Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Вітаймо Іванів!

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 20.01.2018

Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі.

На другий день після Водохреща Церква вшановує Іоанна Предтечу, Хрестителя Господнього, пише Укрінформ. Це було невеличке святце, своєрідний перехід між новорічно-різдвяними розвагами і будніми клопотами.

Цього дня українці виносили з хати хліб і сіль, що лежали на покуті від Багатої куті, і, розламавши на шматочки, годували тварин. Це саме робили і з сіном. Від Івана Хрестителя жінкам дозволялося шити й прясти. Ще й прислів’я були відповідні: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі», «Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі». Цим днем остаточно закінчувалися в українців святки. Дехто називав цей день «Іваном-бражником», адже протягом усіх попередніх свят селяни намагалися не одвідувати шинок, «бо це гріхотворна справа, оскільки не посвячена вода». Крім того, від Різдва і до Водохрещ по воду ходили тільки чоловіки та парубки. Тому на посвятки жінки їм ставили могорича – за те, «що справно воду носили».

Відсьогодні розпочинався і весільний період. Як зауважували наші пращури – «хрест у воду – жених вгору». Українці влаштовували оглядини, засилали старостів, справляли весілля. Це була так звана мала весільна пора і тривала вона до Масляної.

Прикмети на сьогодні такі: «Якщо погода на Івана Предтечу ясна і сонячна – літо буде посушливим. І навпаки – похмура і сніжна – на добрий урожай».

Іменинник сьогодні один – Іван.

Фото Олександра Ігнатьєва  “Зимові селезні Gipanisа”

Читайте також: Дивовижні та зовсім не дитячі картини юної Вікторії Пан. Експозиція у Первомайському краєзнавчому музеї

  

1437 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4