Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

«Євробляхи»: епопея триває

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 05.07.2018

Уряд вніс на розгляд Верховної Ради чергові законопроекти.

Машини для пересічних українців вже давно стали предметом розкоші. А все через акцизний податок – обов’язковий платіж, розмір якого для різних за об’ємом двигуна машин може різнитись у 100-150 разів. Найбільшою проблемою для автомобілістів, крім дискримінаційної системи ставок акцизного податку, стала також неможливість митного оформлення та реєстрації в Україні машин, які не відповідають екологічному стандарту “євро-5”. Все це в цілому призвело до появи на дорогах країни величезної кількості авто з іноземною реєстрацією, так званих «євроблях». Так, за даними митниці, станом на 1 травня 2018 року на території України перебувало понад 315 тис. авто, зареєстрованих в інших державах і ввезених в режимі транзиту або тимчасового ввезення. При цьому майже половина, 125 тис. – з порушенням терміну перебування.

Відповідно, на наших дорогах курсують потенційно небезпечні автомобілі. За даними Нацполіції, минулого року сталось понад 10 тис. ДТП за участю «євроблях», а це 6% від загальної кількості автомобільних аварій в країні. Вже в першому кварталі цього року цей відсоток зріс до позначки 8,5%. Лише 198 тис. з 315 тис. автомобілістів придбали поліси обов’язкового страхування.

Уряд вже давно прагне вирішити якимось чином цю проблему. Нещодавно комітет з питань податкової та митної політики вніс до Верховної Ради законопроекти №8487 і №8488 відповідно, які, в разі прийняття, нарешті розставлять всі крапки у питанні «євроблях».

Згідно з цими законопроектами, акцизний податок для ввезених в Україну авто буде змінений, як і контроль за ввезенням та подальшим використанням.

Акцизний податок буде розраховуватись за новою формулою: базові ставки (вони значно зменшені – для авто з бензиновим двигуном – 50 євро, для авто на дизелі – 75 євро) множать на коефіцієнт двигуна та коефіцієнт віку. Коефіцієнт двигуна визначатиметься наступним чином – показник об’єму двигуна буде ділитися на 1 000, а коефіцієнт віку – це кількість повних календарних років.

Завдяки такому зменшенню розміру акцизного податку, порівняно з нинішнім, автомобіль стане для українців більш доступним. Крім цього, це стимулювати придбання більш нових транспортних засобів, оскільки через вищий віковий коефіцієнт, зростатиме і розбір податку.

Змінюється і система контролю за використанням автомобілів з іноземною реєстрацією на території України. Наприклад, нерезидент без грошового забезпечення зможе ввести лише одне авто. Для ввезення більшої кількості, необхідні грошові гарантії, наприклад фінансова установа, яка візьме на себе зобов’язання за сплату штрафів у разі якщо авто не буде вивезене.

Особа не зможе передати автомобіль ввезений у режимі транзиту або режимі тимчасового ввезення, у володіння, розпорядження чи тимчасове користування іншим особам чи розкомплектувати його. У разі недотримання цієї умови, правопорушник буде оштрафований, разом з особою, якій він надав у користування авто. Крім цього заборонене використання цих автомобілів у підприємницькій діяльності, наприклад для роботи в таксі. За порушення цих правил передбачено штраф у розмірі 34 тис. грн.

Штрафуватимуть автомобілістів і за недотримання строків режимів транзиту та тимчасового ввезення, тобто за невивезення авто за межі країни своєчасно. Розмір штрафу залежить від кількості днів перевищення встановлених строків – за один день 170 грн, за три 850 грн.

Прописали у законопроекті і чітку взаємодію всіх профільних відомств та служб: підрозділів органу доходів і зборів, Державної прикордонної служби, Національної поліції.

Дещо зміняться і правила розмитнення. Наприклад, зараз, розмитнення автомобілів відбувається виключно на митницях, визначених у затвердженому Міністерством фінансів переліку. За новими ж правилами, митницю для розмитнення автомобіля водій може обрати самостійно, без ризиків бути ошуканим.

Ці кроки дозволять зробити автомобілі більш доступними для середнього українця. Крім цього будуть створені правові та економічні умови для реєстрації ввезених в Україну авто з іноземними номерами.

Законопроекти вже пройшли обговорення на всіх рівнях: з представниками ГО “Автоєвросила”, Міністерства фінансів, Державної фіскальної служби, Міністерства внутрішніх справ, Державної прикордонної служби, а також профільних асоціацій – виробників, дилерів, імпортерів і вже цього тижня можуть бути представлені на розгляд парламенту.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Хороший интернет – это хорошо, но не всегда. IT Vsesvit

 

986 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4