Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Верховний суд поставив крапку у спорі: зупинка перед пішохідним переходом для водіїв обов’язкова

Держава 21.02.2020

Спір про те, хто правий на пішохідному переході, та як має вести себе водій, відтепер вирішений остаточно. Крапку поставив Верховний суд.

Що сталося?

15 липня 2017 року інспектором УПП було винесено постанову про накладення на позивача адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі 255 грн, повідомляє Гард.City. Водій, наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу, на якому знаходився пішохід, не зменшив швидкості і не зупинився, щоб надати дорогу пішоходу, чим порушив вимоги пункту 18.1 Правил дорожнього руху України (ПДР) та скоїв адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 122 КУпАП.

Куди звернувся водій?

Не згодний із постановою, водій оскаржив її у суді. Водій намагався зазначити, що до пішохода ще була певна відстань, а його зупинка була б можлива лише на пішохідному переході. Відеозапис підтвердив, що водій мав можливість завчасно бачити пішохода на нерегульованому пішохідному переході, при цьому не зменшував швидкість автомобіля, яким керував, а пішохід зупинився на пішохідному переході, на певний період часу, щоб проїхав автомобіль під керуванням позивача. Крім того, позивач наголошував, що його зупинка створила б аварійну ситуацію на дорозі.

Що вирішив суд?

Після тривалого розгляду у грудні 2019 року свій вердикт виніс Верховний суд.

У постанові суду містяться наступні висновки:

  • Вимога пункту 18.1 ПДР України передбачає, що на нерегульованих пішохідних переходах пішоходи мають перевагу в русі перед транспортними засобами з моменту, коли вони ступили на перехід. Для виконання вимоги цього пункту водій транспортного засобу обов`язково повинен своїм маневром показати пішоходам, що він дає дорогу, тобто знизити швидкість, якщо цього достатньо для того, щоб дати дорогу, або зупинитися.
  • Забороняється здійснювати об`їзд пішохода, який перебуває на пішохідному переході незалежно від відстані між ним і транспортним засобом, а також збільшувати швидкість з метою «проскочити» перед пішоходом, який ступив на нерегульований пішохідний перехід.
  • Таким чином, водій повинен врахувати можливі маневри пішохода на пішохідному переході (пішохід може зупинитися, передбачаючи небезпеку, побігти або уповільнити хід) і спрогнозувати можливий розвиток ситуації: якщо ймовірно, що шляхи руху пішохода (незалежно від того, як він рухається) і транспортного засобу можуть перетнутися на переході, — уникнути такої ситуації, тобто дати дорогу пішоходу.
  • Пішохід, впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху, почав перехід проїзної частини у спеціально відведеному для цього місці. Свідомо не зупинившись перед нерегульованим пішохідним переходом в той час, як пішохід почав рух, водій створює йому небезпеку, відповідно, порушує норму 18.1 ПДР України.

Читайте також: У Первомайську двоє злодюг викрали «копійку»: затримані поліцією

Немає тегів:

13460 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4