Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Вони повернулися додому

НОВИНИ, Події 28.05.2018

Первомайськ зустрів воїнів 40-ї ОАбр, що прибула з Донбасу та відсвяткувала свою третю річницю.

Минулої п’ятниці на головній площі нашого міста з’явилась військова техніка, що відразу викликало неабиякий ажіотаж серед жителів Первомайська. Сталось це не випадково –  в цей день святкувала 3-річчя з дня створення 40 Окрема артилерійська бригада, яка повернулась на постійне місце дислокації, після успішного виконання поставлених завдань у Донецькій та Луганській областях.

Почалось святкування виставкою військової техніки – протягом дня на центральній площі ім.Т.Г.Шевченка всі охочі отримали змогу не лише сфотографуватись на фоні техніки, але й побувати в середині. Всі експонати приїхали безпосередньо з зони проведення АТО, а значить вони знаходяться на озброєнні армії і були задіяні у військових операціях. Особливе захоплення техніка викликала, звісно, у малечі, адже всюди можна було залізти, роздивитись і сфотографуватись. Військовослужбовці терпляче забавляли хлопчаків, паралельно знайомлячи їх з принципами роботи. Найбільш популярним експонатом стала зенітна установка ЗУ-23-2. Тут, не без допомоги військовослужбовців, хлопці отримали змогу ознайомитись з роботою установки та спробувати себе у ролі навідника.

«Щодо технічних характеристик – прицільна дальність наземних цілей 2,5 км, повітряних -1,5 км. Повний розрахунок екіпажу 7 людей – навідник, коректувальник, двоє заряджаючих, командир, водій (машина має бути завжди заведена) і зв’язковий. На позиції установка працює максимум 2 хвилини, після цього потрібно змінювати позицію, так як у відповідь починають відразу накривати» – розповів нам Денис, який безпосередньо працював з цією установкою на Донбасі. За його словами, разом з хлопцями вона побувала під Маріуполем.

Урочиста частина свята почалась військовим парадом та привітальним словом військового керівництва. Серед тих, хто прийшов привітати військовослужбовців, були народний депутат України Вадим Підберезняк, командування ЗСУ по південному регіону, представники міської влади – міський голова Первомайська Л. Дромашко, голова РДА Володимир Вовк, військовослужбовці, волонтери, духовенство Київського Патріархату.

Керівництво нагородило військових медалями та почесними грамотами. Цікаво, що нагороди отримали не лише чоловіки, але й молоді жінки, які присвятили себе захисту Вітчизни.

Хвилиною мовчання пом’янули тих, хто віддав своє життя за Україну.

Офіційні промови змінювались виступами місцевих танцювальних колективів та співаків. Найбільше глядачів вразив виступ переможця пісенного конкурсу у м. Краматорськ, який виконав «Заповіт» Шевченка під музику хіта «Let it be» легендарних «Бітлз» та українську пісню «Ой, чи то кінь стоїть» в джазовій обробці. Його чудовий голос і таке цікаве рішення, безперечно стало окрасою всього концерту.

Найбільше ж оплесків цілком заслужено отримав військовий оркестр “Art Military Band”, який на завершення урочистої частини представив попурі з каверів на відомі всім іноземні хіти. Вразило глядачів не лише досить професійне виконання, але й танцювальні номери, які супроводжували виступ, у виконанні самих музикантів. Дехто з гостей не зміг встояти на місці і підтанцьовував під улюблену музику. Це така хороша європейська традиція, коли військовий оркестр крім класичних творів, виконує ще й популярні хіти. Ми можемо цілком заслужено пишатись своїм “Art Military Band”.

В цілому ж, після свята у всіх гостей залишились тільки позитивні враження. Діти нарешті отримали змогу досхочу набавитись у танках, дівчата зробили ефектні фото на фоні військової техніки, а дорослі люди не з телеекранів побачили своїх захисників та змогли з ними поспілкуватись без посередників.

Шкода, що більшість глядачів становили рідні та знайомі самих військовослужбовців. Пересічні громадяни, в більшості випадків, потрапили на це свято випадково, проходячи повз. Відразу пригадуєш міста, де своїх захисників зустрічають цілим світом, не беручи до уваги – чи є серед них хтось знайомий. Просто, щоб подякувати тим, завдяки кому сьогодні зранку зміг спокійно випити каву.

На думку жителів нашого міста, такі події просто необхідні. «Чому б не показати дітям – яка військова сила є в нашій країні, що в нас є захисники. Діти питають, що це (стосовно військової техніки), а ми не знаємо як правильно відповісти. Тут же можна все побачити наживо. Було б добре, якби таких подій в місті було більше, не тільки для дітей, але і для дорослих. Адже ми майже нічого не знаємо, хіба те, що показують по телевізору» – такий коментар ми отримали від гостей свята. І з цим важко не погодитись.

Не зважаючи на те, що зі сцени керівництво міста говорило про те, що кожен українець вдячний хлопцям за своє мирне небо, в дійсності це не так. Одним зі способів вирішення цієї проблеми можуть стати заходи, які дозволять людям побачити тих, хто кожного дня ризикував власним життям, задля спокою інших. Особливо важливо, щоб знала та цінувала це наша молодь. Варто лише поглянути, як загоряються очі в малих хлопців, коли вони бачать «пушку», а залізти на неї, а побувати в середині справжнього танка – то ж просто мрія. А це ж ростуть майбутні захисники, саме вони будуватимуть та боронитимуть Україну на всіх фронтах – хтось зі зброєю в руках, а хтось, озброївшись словом та власними знаннями.

Тож будемо сподіватись, що військове керівництво почує прохання первомайців, і не обмежиться цією подією!

Ми ж, в свою чергу, ще раз хочемо привітати військових 40-ї Окремої артилерійської бригади зі святом та поверненням додому. Ми вдячні вам за те, що стали на захисті України і змогли зупинити ворога. Сподіваємось, що вже скоро прийде той день, коли ми всі разом зможемо відсвяткувати повну перемогу.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: Євдокія Завалій, єдина жінка — командир взводу морської піхоти в роки Другої світової, народилася у Новому Бузі

 

1350 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4