Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Wake up! або Книги для весняного оновлення

НОВИНИ, Освіта 19.04.2018

Про самі найяскравіші новинки весняного сезону розповість блогер – Наталя Власенко.

Як на мене, саме така назва найкраще пасує для цієї книжкової добірки. Я включила до неї 3 книги, які найбільше вплинули на мене. Це різні видання, деякі з них вийшли друком нещодавно, інші є давнішими. Я хотіла поділитись чимось справді цінним, тим, до чого неодноразово повертаюсь. Весна – саме той час, коли всі прагнуть оновлення, нових починань та шукають нові сенси. Ці книжки можуть стати в нагоді на шляху до змін.

«Будь дивом» Регіни Бретт

Я завжди любила книги, в яких розділи можна читати у будь-якому порядку, не з першої сторінки, а з того уривку, який цікавий або з тієї сторінки, яку першою відкрила. Книга Регіни Бретт, двічі фіналістки Пулітцерівської премії, саме з таких видань. Цей твір Регіна написала, переживши складний життєвий період — боротьбу з раком. Це не посібник з психології або щось на кшталт «як зробити життя ідеальним та щасливим»; це, ймовірніше, збірка реальних історій, книга-роздум, книга-притча, 50 уроків, винесених із власного досвіду. Авторка підіймає різні теми: добро, самотність, віра, щастя, мета, пріоритети, надія, перешкоди. Говорить про важливість постійно прислухатися до себе:

«Коли навчишся прислухатися до себе, ти почуєш дивовижні речі! Усі відповіді насправді вже там — у твоїй душі. Слухай, щоб зрозуміти, коли казати „так“, а, найголовніше, — коли казати „ні“».

Коли я читала книгу Регіни, мені влучно згадались слова Ейнштейна про два способи прожити життя: жити так, ніби див не існує, або ж так, наче навколо лише дива. «Будь дивом» саме про це: про вміння радіти простим речам та бачити дивовижне довкола, не забувати про маленькі добрі справи, бути відкритим світові й змінам. Зрештою, кожен новий ранок, коли ми прокидаємося живі й здорові, — це вже диво й великий подарунок!

«Wake Up! Як перестати жити на автопілоті» Кріса Барез-Брауна

Буду щирою й скажу, що спершу мою увагу привернула саме яскрава жовта обкладинка й формат книжки-блокнота, а не прізвище автора – відомого письменника, лектора та бізнес-бітника. А вже відкривши книжку, я зрозуміла – це саме те, що мені зараз потрібно! Довга зима, яка затягнулась і захопила й березень, накопичена втома, завантаженість справами давали про себе знати, тому «Wake up!» стала тим рушієм-мотиватором, який змусив передивитись власні звички та розпорядок дня.

Як зазначив сам автор, «єдиний спосіб прокинутися – це навмисно пережити новий та різноманітний досвід у нашому житті, який буде провокувати загострене відчуття свідомості. По суті, ця книжка є низкою експериментів, щоб спробувати їх, побавитися з ними і подивитися, які з них працюють саме для вас.

… Моя єдина порада – не просто взяти до рук цю книжку, прочитати її і повернути на полицю: вам потрібно випробувати ці експерименти, аби змінити свою свідомість. Книжка закликає менше думати і більше діяти».

Розділи книги більше схожі на заклик, аніж на традиційні назви чи нумерацію: «Прислухаємось до власного тіла», «Викрадаємо час», «Пірнаємо в музику», «Цифрове очищення», «Гуляємо в лісі», «Вилазимо на дерево», «Вповільнюємось», «Готуємо їжу з нуля» і т. д. Кріс ділиться власним досвідом та вправами, які допоможуть «включитися», стати більш свідомим щодо дій та сприйняття навколишнього світу.

«Наше життя належить нам і більше нікому. Хоча часом здається, ніби всі змовилися проти нас. Енергія, яку ми віддаємо в світ, є енергією, яку ми отримуємо назад, і тому життя, яким ми живемо зараз, є наслідком того, як ми діємо в світі».

У книжці є багато вільних сторінок та простору для малювання, запису планів та нотаток, отже книга може бути своєрідним щоденником вашого розвитку та позитивних змін.

«Нам потрібно почати жити на повну кожного дня, якщо ми хочемо поважати дар життя, яке покликані охороняти. Попрощавшись з автопілотом, ми зможемо бути по-справжньому тими, ким ми є, і кинути виклик правилам, яких зараз можна уникнути».

«Wake up!» – те, що я могла б порадити широкому колу читачів, незалежно від статі, інтересів та професійної діяльності. У легкій формі автор пояснює, як працює свідомість та підсвідомість, а крізь творчі справи та письмову роботу можна навчитись бути більш свідомим та жити повніше і яскравіше. Принаймні прагнути жити саме так.

 «Людина в пошуках справжнього сенсу» Віктора Франкла

Ім’я Віктора Франкла, психотерапевта та філософа, відоме багатьом. Переживши концтабір, голод та загрози життю, він пізніше описав свій жахливий досвід у книзі, щоби допомогти тим людям, котрі прагнуть віднайти себе та змінити життя. Франкл доводить, що тільки-но людина знаходить сенс свого існування, вона отримує сили подолати будь-які випробування.

«…пошук сенсу існування – це рушійна сила життя людини. Цей сенс унікальний і специфічний, бо мусить і може бути знайденим лише самою людиною; тільки тоді він набуде значущості, яка задовольнить людську волю до сенсу».

«…сенс життя завжди змінюється… ми можемо віднайти цей сенс у житті трьома різними шляхами: 1) займаючись справою або творчістю; 2) досліджуючи щось або зустрічаючи когось; 3) обираючи власне ставлення до неминучих страждань».

Цю книжку важко переказувати, бо вона потребує самостійного прочитання, усвідомлення, її треба пропустити крізь себе й осмислити. Попри свій невеликий обсяг, вона не для легкого читання, а для вдумливого ознайомлення. І, можливо, саме завдяки їй уважний читач зможе виявити сенс власного буття і розкласти по поличках свої цінності.

Читайте також: Поддержим Николаевских спортсменов

 

 

 

 

1100 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4