Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

З іменинами вітаймо всіх Василів

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 14.01.2018

Сьогодні Василя, старий Новий рік; засівайте, віншуйте, святкуйте – на добро і на здоров’я!

Сьогодні святителя Василія Великого, Новий рік за старим стилем і обрізання Господнє, пише Укрінформ. За Євангельським вченням, на восьмий день після народження, немовля Ісус, згідно зі старозавітним законом, прийняв обрізання, встановлене для всіх єврейських немовлят чоловічої статі на знак Заповіту Бога з праотцем Авраамом і єврейським народом.

На старий Новий рік припадає і свято Василя, який вважався покровителем землеробства. Ось чому вдосвіта годилося засіяти збіжжям оселі. Здебільшого це робили підлітки. Вдосвіта батьки будили своїх синів (традиційно засівали лише хлопчики, а дівчатка щедрували). Одягнувшись, дітлахи брали спеціально виплетену рукавицю, наповнювали її житнім чи пшеничним зерном і, ставши перед образами, засівали власну хату: «На щастя, на здоров’я! Роди, Боже, жито, пшеницю, на загороді бика й телицю, на кошарі барана й ягницю, у запічку дітей копицю. Будьте здорові з Новим роком та з Василем!»

Батьки ощедрювали хлопців грішми, і тоді вони, починаючи з крайньої хати, оббігали сусідські оселі. Кожен намагався щонайпершим засіяти й отримати найкращий подарунок. Тим, хто спізнювався, діставалися лише пироги. Перших посівальників господиня садовила на порозі й роззувала, щоб «вдома кури краще неслись», а господар тим часом ішов з коцюбою до сідала і зганяв курей, аби «починали скорше нестися». А на Чернігівщині головного посівальника садовили на лаву, приказуючи: «Сядь же в нас та посидь, щоб усе добре садилося – кури, гуси, качки, рої та старости!» Деінде на новолітування виносили на подвір’я дідуха й спалювали його, що символізувало початок нового року. Селяни казали: «На Новий рік погода – буде в полі урода».

Василій Великий (грец. Μέγας Βασίλειος, 329, Кесарія Каппадокійська, нині м. Кайсері, Туреччина — 379, Кесарія Каппадокійська) — святий, архієпископ Кесарії Каппадокійської в Малій Азії, визначний церковний діяч, один із Отців Церкви та найшанованіших на Русі святих, повідомляє Вікіпедія.

«Св. Василій — це одна з найсвітліших і найславніших постатей старовинної грецької Церкви. Уже його сучасники називали його Великим… Він аскет з покликання і людина чину зі своєї природи… Його правила стали кодексом чернечого життя на Сході, як правила св. Бенедикта на Заході… Він аскет, єпископ, бесідник, учитель, богослов і вчений. Він, без найменшого сумніву, є найдосконалішим представником Церкви свого часу… Життя св. Василія гармонує з його наукою, або іншими словами, його наука — це відбиток його життя…»отець Жан Рив’єр, «Святий Василій — єпископ Кесарії».

Тож нічого дивного, що Церква заслужено дала йому титул Великий. Він справді Великий, це можна побачити у трьох достоїнствах його життя: Він Великий Архіпастир Церкви, Великий Законодавець чернечого життя і Великий своєю святістю.

Читайте також: Газета «ТВ Всесвіт» оголошує новорічно-різдвяну акцію

   

1183 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4