Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Все має бути своєчасно, особливо у дітей

Iнше, Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 09.08.2018

Кілька слів про реформу освіти від справжнього експерта.

Реформи українці обожнюють, критикувати та обговорювати. Тут кожен – експерт у сфері економіки, охорони здоров’я, освіти. Ба більше – кожен українець розуміється в питаннях геополітики не гірше світових експертів з європейськими освітами, навіть краще. Правда, не кожен може налагодити стосунки у власній родині, але то інше.

Тому-то реформу освіти обговорюють абсолютно всі і всі критикують. З яких позицій – бо так не прийнято, нас так не вчили, зроблять дітей дурними і т.д. При цьому мало хто хоча б спробував зрозуміти, так в чому ж полягає суть реформи. Але ж нам і не потрібно, бо ми і так все знаємо, а слухати розумних людей, які дійсно розбираються в цих питаннях – пуста трата часу для наших громадян. А даремно, бо ці люди можуть просто і детально розповісти, що має змінитись і чому.

Катерина Гольцберг – дитячий та сімейних психолог, аналітичний психолог, член Професійної Асоціації дитячих аналітичних психологів, якраз один з таких спеціалістів. Катерина детально, з точки зору дитячої психології та особливостей розвитку дитини згідно з віком, пояснила, чому саме такі нововведення є вкрай необхідними.

Відміна оцінок викликала серед батьків найбільший шквал невдоволення. Батьки настільки глибоко заглибились в звичні батьківські перегони «а моя дитина розумніша», що зовсім забули про те, що саме система оцінювання у школі завдає найбільшої шкоди дитячій психіці. Скільки сліз та дитячих істерик доводиться пережити вчителям через ці самі оцінки. На що тільки дітвора не йде, аби тримати в секреті від батьків реальну ситуацію з власними оцінками – не дають щоденники вчителям, підробляють оцінки, дехто має два щоденники – один для батьків, другий для батьків. Брехня – хіба це саме той грунт, на якому мають будуватись стосунки між батьками та дітьми?

Незважаючи на те, що серед всієї батьківської спільноти є невеликий відсоток мам, які готові прийняти той факт, що вони не зможуть тепер порівнювати свою дитину з однокласниками та хизуватись її здобутками, їх, як то буває зазвичай в подібних колективах, «закопують» групки активних мам. Їх аргументи – зникне мотивація у самих дітей вчитись краще. Але батьки забувають, що оцінка – суто суб’єктивна річ, яка часто залежить від ставлення вчителя до самої дитини і не несе в собі реальної інформації. Якщо ж говорити про оцінювання контрольних та відповіді на уроці, то ту впливають ще більше факторів – настрій дитини, її самопочуття, здатність впоратися зі стресом, уміння швидко виконувати завдання, її темперамент, вміння адекватно сприймати реакцію класу, а це до реальних знань узагалі не має жодного стосунку.

Хіба ж можна вважати хорошою мотивацією те, що викликає такий стрес у дитини. Дуже часто, саме страх отримати погану оцінку, виражається у небажанні ходити до школи взагалі.

Мотивація мусить бути в шкільному житті, та вона може мати абсолютно інший вид. На думку психолога, замість того, щоб порівнювати дітей між собою, потрібно порівнювати з нею самою у процесі. Це може виражатись у подібних фразах: “О, ти сьогодні красивіше пишеш!”, “Ти сьогодні виразніше читаєш, тобі вдалося!”.

Крім цього обов’язково хвалити дитину та давати їй правильний посил навчатись краще: “Який ти молодець!”, “У тебе гарно виходить!”, “Сьогодні ти просто розумник, і впорався швидше!” Багатьом дітям потрібна похвала у вигляді тактильних проявів: погладити по голові, поплескати по плечу, потиснути руку.

Це досить легко організувати в умовах будь-якої школи і самі діти дуже швидко розберуться, хто з них в чому найкращий, навіть без оцінок. Тут важливо інше, щоб вчитель звертав свою увагу не лише на улюбленців, а на тих, хто можливо вчиться посередньо, але старається.

Наступне питання – конфіденційність оцінок. Взагалі дивно, що це питання може мати якесь інше ставлення, крім як позитивного. Звісно, кожному приємно, коли на батьківських зборах його дитина в числі перших, а що робити батькам, діти яких хороші старанні, але можливо не такі успішні?! Чому оцінка має стати певним вироком дитині та її здібностям.

Ще один момент, який змінився згідно з рекомендаціями МОН – «принцип зеленої ручки», яки вчителі зрозуміли буквально і тепер замість виправляти помилки червоною, роблять це зеленою. Насправді ж, цей принцип полягає не в зміні кольору ручки, а в зміні акцентів. Вчитель, має звертати увагу дитини на її успіхах – серед всіх паличок виділити ручкою найбільш вдалі. Так, сама дитина знатиме, на що їй необхідно рівнятись і цей зразок саме їй вдався. З психологічної точки зору, такий принцип працює не лише з дітьми, а й з дорослими. Якщо фіксувати увагу на помилках, людина буде схильна повторювати їх, ніби завчаючи. Так працює мозок і у дорослих і у дітей. Тому вчителі мають фіксувати увагу учнів на їх успіхах, тим самим «змушуючи» їх повторювати, відтворювати позитивні емоції.

Це працює не лише щодо шкільних буднів, а й навіть у побуті. Ми, батьки, набагато більше уваги приділяємо саме тому, що дитина робить не правильно. Але це ж не складно, змістити свій фокус уваги на дитячі досягнення  – “Ти сьогодні була такою ввічливою”, “Ти сьогодні так охайно поїв!”

Простий олівець – це одне з найбільш обговорюваних нововведень, над цим не насміхався хіба лінивий. Хоча насправді, це лише етап у навчанні і введений він лише в інтересах самої дитини. Письмо простим олівцем позбавляє дитину страху перед помилкою. Це абсолютно не значить, що він не зможе писати ручкою в майбутньому. Якщо сам учень прагне писати кульковою ручкою – може писати, якщо вчитель побачить, що дитина вже готова перейти від олівця до ручки – може запропонувати зробити це в будь-який момент. Та й врешті-решт, генії минулого якось обходились без кулькових ручок.

Найбільшого негативу притягнули зміни з вивченням таблиці множення. Чого тут тільки не говорять: «З дітей хочуть зробити дурнів» і т.д. і т.п. При цьому дорослі, які це говорять, зазвичай забувають, скільки сліз було пролито над вивченням таблиці множення, дехто з них до сих пір її не знає повністю.

Але для того, щоб зрозуміти суть цієї зміни, необхідно знати особливості розвитку дитячого мозку. Таблиця множення для учня другого класу – це абстрактне поняття і для її вивчення дитина цього віку витратить багато сил та енергії. Абстрактні поняття діти починають розуміти з 12 років! Саме в цьому віці можна виявити математичні здібності. До 12 років дитина користується наочно-дієвим і наочно-образним мисленням. Словесно-логічне (абстрактне) мислення розвивається поступово і дуже часто залежить від індивідуальних особливостей і умов розвитку дитини. Тому таблицю множення в 11-12 років дитина зможе опанувати швидше, приклавши менше зусиль, ніж в другому класі. Ще легше навчання проходитиме, якщо вчитель підключить до процесу новітні техніки вивчення – можна таблицю вивчати, як числові ряди чи з допомогою візуалізації. Це зробить сам процес ще легшим, цікавим та захоплюючим.

Це саме можна сказати і про швидкість читання. Все має прийти у свій час. А створювати ще один привід дитині для отримання стресу – не найкращий варіант. Звісно, якщо ви хочете, щоб ваша дитина не отримувала оцінки, а ще й знання та почувалась при цьому щасливою. Якщо хочете, щоб дитина швидше читала – читайте, заохочуйте її, читайте разом.

Говорити про домашні завдання зайве, з позиції психологів. Особливо, якщо врахувати те, що велику частину цих завдань виконують саме батьки. То в чому ж тоді сенс домашнього завдання? Нехай у дитині врешті з’явиться час робити те, що хоче ДИТИНА, а не батьки!

Реформи – це тяжко, бо ж вони змушують всіх змінювати та змінюватись, а люди цього робити не хочуть. Але, реформи вже розпочато і те, що школа повільно, але буде змінюватись, тішить. Особливо всіх молодих мам, яким ще вести своїх діток до першого класу.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: У програмі “Доступні ліки” безкоштовних препаратів стало більше

   

996 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4