Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

За кого голосували – того і маємо. Рейтинг відповідальності перед виборцями

Iнше, Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 11.02.2018

Наступного року країну знову почне лихоманити від передвиборчих перегонів. Власне, вже потроху підтрушує. Для того щоб оцінити роботу депутатів-мажоритарників, які пройшли до Верховної Раді від нашої області, необхідно адекватно оцінити їх роботу і підрахувати кількість виконаних обіцянок. Адже хороший політик не той, хто свої обіцянки підтримує безкоштовною гречкою перед виборами, а той, хто свої обіцянки втілює в життя.

Від Миколаївської області до ВР пройшли Б. Козир, І. Бриченко, В. Підберезняк, О. Жолобецький, А. Ільюк, А. Вадатурський, О. Лівік. Серед них рекордсменом з обіцянок став А.Вадатурський – 45. Приємно, що він водночас і рекордсмен з виконання власних обіцянок – 31. Такою кількість не може похвалитись більше жоден депутат з перерахованих. При чому, виконані обіцянки є досить відчутними – були облаштовані інтерактивні класи в Новополтавській, Баштанській, Висунській, Снігурівській ЗОШ, придбана радіосистема для творчого об’єднання молоді «MicroMir», придбано будівельні матеріали для збудування автобусної зупинки в с. Новоочаків та інші.

Другим, за кількістю обіцянок став О.Жолобецький – всього 43 обіцянки, а виконав лише 5. Правда, серед виконаного є трохи адресної допомоги – провів інтернет-зв’язок у бібліотеку с. Каравелове, забезпечив паливним котлом сім’ю Даниленко. А для громади саме така, адресна допомога і є найбільш цінною та важливою. Хоча обіцяти все ж треба було менше.

Інші політики більш скромні в своїх обіцянках і, відповідно, не поспішають їх виконувати. Найменшу кількість власних обіцянок виконав А. Ільюк, який дав їх аж 38 і виконав всього дві. Які, якщо говорити відверто, жодного відчутного для нас результату не мають – партія «Відродження» брала участь у місцевих виборах та було ініційовано збір підписів проти приватизації заводу «Зоря» – Машпроект». Інші, більш конкретні обіцянки, як от об’їзний міст через р. Південний Буг, введення в експлуатацію нового транспорту в Миколаїв, капітальний ремонт багатоквартирних житлових будинків знаходяться в процесі виконання. Хоча, навряд вони отримають якесь логічне позитивне завершення, часу в депутата не багато. Ну а 22 обіцянки А. Ілюк взагалі не виконав. Можна було б порадити молодому політику в майбутньому бути скромнішим та реально оцінювати свої можливості. Популізм, звісно, дієвий важіль, на жаль, але й слідкувати за діяльністю політиків стало легше.

І.Бриченко вибрав іншу стратегію – обіцяв він багато – 37, виконав теж не мало – 11. Якби не одне «але» – всі виконані обіцянки це лише – посприяв, підтримав, домігся, ініціював, обіцяв – ні про що. А от 19 невиконаних обіцянок, містять якраз більш конкретні дії та реально відчутні зміни – надання матеріальної допомоги дитячому садку в с. Павлівка, збільшення зарплати бюджетників щонайменше вдвічі залучення додаткового фінансування для утеплення Новобузької ЗОШ №1 та інші. Але пан Бриченко вирішив, що статистика важливіше реальних результатів. Хоча, для простих громадян було би значно приємніше бачити, що обраний ними депутат робить мало, але по суті. Ну, буде наука людям, вибори скоро і вже можна робити висновки.

Всі інші депутати менше займались популізмом і нажаль, ще менше займались своїми безпосередніми обов’язками з виконання своїх обіцянок. Рекордсменом з скромності став пан О. Лівік, який і обіцяв мало – 3, та власне нічого й не виконав. Не зрозуміло взагалі, яка з нього користь громаді, яка його обирала та й за що вона взагалі його обрала. До речі, О.Лівік став лідером з кнопкодавства – 4 підтверджені рази за 2016 рік, за даними, зібраними рухом «Чесно».

Це що стосувалось депутатів з області, а що ж наш, місцевий – Аркадій Корнацький? Його теж не можна назвати багатослівним – всього 18 обіцянок, з них виконано поки лише 3. На жаль, доводиться констатувати, що і А. Корнацький виконав лише ті обіцянки, які хоч і є важливими для країни в цілому, та конкретно для Первомайська відчутного ефекту не мають. До речі, самі формулювання обіцянок наводять на думку, що це популізм в чистому вигляді. Нічого конкретно – знищення корупції, нові мости, нові амбулаторії, нові дороги, нові спортзали і все в такому ж дусі. Це що – щоб нести менше відповідальності?! Щось типу – я зробив все, що міг, але оскільки це глобальні обіцянки, за їх виконання несуть відповідальність й інші депутати, відомства і організації. Тому доводиться констатувати, що для громади нашого міста А. Корнацький особливо не напружувався і нічого не зробив.

Якщо ж оцінювати в цілому, як працювали наші депутати минулого 2017-го року, то рейтинг виглядає наступним чином. Згідно з рейтингом, який був складений Громадською мережею ОПОРА, 88 депутатів-мажоритарників за показниками законодавчої роботи та активності у виборчих округах у жовтні 2017 року, 14 місце в загальному рейтингу, та 1 місце в рейтингу серед депутатів нашої області займає А. Вадатурський. За ним, на 27 місці розташувався О. Лівік і на 29 О. Жолобецький. Далі на 62 місці опинився Б. Козир, на 64-му А. Ільюк. Прикро, що наш А. Корнацький останній серед депутатів області, розмістився на 82-мі місці загального рейтингу. Для уточнення: загальний рейтинг був складений з урахуванням двох показників – законотворча робота в парламенті та активність у виборчому окрузі.

Підсумовуючи інформацію по депутатам-мажоритарникам, можна з впевненістю говорити про те, що, наприклад, А. Вадатурський в цілому проводить активну роботу і виправдовує сподівання громади. А от решта обранців, нажаль, таким похвалитись не може.

Це, що стосується депутатів Верховної Ради, а як з місцевими можновладцями? Голова Миколаївської ОДА О.Савченко має непогані показники – з 26 озвучених обіцянок, зараз виконано вже 12. А це, погодьтесь, вражає. Отже, серед того, що вже виконав О.Савченко: газифіковано с. Снігурівка, 40 дітей військовослужбовців – учасників АТО відпочили у Туреччині, в Миколаївській області створено інститут бізнес-омбудсмена і майже вдалось відновити роботу аеропорту Миколаєва. У процесі виконання ще 8 обіцянок.

Враховуючи, що вибори зовсім скоро, варто звертати більше уваги саме на таку інформацію – скільки в дійсності виконав депутат з обіцяного, для того, щоб зробити більш свідомий вибір. Ця інформація не є закритою, завдяки роботі аналітичного порталу «Слово і діло», аналогічні дослідження можна знайти по будь-якому депутату ВР, голові ОДА та міністрам. Виборцям час ставати більш свідомими та поінформованими і переставати вестись на популістські гасла та гречку.

Звісно, це лише один бік депутатської роботи, але він є найбільш відчутним для простих громадян, які безперечно чекають конкретних дій від свого депутата. Шкода, що наразі немає подібної інформації щодо міських голів та депутатів. Але тут трохи простіше – більшість жителів міста знають своїх депутатів та те, що вони обіцяли/зробили/не зробили і тому можуть тверезо оцінити їх продуктивність. Врешті, кожен народ має таку владу, на яку заслуговує. Простіше –  за кого голосували, таких депутатів і маємо. Для всіх тих, хто відразу відхрещується – я за них не голосував (бо просто проігнорував своє право і не пішов на вибори), пора нарешті стати повноцінним, свідомим громадянином і брати участь у політичному житті суспільства.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Тарифы-2018. Кто и сколько заплатит в этом году за «коммуналку»

 

1447 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4