкладання рослинних залишків без доступу кисню з утворенням компосту (однорідної органічної маси, яку можна використовувати в якості добрив). Найціннішою характеристикою компосту, як добрива,  вважається вміст у ньому великої кількості корисних речовин,  необхідних рослині для життя.

Сухе листя — прекрасний матеріал для утеплення. Сухим листям стелили худобі (якщо не було соломи), накривали “кіпці” (спеціальна яма в землі, у якій прикопують овочі, якщо нема підвалу). А ще сухим листям утеплювали стіни хат та хлівів. Для цього вздовж стіни в землю забивали палі. Тоді між ці палі та стіну насипали та утрамбовували сухе листя. Інколи товщина такої загати сягала до 30 см. Відтак в хаті було тепло, навіть якщо не було чим палити.

Звичайно, нині мало хто наважиться зробити листяну загату на всю стіну — аж до даху, як робили колись. Але принаймні утеплити таким способом фундамент — варто. Це екологічний, а головне, безкоштовний утеплювач. А ще сухим листям можна вкрити на зиму кущі троянд чи інших багаторічних рослин.

То ж є способи утилізації сухостою та опалого листя, які не лише не шкодять, а й допомагають людині. Та чому ж наші громадяни не користуються такими дієвими і перевіреними часом методами – невідомо.

Читайте також:На Первомайщині через безпечність людей виникають пожежі в житлових будинках

  

866 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4