Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Увага – ентеровірусні інфекції. Кілька порад, які має знати кожен

НОВИНИ, Охорона здоров'я 30.07.2019

Географія ентеровірусних хвороб охоплює всі континенти та країни світу. Захворювання можуть перебігати у вигляді спорадичних (поодиноких) випадків або епідемічних спалахів. В Україні реєструються поодинокі випадки ентеровірусної інфекції.

 Ентеровірусна хвороба – це велика група інфекційних захворювань, які об’єднує однаковий механізм зараження, схоже протікання, висока контагіозність (заразність) збудників, здатність збудників протягом тривалого часу виживати в об’єктах навколишнього середовища. Ентеровірусна хвороба викликається ентеровірусами, серед яких нараховується понад 70 типів збудників. Найбільш поширені ЕСНО, Коксакі А і В. Резервуаром і джерелом інфекції є хвора людина або вірусоносій.

Ця небезпечна інфекція вражає тільки людей. Зараження відбувається різними шляхами, у тому числі повітряно-крапельним (як і збудники звичайної застуди чи грипу) і фекально-оральним, зокрема при контакті з хворим через немиті руки, продукти харчування, столовий посуд та забруднену воду. Хворіють частіше за все діти віком від 3 до 10 років. Окрім того, хвороба часто зустрічається серед груп населення з низьким рівнем життя та в тропічних країнах із неналежними санітарно-гігієнічними умовами проживання. У помірному кліматі ентеровірусні інфекції частіше зустрічаються в літньо-осінній період, так як збудники пристосувалися до високих температур.

Чинники передачі – вода, овочі, руки, іграшки, тощо, забруднені ентеровірусами.

Для ентеровірусної хвороби характерним є поліморфізм клінічних проявів захворювання. У 85% випадків захворювання перебігає безсимптомно, у 12% діагностуються легкі форми захворювання, і тільки 3% випадків можуть мати тяжкий перебіг. Найчастіше це серозний менінгіт, енцефаліт, гострий параліч, міокардит, гепатит тощо.

Основними клінічними симптомами викликаного ентеровірусами серозного менінгіту є висока температура, головний біль, блювота, не пов’язана з прийомом їжі, гіпертонус м’язів потилиці, біль у спині та животі, нежить, висипи на шкірі та слизових оболонках. Ентеровірусна інфекція часто проявляється у вигляді «літнього» грипу – так звана «триденна лихоманка» з катаральними явищами (нежить, першіння в горлі, сухий кашель) та кишковими симптомами (болі в животі, діарея, блювота). Не зважаючи на різноманітні прояви, поодинокі випадки хвороби діагностують клінічно, а при епідемічних спалахах проводять лабораторне підтвердження діагнозу. У залежності від форми, хвороба триває від 5 до 21 дня.

Методи специфічної профілактики (вакцинація) проти ентеровірусних захворювань не розроблені. Заходи неспецифічної (індивідуальної) профілактики ентеровірусних захворювань такі ж, як при гострих кишкових інфекціях – використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду, ретельно мити перед вживанням фрукти та овочі, дотримуватись правил особистої гігієни, купатися в спеціально відведених для цього місцях.

І.А. Кобзар, лікар-епідеміолог Первомайського МРВЛД

 

1097 всього переглядів, 3 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4